Mond dicht oudjes! We hebben gewonnen!

Arjen (Mr_Belvedere)

Vroeger was alles beter. De oorlog was lang zo slecht nog niet. Je wist tenminste waar je aan toe was. Vandaag de dag kun je de regering niet vertrouwen, loop je elk moment kans je baan te verliezen en het recht op pensioen is langzaam maar zeker aan het verdampen. En de games zijn mainstream. En dat is kut.

Om de zoveel tijd komt er een generatiekloof. Bejaarden die geen idee hebben wat MSN is, ouders die niet doorhebben dat schietspellen alleen maar wat fantasie is en dan zijn er nog wagonladingen vol met gamende moraalridders en reviewers die het allemaal net een beetje beter weten. De gamer van de jaren tachtig start vandaag de dag wel eens zwijmelend een emulator op om vrolijk die sfeer van weleer weer bij de lurven te pakken. Er gaat immers niets boven de vette sfeer van sprites en chiptunes.

Anno 2005 zijn we generaties verder. Er zijn uitgevers geweest die het niet gered hebben en anderen die een multimiljoenenbedrijf hebben weten op te zetten met één van de grootste hobby's van de huidige jeugd: Gamen. De technologie staat ook niet stil. Hier en daar een "revolutie" of een nieuw concept. En zo werd het een deel van de gehele samenleving. Mainstream dus. En dat is kut.

Waar bleke blanke autisten twintig jaar lang hebben gepropageerd,"Gamen is gaaf!" is nu veranderd in, "Mainstream is kut!". Wat is er gebeurd jongens? Zijn jullie opeens bang gepwned te worden door de nieuwe generatie? Valt het allemaal niet meer mee op je oude dag een draadloze controller te moeten bedienen met meer dan vijf knopjes of is het opeens allemaal niet zo spannend meer omdat er superveel games op de markt zijn?

Het is juist dankzij deze gamers en bedrijven dat heel de wereld nu gamed! Je hoeft niet meer een expert te zijn om te kunnen gamen. Iedereen kan gamen, en verdomme als het niet waar is, gamen er steeds meer en meer mensen! Geweldig toch!?

Of ligt het aan de uitgevers soms? Je hebt tegenwoordig een enorme keus aan verschillende systemen en games. Je kunt voor iedere doelgroep wel een game vinden. Dat wat vroeger alleen besteed was aan een selecte groep is nu een heuse industrie geworden. Miljarden worden er per jaar omgezet in wat de nerds van de jaren tachtig een hobby noemden.

Wees trots! Trots als je een gamer van de jaren tachtig bent! Jij hebt er voor gezorgd dat heel de wereld nu kan wat jij al jaren roept dat gaaf is. Trots als jij als verse gamer je vader binnenkort uitlegt hoe hij de Shock Controller moet bedienen omdat hij ook een potje wil voetballen. Glim met trots als tante online Halo 2 veel beter blijkt te beheersen dan jezelf. Nog trotser als je opa nieuwsgierig naar Donkey Konga kijkt en vraagt hoe dat werkt.

Vind je een spel niet leuk? Doe eens helemaal gek en koop het dan niet, maar houd eens je mond dicht over vroeger en over mainstream. Want wij hebben gewonnen!

Heel de wereld gamed!