Rectificeren is het nieuwe hypen?

Niels (Rossdale)

Het is de zomer van 2008, een weertechnisch niet geweldige tijd maar qua games zeker wel. De E3 staat namelijk op het punt om te beginnen en vele gamers wachten gespannen af wat we het komende jaar voor geweldige games mogen gaan verwachten. Ook wij van FOK!games waren erg benieuwd en brachten zo snel mogelijk al het nieuws naar buiten dat we te horen kregen. Zo zou Ubisoft in 2009 met een geheel nieuwe survivalgame komen, genaamd \\\"I Am Alive\\\". De trailer die getoond werd deed menig gamer verlangen naar meer informatie. Ook werd er bekend gemaakt dat \\\"Schuif een lekker wijf naar voren en je game wordt een hit, hoe repetitief het ook is\\\" Jade Raymond mee zou werken aan dit project.

Daarna werd het stil, weinig tot geen nieuws meer over de game totdat, maanden later, begin vorige maand ineens bekend werd gemaakt dat Jade helemaal niets met het project te maken had. Daar had Ubisoft toch wel een half jaar voor nodig om er aan te denken om dat maar eens aan de buitenwereld te vermelden. Met Assassin\\\'s Creed is bewezen dat Jade verkoopt, dus waarom mensen de waarheid vertellen als je ze ook een half jaar in de waan kunt laten en je game er toch weer mooi even een stukje extra publiciteit mee opstrijkt. Daarna zorgt het na lange tijd rectificeren ervoor dat de game nogmaals ineens vanuit het niets weer in de schijnwerpers staat. En waarom? Niet doordat je werk hebt gestoken in het maken van een kekke trailer of nieuwe screenshots tot prachtige plaatjes hebt gepaintshopt, nee puur door het ontkennen van een gerucht. Is me dat even goedkope reclame!

Ondertussen is er nog steeds niet veel meer van de game bekend dan wat we tijdens de E3 al te weten zijn gekomen. Maar toen ineens verscheen er heuglijk nieuws! De game komt al in maart op de planken, is dat zomaar aan ons voorbij gegaan? Weinig aandacht van alles en iedereen en de game sluipt zomaar aan eenieder voorbij, om vanuit het niets de gamer te overdonderen? Een belletje naar de uitgever en niets blijkt minder waar te zijn. De game komt zeer zeker niet in maart uit, maar gewoon ergens in 2009. Alweer een storm in een glas water dus en alweer twee maal gratis reclame voor jouw game zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen.

Gamers die zich sinds de E3 al interesseerden in \\\"I Am Alive\\\" zijn weer even geprikkeld en zullen de game in hun achterhoofd houden. De meer casual gamers die het nieuws wat minder in de gaten houden kunnen misschien iets van de rectificatie hebben meegekregen. Ook zij zullen wat nieuwsgieriger gaan worden naar het spel. Heeft Ubisoft hier een gouden formule te pakken?
En al die tijd zitten wij arme gamertjes nog steeds met lege handen, geen game, geen nieuwe informatie, alleen die ene trailer van de E3... de trailer waarbij het allemaal zo geweldig leek.