Goeiemoggel!

Ingrid (Laniboekje)

Diegene die niet weet waar de titel op slaat heeft de afgelopen weken zeker onder een steen geleefd. 'Goeiemoggel' slaat natuurlijk op de KPN-reclame waar een paar grijze heren toch zo hun best doen om te smsen met elkaar. Smsen met typfouten wel te verstaan en zo ontstaan dingen als: 'Goeiemoggel!' en 'Twee kiklo inktvip'. Dit speciale smstaaltje dat als een bom is ingeslagen in de samenleving doet me een beetje denken aan l33t-speak. Wat? l33t-speak? Ja, l33t-speak. Oftewel, een taaltje voor de hardcore-nerds onder ons die met allerlei afkortingen de meest uiteenlopende zaken met elkaar kunnen bespreken.

Iedereen kent het waarschijnlijk nog wel van de jonge jaren: geheimtaal. Ieder kind sprak wel weer met diens beste vriendje of vriendinnetje op zo een speciale manier dat anderen er vaak niets van snapten. Dit had als gevolg dat je al giechelend over straat stapte, want niemand kon de vaak gemene opmerkingen over anderen begrijpen. Perfect dus! Maar meestal na een paar dagen, weken of maanden was de lol er dan toch wel af. Dan was het weer tijd om je te verdiepen in lego of barbies. De hype van het geheimtaal was weer over. Tenminste, dat zou je denken...

Er is nog genoeg geheimtaal te vinden op deze aardbol. Zelfs geheimtaal die nu zo ingeburgerd is dat het normaal is geworden. Daarbij doel ik op de l33t-speak. Nu is het niet helemaal normaal geworden aangezien ik sommige mensen die met l33t, n00b, pwnzor, uberness, LOL, Kekeke en OMFG D00d FoK!gamez is t3h UBER 1337 R0XX0RZ praten simpelweg niet kan begrijpen... Maar hey, dat ben ik. Maar de l33t-speak schijnt wel ingeburgerd te zijn bij de hardcore-nerds onder ons. Ze spreken zelfs zo in de praktijk! En dat levert dan wat mooie schuine blikken op van de leken, ik spreek uit ervaring. Nu vond ik het een tijd terug wonderbaarlijk dat mensen in MMORPG's elkaar konden begrijpen met afkortingen van afkortingen. Ik keek wel eens mee met de conversaties die men met elkaar had en ik werd horendol van de letters en cijfers. Wie heeft die gekte ooit verzonnen?! Het schijnt dat in de jaren tachtig de l33t-taal in gebruik is genomen door hackers. Zij wilden voorkomen dat zij makkelijk op te sporen waren op het net en dus gingen zij gewone letters vervangen door cijfers. Deze groep hackers werd de elites genoemd omdat zij meestal bestond uit een kleine groep internettende mensen. Later werd het al snel cool om 'elite' te zijn en gingen steeds meer mensen de titel l33t gebruiken.

Oke, dat is nog begrijpelijk. Maar om de l33t-taal nu te gaan gebruiken voor alles wat je maar wilt zeggen? Ik heb respect voor de mensen die de vreemde combinaties van letters en cijfers meteen kunnen ontcijferen. Ik ben vast een ontzettende analfabeet in de wereld van internet. Maar aan de andere kant begin ik het af en toe wel eens irritant te vinden. Ik hoor steeds meer om me heen dat de jonge mensen beginnen te praten met n00b, über, suxxorz e.d. Dat is gewoon verbastering van de taal en ik vind het ook nog eens een beetje popiejopie gedrag. Omdat je l33t bent, ben je dus cool. Nee, niet echt... je wordt alleen vreemd aangekeken als je niet bij je maten bent. De exclusieve l33t-speak gaat steeds meer op een 'breezer-taaltje' lijken en dan is het al helemaal niet cool meer. Dit is net als de KPN-reclame. Oke, het was eerst even leuk om die kerels te horen praten, maar nu ik bijna iedere morgen wel goeiemoggel-wensen om me heen hoor ben ik het ook zat. Dat is ook niet cool en grappig meer, het is normaal geworden. Het is dus eigenlijk net als vroeger. Een geheimtaaltje is leuk, maar de lol gaat er snel af. Laat de echte l33t-speak maar gebruikt worden op het internet en spreek in het dagelijkse leven maar normaal Nederlands.

Oke, toegegeven. Ik moet ook niet zo zeuren. Iedere generatie heeft zijn eigen geheimtaal en ik ben gewoon stiekem niet l33t-genoeg om alles te kunnen lezen, verstaan en om te begrijpen wat ze nu eigenlijk bedoelen. En dat maakt mij een buitenbeentje.

"OMFG, L4nIb03kj3 @ N00b!" "Laat maar hoer, ik overleff het wiel."