Spoilergroupies

Bril_idioot


Het was een regenachtige lentedag in april, de glazenwasser had een dagje vrij, de postbode fietste vloekend langs de brievenbussen en de kinderen zaten warm binnen achter hun pc-tje. Zo ook ik, alleen had ik niet het genoegen om een spelletje te spelen. Ik moest namelijk een samenvatting vinden over het boek dat ik had moeten lezen. \"Putjandeurie!\" klonk het opeens luid achter me \"Wat jij nou weer uit te vreten, uhhh, stuk vreten!\" Betrapt... \"Uhhh, porno kijken?\" loog ik. \"Nee jongeman, volgens mij ben jij een samenvatting van het internet aan het halen! Ben je wel helemaal lekker? Een boek behoor je te lezen, je gaat geen samenvatting lezen!\" raasde mijn vader verder. \"Sinds wanneer interesseer jij je voor boeken?\" antwoordde ik verbaasd. \"Daar gaat \'t me niet om, maar je gaat toch ook geen samenvatting van een film of in jouw geval een game lezen? Mafketel...\"

En met die woorden sloeg mijn vader de spreekwoordelijke spijker op zijn kop, want in gameland is de laatste tijd ook een soortgelijke beweging bezig; de spoilergroupies. Mensen die helemaal \'leip\' gaan op cutscenes uit games die nog uit moeten komen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld GTA. Een raar fenomeen als je het mij vraagt, omdat het zien van deze filmpjes naar mijn idee afdoet aan de uiteindelijke spelervaring. Zeker als je ziet dat sommige van deze zogenaamde spoilergroupies eerst het eindfilmpje van een game gaan kijken om te kijken of het plot tof is (ja, ik ben ze tegen gekomen) alvorens ze een game kopen. Ik vraag me, als gamer die een verhaal over het algemeen een erg belangrijke factor vindt in een spel, dan ook af wat deze mensen bezielt.

Het gevoel dat mij namelijk bekruipt als ik een film, boek of in dit geval cutscene voor de tweede keer zie of lees is niet bepaald positief (uitzonderingen daargelaten). Meestal wordt er dan ook doorgespoeld naar de toffe stukjes of wordt het filmpje geskipped. En zeg nou eerlijk; waar kijk je zo\\n filmpje dan het liefst? Op je \'19 inch beeldscherm (in een nog kleiner videoschermpje) of op je grote HD-TV? Dat lijkt me een erg makkelijke keus, dan nog een vraagje: wanneer kijk je zo\'n filmpje dan het liefst? Tijdens het surfen op internet of als je helemaal \'into the game\' bent? Bovendien, is een cutscene niet veel leuker met de weet in je achterhoofd dat je hier zoveel tijd op gewacht hebt en dat je ondanks de verlokkende nieuwsberichten op internet hebt weten te beheersen? Of klink ik nu iets te veel als een priester die praat over onthouding?

Naast dat de filmpjes, naar mijn idee, veel indrukwekkender zijn tijdens het gamen zelf vind ik het ook om een andere reden een gek fenomeen. Is het kijken van een cutscene buiten het gamen om namelijk niet precies hetzelfde als het lezen van alleen het zesde hoofdstuk van een boek? Of het lezen van het laatste hoofdstuk, omdat je eerst wil weten of het een spannend einde heeft alvorens je het koopt? Met alle respect, maar ten eerste is dat toch helemaal niet leuk, ten tweede verknal je zo je toekomstige leeservaring (aangezien je belangrijke dingen misschien al weet) en ten derde snap je er toch geen snars van. Wie was bijvoorbeeld die Jan waar ze het telkens over hadden?

Maar misschien ligt de verantwoordelijkheid hiervoor ook wel een beetje bij de ontwikkelaars. De reden dat mensen namelijk deze cutscenes bekijken is vaak omdat ze iets over het verhaal te weten willen komen. Hoe zou je als ontwikkelaar aan deze behoefte kunnen voldoen en tegelijkertijd voor zorgen dat de gamers geen spoilers te zien krijgen? Doodsimpel door een introductiefilmpje te maken die speciaal voor internet (of andere media) gemaakt is. Als voorbeeld verwijs ik je graag door naar het introductiefilmpje van San Andreas, waardoor je al een goed beeld kreeg van het verhaal en de verleiding om de echte cutscenes te gaan bekijken een stuk kleiner werd. Hier zou je dan wel weer tegen in kunnen brengen dat je de echte cutscenes beter snapt en dat het hierdoor juist extra verleidelijk wordt om ze te bekijken. Maar ik denk dat na het lezen van de strenge woorden van mijn vader ook dat geen probleem meer zal zijn. Hij had namelijk weer eens gelijk: als je de inhoud van een boek wilt weten dan moet je geen samenvattingen of stukken eruit gaan lezen, want dat is zonde. Ik heb het licht gezien, voortaan geen samenvattingen voor mij meer. Ik kijk voortaan de film!