Girls Game Talk: Heldin gezocht!

koei

Vraag aan iemand aan wat voor persoon hij denkt bij het woord gamer en vaak is het antwoord iets in de trant van 'een jongen van een jaar of 15 die niet zo heel erg sociaal is aangelegd en het liefst achter een (spel)computer zit'. De meeste eigenschappen hiervan staan niet per se vast, maar dat het een jongen is zeker.

Dat deze gedachte vaak niet klopt blijkt uit een onderzoek van de Entertainment Software Association (ESA) in 2003, waaruit bekend werd dat er meer vrouwen dan jongens zijn die games spelen. De volwassen vrouwen maken 26 procent van de markt uit, terwijl jongens van zes tot zeventien jaar oud slechts 21 procent van deze markt bezetten. In het bericht wordt gemeld dat deze verbreding van de markt mogelijk veroorzaakt wordt doordat de ontwikkelaars en producenten zich meer op jonge kinderen, vrouwen en ouderen zeggen te richten.*

Als je er naar op zoek gaat dan zal je al snel meer van dit soort berichten vinden. De vrouwelijke gamers zijn zich uit aan het breiden. Hoewel de gamesindustrie zegt dat dit te danken is aan het feit dat zij zich meer op vrouwelijke gamers richten, is hier in werkelijkheid weinig van te merken. Ja, er worden tegenwoordig Barbie games gemaakt, maar zit daar nou echt iemand op te wachten behalve het verre nichtje dat alles van Barbie verzamelt?

Nintendo heeft besloten om na het succes van Harvest Moon een speciale versie van het spel uit te brengen voor meisjes. Op zich is het gebaar natuurlijk goed, maar dit had allang in het originele spel moeten zitten. Hoe moeilijk kan het zijn om als basispersonage te kunnen kiezen uit een jongen of een meisje zoals bij veel andere games? Vrijwel alle games worden speciaal voor mannen gemaakt met in de hoofdrol een stoere man die een zwakke vrouw moet gaan redden. In games waar vrouwen wel een belangrijke rol spelen krijgen ze zo min mogelijk kleren aan en zijn ze vooral bedoeld als kijkplezier voor de mannelijke gamers. Het kan nog lang gaan duren voordat er eindelijk eens een simpel beachvolleybal spelletje wordt gemaakt met schaars geklede mannen in de hoofdrol waarbij de gameplay amper van belang is. Of er ook daadwerkelijk vrouwen op zulke games zitten te wachten is natuurlijk nogmaar de vraag, al loop ik er zelf niet warm voor. Een spel met een vrouw in de hoofdrol die een zwakke man moet redden is al helemaal moeilijk te vinden, terwijl zulke spellen vrouwen juist aan zullen spreken.

Ik zou het liefst een nieuwe Jill of the Jungle zien. Deze stoere vrouwelijke Tarzan variant was een van de eerste vrouwelijke hoofdpersonen in het pc tijdperk. Ze kon springen, slingeren en soms zelfs ballen schieten! En wat natuurlijk ook mooi meegenomen was, was dat ze ook in een kikker of een vis kon veranderen als dat nodig was. Hoewel je wel zou verwachten dat ze van zo'n heldin nog wel meerdere spellen zouden maken is dit niet gebeurd. Na een niet zo succesvol deel twee is het erg stil geworden rond Jill. Het is tijd voor een nieuwe Jill of een Jill look-a-like, en dan bij voorkeur in een spel waarin arme hulpeloze mannen gered moeten worden. Of deze hulpeloze mannen er ooit komen blijft de vraag, want het meerendeel van de gamedesigners zijn nou eenmaal mannen en zien zichzelf liever niet als hulpeloze wezens.

* bron: tweakers.net