Discussie: Microsoft heeft console war verloren

Kevin (KoosyNL)


We are back. Een favoriet onderdeel van FOK!games keert terug. In deze specials willen we graag weer lekker discusiëren met jullie over zaken die in de gamesindustrie spelen. Na een korte inleiding over het onderwerp, kunnen jullie je mening geven en reageren op elkaar. Probeer je meningen goed te onderbouwen en blijf ten alle tijde beleefd. We beginnen met een onderwerp dat de afgelopen weken nogal veel in de media is geweest: de ondergang van de HD-DVD

Stelling: Microsoft heeft de console war verloren door de winst van Blu-ray

De laatste jaren is er flink gesleuteld aan de opvolger van de DVD. Uiteindelijk bleven er twee formats over die samen moesten uitvechten wie van de twee de echte opvolger zou worden. Als eerste hadden we de HD-DVD, ontwikkeld door verschillende bedrijven waarvan Toshiba de grootse was. Deze schijf kon ongeveer 4 keer meer informatie bevatten dan een normale DVD, namelijk zo’n 15 GB per laag. De tweede was Sony, die met Blu-ray aan kwam zetten. Één blu-ray schijfje zou zo’n 25GB per laag kunnen bevatten, iets wat Sony een voorsprong gaf op Toshiba. Deze oorlog had ook zijn invloed in de game wereld, want Microsoft steunde het HD-DVD formaat door een HD-DVD uitbreiding voor de Xbox360 op de markt te brengen, terwijl Sony zijn eigen Blu-ray als standaard in de Playstation 3 stopte, waardoor deze een stuk duurder werd.



Na een felle strijd tussen de formats raakte HD-DVD steeds meer momentum kwijt. Film studios stapten over van HD-DVD naar Blu-ray, de porno-industrie ging achter Blu-ray staan en winkelketens die geen HD-DVD meer verkochten leidde ertoe dat Toshiba uiteindelijk op hield zich te verzetten tegen Sony. HD-DVD is niet meer, en Blu-ray is het formaat van de toekomst.

Nu is de grote vraag wat dit gaat betekenen voor de console war die dit jaar nog door zal gaan. Zal door deze overwinning de PS3 over de 360 heen walsen? Gaat Microsoft dan toch over op Blu-ray? Is Microsoft dom geweest om op DVD te blijven vertrouwen? Hadden ze de console en HD-format war kunnen winnen door een standaard HD-DVD in de 360 in te bouwen?

We zijn erg benieuwd wat jullie als bezoekers hier nu van vinden, dus schaam je niet en laat de discussie beginnen!