De gamende doe het zelver

Dennis1969

Sinds een flink aantal maanden wacht ik al op de komst van de game die de Playstation 3 op de kaart moet gaan zetten, althans voor mij dan. Little Big Planet, want daar heb ik het over, ziet er zo fris uit, het spel straalt gewoon speelplezier uit, en daar gaat het uiteindelijk om. De drijvende kracht achter Little Big Planet zal User Generated Content moeten gaan worden, maar de vraag is, zitten we daar eigenlijk wel op te wachten?

Het lijkt een beetje op het toverwoord van de laatste paar maanden: User Generated Content, gevoed door websites als Youtube en de miljoenen blogs die het internet vullen. De gebruiker zelf die voor content zorgt in wat voor vorm dan ook is vooral leuk voor de gebruiker zelf, die even het gevoel heeft in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ik ben dan ook benieuwd hoe dat gaat uitpakken voor Little Big Planet, want zoals Sony het presenteert ziet het er gelikt uit. Zelfgemaakte levels die gepresenteerd worden in een Youtube-achtige setting, waar de gebruikers ook nog eens andermans zelfgemaakt levels kunnen beoordelen, zodat er een top 100 of wat dan ook ontstaat van de beste levels die je kunt downloaden. Want daar zal de kracht in moeten zitten, niet in het feit dat User Generated Content aanwezig is in het spel, want dat is niets nieuws.

Het is al jaren een veelgebruikte optie dat je in games je eigen maps, levels of zelfs models kan maken en deze al dan niet kan delen met anderen. Maar als ik naar mezelf kijk hoe vaak ik daar zelf gebruik van heb gemaakt, en dan op een manier dat het echt mijn spelplezier verhoogd heeft, moet ik toch wel heel diep nadenken. Zonder al te veel in detail te treden moet ik toch concluderen dat tot nog toe User Generated Content voor mij nooit de content uit de originele game overtrof, of het nu om maps, levels of model gaat. En dat baart me toch zorgen.

Ik hoop dat Little Big Planet niet te zwaar leunt op User Generated Content, sterker nog, ik hoop dat er nooit een game komt die te zwaar leunt op User Generated Content. Het zou geweldig zijn als er met Little Big Planet talenten naar voren komen. Gamers die vanuit hun slaapkamer uitblinken in level-design, waar heel de wereld kan meegenieten. Aan de andere kant zou het jammer zijn als games te zwaar gaan leunen op User Generated Content terwijl je wel het volle pond betaalt en dus eigenlijk een half afgewerkt product krijgt. We zullen het weten als we Little Big Planet eindelijk kunnen spelen, want User Generated Content of niet, ik kijk er naar uit!!!