Het heet niet voor niets een embargo

Richard (Richardfun)
De afgelopen dagen zie je overal verongelijkte mensen klagen over de wijze van distributie die Vivendi Universal hanteert voor Half-Life 2. Voor degenen die het nog niet weten, hier een kleine samenvatting. De release date van Half Life 2 staat op 16 november. Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat de warez-scene een game eerder uitbrengt dan dat hij in de winkelschappen ligt. Individuen met weinig of geen morele inhibities jatten simpelweg een exemplaar van de game uit de fabriek waar het productieproces aan de gang is, om dit kleinood vervolgens door te spelen aan een van de release groups die de warez-scene rijk is.

Hoe ga je dit tegen als uitgever zijnde? Cd-keys werken niet, die worden altijd gekraakt. Zelfs de nieuwste cd-beveiligingen als SecuRom worden vroeg of laat omzeild. Vivendi vond hier dus een manier op. Ze hebben het nu zo geregeld, dat het spel dat jij in de winkel kunt kopen, vanaf 16 november, niet compleet is. Het laatste stukje van Half Life 2 zal je moeten downloaden via Steam. Op het eerste gezicht een perfect systeem. Het zal een warez-release niet voorkomen, maar Half Life 2 zal niet al in de newsgroups te vinden zijn voordat het eerste exemplaar naar de winkel verscheept is.

Het succes van deze distributiewijze staat echter niet op zichzelf. Het succes is afhankelijk van de winkeliers. Je zou toch mogen verwachten dat een winkelketen zich houdt aan een gesteld embargo. Als Valve en VU het niet voor 16 november willen uitgeven, waarom vertikken sommige retailers het dan toch om zich hieraan te houden? Deze branche is misschien wel de enige waar embargo’s zo makkelijk, en zo regelmatig geschonden worden zonder dat hier repercussies op volgen. Als er bijvoorbeeld een persbericht wordt uitgegeven met een embargo erop, zal geen enkel nieuwsprogramma het in zijn hoofd halen om zich hier niet aan te houden.

Ik begrijp absoluut dat mensen gefrustreerd zijn dat ze Half Life 2 al kunnen kopen, maar het nog niet kunnen spelen. Is het de schuld van Valve dat je het spel nog niet kunt unlocken? Nee, die hebben contractuele verplichtingen tegenover Vivendi Universal, en tegen een bedrijf zoals VU pleeg je geen contractbreuk, tenzij je een faillissementenfetish hebt. Is het dan de schuld van Vivendi Universal? Wederom is het antwoord nee. Het is breed uitgemeten in de gamesmedia dat de game pas vanaf 16 november te spelen is. Tenzij je de afgelopen weken onder een steen hebt geleefd, heb je dit ergens wel gelezen. Wie geven we dan de schuld? Daar is één simpel antwoord op: de retailers. Als VU, om wat voor reden dan ook, de game pas op 16 november wil releasen, dan hebben winkeliers zich hieraan te houden. De winkels waar het spel nu al te koop ligt, denken door middel van een schending van het embargo meer geld binnen te kunnen halen omdat zij de eersten zijn met Half Life 2 in de schappen. Helaas voor deze ordinaire kapitalisten steekt VU hier nu een stokje voor, en zullen ze meer geïrriteerde dan tevreden klanten terugzien. Het ligt op het eerste gezicht misschien voor de hand om VU en Valve de schuld te geven, maar dat is dus niet juist. Er zijn simpele afspraken gemaakt met retailers. Als zij zich hier niet aan houden, is het dus richting hen dat je je woede moet keren.....