STFU Noob...

-Mzraki-

Noob, owned, I r0x, STFU, you suck, 1337, I own you...
Voor vele online gamers is dit tegenwoordig aan de orde van de dag: mensen worden 'bezeten', uitgescholden en gekleineerd. In het normale leven wordt dit soort taalgebruik absoluut niet geaccepteerd, in de onlinegames-wereld is het echter volkomen normaal.

Waarom zijn online games zo mateloos populair? Simpel: ieder mens wil winnen en wie zegt van niet, die kan dat niet. In het echte leven is 'winnen' helaas niet erg eenvoudig meer, er is een enorme competitie tussen andere medegamers en veel van deze medegamers zijn dankzij bloed, zweet en tranen ook nog eens vele malen beter en meer ervaren dan jij bent. Je zult dus enorm veel moeite moeten doen om in het echte leven te kunnen winnen.

Omdat dit zo moeilijk is, moeten deze driften zich naar iets anders vertalen. Hier is de sport voor uitgevonden: men oefent een bepaalde techniek en voert deze volgens bepaalde regels uit. In de meeste gevallen wint diegene die de techniek en de regels het beste beheerst dan ook. Helaas is de sport nog altijd sterk verbonden met het echte leven, je herkent elkaar nog altijd en je kunt nog altijd zien wie er meer geslaagd is in het leven dan de ander. Daarbij zijn de regels van de sport vaak al decennia oud en is alles geregeld volgens een strikte etiquette.

Gelukkig is er nu een schitterend alternatief voor onze oerlusten met, jawel, het online gamen. Relatief eenvoudige technieken en meestal simplistische regels zorgen ervoor dat het geen jarenlange oefening vergt om enigszins boven de middenmoot uit te steken. Vrijwel iedereen is in staat deze positie te bereiken en wanneer men deze positie eenmaal heeft bereikt begint de pret pas echt: het 'elitairisme'. Nu kun je eindelijk iemand de grond intrappen en je staat volledig in je recht: jíj bent immers de 1337 gamer en híj is slechts een noob.

Dankzij het feit dat in onze maatschappij het accent ligt op de winnaars en niet zozeer het spel, krijgen de sterkeren respect. In de (online)gameswereld ligt dit iets anders, want het verschil tussen de gameswereld en het 'echte' leven is groot: het voornaamste verschil is de anonimiteit. De gamesservers worden continu overspoelt met Unnamed_Players, Player06'en, Predators en Killers. Het probleem dat hieruit voortvloeit is dat de 1337 gamers niet de erkenning krijgen die ze verdienen. De noob gamers zijn namelijk nog lang niet in staat een echte geoefende gamer te herkennen en raken snel gefrustreerd wanneer hun onhandigheden afgestraft worden door de ervaren gamer.

En in deze frustratie schuilt het grootste gevaar, de grootste ziekte van het online gamen. Want, de frustratie van het steeds maar weer gefragged worden, gecombineerd met de anonimiteit van het online gamen resulteert in het nodige schelden en beschuldigen. Meneer wordt cheater genoemd, alleen maar omdat hij wél luistert. Hij zuigt, want hij staat ver bovenaan de ranglijst en de noob gaat door het lint. Misschien gaat hij campen, misschien gaat hij wel teamkillen. Wat hij in ieder geval gaat doen is het spelplezier van de medegamers verzieken.


Dit puberale gedrag vormt met het groeien van het aantal online gamers een steeds grotere bedreiging voor het spelplezier. Ik hoor vaak gamers zuchtend terugdenken aan de vroegere tijden, toen iedereen elkaar nog kende, en ze allemaal nog op de barrysworld server speelden. Vroeger, toen men nog beleefd en aardig tegen elkaar was, toen de anonimiteit nog geen excuus was. Als reactie op de huidige verzieking migreren de meeste 1337 gamers naar kleinere, private, servers. Waar ze nog altijd, volgens erkenning, samen kunnen spelen. Waar ze afgesloten zijn van de grote mainstream massa.

Ik vind deze tendens zeer schadelijk voor het spelplezier. Niets is leuker dan kijken naar een zeer ervaren gamer, daar zelf van leren en het bijschaven van jouw eigen skills. Dat dit onmogelijk wordt gemaakt door het niet kunnen onderdrukken van enige oerlusten is belachelijk en moet ook hard aangepakt worden. Wat al een goed begin zou zijn is wanneer de 1337 gamers laten zien dat zij de oudsten zijn en het goede voorbeeld gaan geven. Dan komt de massa, die naar ze opkijkt, vanzelf.

[DEAD]Mzraki: nice shot
Killer1989: STFU Noob...