De religie die Halo heet

Mark (Strolie75)
Halo 2 is het Xbox-spel van het jaar. Klaar. Er zijn dit jaar andere toppers als Ninja Gaiden en Fable verschenen, en ook al zijn er zat andere spellen waar gamers op wachten (bijvoorbeeld GTA: San Andreas), toch is Halo 2 zonder twijfel de game waar het meest naar wordt uitgekeken. Gamers zoeken het Internet af naar elk nieuwsberichtje om deze vervolgens uitvoerig op fora als FOK! te bespreken. Geruchten duiken op (soms vrolijk de wereld in geholpen door Bungie zelf) en leiden tot felle discussies of nog meer speculaties.

Halo was de start van een nieuwe religie en 11 november komt de Messias in de vorm van Halo 2. Dat de verwachtingen hooggespannen zijn is een understatement. Het is zeker een hype, maar gezien het fenomenale succes van zijn voorganger (Halo heeft eigenhandig de Xbox op de kaart gezet) is de opwinding zeker terecht.

Ik kocht vorig jaar kerst een Xbox om Star Wars: Knights of the Old Republic te kunnen spelen. Bij het gekochte pack was Halo meegeleverd. Zonder veel verwachtingen stopte ik het schijfje in de Xbox, een First Person Shooter op een console, dat kon toch niks zijn? Hoe fout kon ik het hebben! Zoals vele andere heb ik met Halo ontdekt dat een First Person Shooter ook op een console speelbaar is. Dat de muis en het toetsenbord niet heilig zijn voor een goede besturing. Natuurlijk zien FPS games er op de PC goed uit, maar bij Halo kwam voor het eerst alles samen. Het speelde niet alleen heerlijk maar het verhaal, de setting, de graphics, de AI van de tegenstander waren allemaal ongekend goed!

Kortom: ik was bekeerd en voegde me bij de duizenden andere gamers die reikhalzend uitkijken naar de komst van Halo 2. Na diverse keren uitgesteld te zijn leek de releasedatum van 11 november deze keer rotsvast. Toen het bericht vorige week kwam dat Halo 2 goud was gegaan kon het aftellen pas echt beginnen.

En toen kwam 14 oktober het bericht dat de Franse PAL release gelekt is.

Bungie Studio’s en Microsoft hebben de afgelopen 3 jaar keihard gewerkt aan Halo 2. Er kwam veel informatie over de multiplayer-aspecten van de game maar over het verhaal en de nieuwe elementen van de singleplayer bleven de lippen stijf op elkaar. De reden hiervoor was dat Bungie Studio Halo 2 niet wilde spoilen voor de fans, deze moesten de game, net als een goed boek, zelf ontdekken en ervaren. Dit verdient zeker respect en ik hoop dat Peter Molyneux hier een voorbeeld aan neemt.

In diverse topics komen de meest gangbare smoezen van trieste warez-lijers alweer voorbij: “ik vind games te duur”, “ik wil hem alleen uitproberen en ik koop de volledige versie toch wel”, “ze verdienen er toch genoeg aan”, etc.

Dit spel downloaden is niet alleen heiligschennis maar ook ordinaire diefstal en een belediging voor de mensen die jarenlang aan dit spel hebben gewerkt en de echte fans die al lange tijd reikhalzend uitzien naar Halo 2. Illegale software gebruiken is en blijft stelen. Je betaalt voor eten, je betaalt voor kleren en als je naar de bioscoop gaat betaal je ook je kaartje. Het hebben van software is geen recht, het is een dienst die je aangeboden wordt en als je er van gebruik van wenst te maken dien je ervoor te betalen zodat de mensen die tijd, energie en creativiteit hebben gestoken in het ontwikkelen van deze dienst beloond worden.

Microsoft heeft inmiddels aangekondigd alles in het werk te stellen om de verantwoordelijken te vinden, ik wens ze in elk geval veel succes. Hopelijk pakken ze die gasten zo hard aan dat mensen zich in de toekomst wel twee keer bedenken voordat ze hun hele toekomst op het spel zetten alleen om te kunnen opscheppen dat ze een game als eerste hebben gereleased.

Naast bovengenoemde morele aspecten heeft dit voor de echte fans ook andere negatieve gevolgen. Ik persoonlijk wil het spel ervaren zoals Bungie het bedoeld heeft: maagdelijk. Dit betekent nu helaas de komende maand alle topics over Halo 2 mijden en andere topics op FOK! heel voorzichtig betreden. Klinkt misschien niet zo erg zou je zeggen? Fout, voor mij is het toeleven naar de release van een game een wezenlijk onderdeel van het plezier dat ik aan een game beleef.

Toch zal ik op 11 november genieten van Halo 2 zoals ik dat voor ogen had. Een paar vrije dagen, de gordijnen dicht, voldoende snacks en drinken in huis, de handleiding doorlezen en eerst een uur naar het doosje staren alvorens het spel voorzichtig in de drive van mijn Xbox te leggen. En wat daarna gebeurt? Hopelijk word ik een Halo-fundamentalist die niet kan wachten tot Halo 3 verschijnt!

Game on!

Strolie75

Quote
”Oh God I recognise that one, that was Bob.”
(Halo, Bungie Software 2001).