Met angst en beven

Redactie

Column door pluijgers

Minister Rouvoet is boos op Rotterdam en Amsterdam. Als zij binnen drie weken niet kunnen aangeven dat ze de wachttijd voor jeugdzorg verkorten krijgen ze…
Tja wat zouden ze krijgen? Straf? Nee ze krijgen dan opdracht het alsnog te regelen. Nou daar zou ik ook bang van worden hoor. Ik zie ze al denken in Rotterdam en Amsterdam: shit als we niet op tijd zijn dan moeten we het alsnog doen.
Het brengt je een beetje terug naar je schooltijd, als je je huiswerk niet maakt dan krijg je straf, kijk daar had je wat aan, er was een consequentie gekoppeld aan je straf. Je moest nablijven, het plein vegen of wat ze dan ook voor rotklus bedacht hadden. Maar nee, onze Nederlandse politiek komt niet verder dan de mededelig dat je het alsnog moet doen.

Is dit niet wat er serieus mis is in dit land? Je valt iemand aan, maar breekt zelf je hand en mag dan eerst thuis genezen. En als er dan ergens plek is dan kan je misschien als de rechter er zin in heeft nog twee dagen naar het gevang. Maar als je vroeger het toch wel erg zwaar hebt gehad, je vader was er niet, je moeder speelde de hoer en je kinderfietsje was veel te klein: dan mag je gewoon vrij zijn. Want dan kan je er niets aan doen dat je zo bent.
Misdragingen hebben geen gevolgen meer in dit land. Neem een strandfeest dat vreselijk afloopt, en er zijn er al drie opgepakt. Het is niet te geloven: neem een willekeurige rel in Nederland en hoeveel daderds worden er opgepakt? Een of twee. Tja, als je toch geen straf krijgt…
Ik zou het ook wel willen proberen, maar dan zal je altijd zien dat ik wel word opgepakt en wel word veroordeeld, waarom ik wel dan. Ik heb het nooit begrepen waarom dat is. "Postieve discriminatie"? Ik ben geen Marokkaanse of Turkse. Ik werk gewoon, ik heb mijn opleiding afgerond. Nee dat kan het toch niet zijn, of zijn we in dit land dan toch zover afgezakt dat dit soort zaken mee gaat spelen?

Ik lees de kranten en de nieuwsberichten en word er verdrietig van. Hoe kan ik mijn kinderen uitleggen dat als je iemand vermoordt je drie jaar de cel ingaat, maar je, als je geen kinderfietsje hebt gehad, wordt vrijgesproken. Hoe leg ik ze uit dat we vooral mensen niet mogen veroordelen op hun uiterlijk als keer op keer bewezen wordt dat het toch vaak dezelfde groepen zijn die crimineel verdrag vertonen? Maar nee, je mag je kinderen niet nu al een kleur meegeven.
Ik zal zeggen dat onze regering er alles aan doet om criminelen te straffen en dat als er wanbeleid plaatsvindt je met een gouden handdruk mag verdwijnen. Of dat je lekker een uitkering krijgt en er niets voor hoeft te doen.

Ik heb diep medelijden met de kinderen die wachten op jeugdzorg, of de gezinnen die op hulp wachten. We zouden als Nederlanders in protest moeten komen tegen dit soort wantoestanden. Maar ik zou ook niet weten hoe of wat, daarvoor hebben we dacht ik een regering. Maar dat vertrouwen is bij mij in ieder geval bijna geheel weg.

Met angst en beven zie ik de toekomst tegemoet. Mag ik dan wel liegen zonder straf te krijgen??