Piet, wil je met me trouwen?

Arno (Arnohari)
Piet is God. Piet is alom vertegenwoordigd zoals een god hoort te zijn. Piet is nooit ziek, net als een god. Een god is immuun voor Guacemolekoorts en andere kwaaltjes die je verbieden de deur uit te gaan. Piet neemt geen vakantie. Een snipperdag staat niet in zijn woordenboek, net als 'isobaren' overigens. Arbeidsvoorwaarden? Voor mietjes! Piet werkt altijd, iedere dag. Zo lang als ik Piet ken, is hij aan het werk.

Ik weet niet of Piet Paulusma door SBS verplicht is om íedere dag zijn weersvoorspelling te presenteren, ergens op locatie in Nederland. Ik denk dat ze bij SBS ook niet gek zijn en in het begin een reserve-Piet hebben aangesteld. Piet wil, net als iedereen die ooit van vakbonden, vakantie, burn-out of cao gehoord heeft, toch ook wel eens een dag vrij? Nee. Piet is een Friese robot met een batterij aan Duracell-batterijen. Hij is de Michael Boogerd van de weersvoorspellers: bij een rustdag gaat-ie dood. Die reserve-Piet van SBS is al jaren de meest overbodige oproepkracht ter wereld. Die man moet zich nog meer vervelen dan een Commissaris van de Koningin zonder bijbanen of de privé-begrafenisondernemer van Harry Mulisch. Piet’s filosofie: er is altijd weer, dus ik doe altijd het weer. Je kunt het weer niet uitzetten, mij ook niet. Behalve dan door de televisie uit te schakelen.

Piet vertelt ’s avonds aan miljoenen Nederlanders dat het weer iets beter wordt dan dat Erwin Krol voorspeld heeft. Iedere dag weer. Maar dat wil niet zeggen dat-ie alleen ’s avonds naar de wolken kijkt en zijn praatje opneemt. Piet is ’s ochtends vroeg al op de radio. Bij Radio 10 Gold (Backstreet Boys, Bee Gees, James Blunt en die andere alom vertegenwoordigde god Jan Smit) oant moarnt-ie dan al de ether in. Of hij daarmee zijn lunchtrommeltje zich al niet eenzamer laat voelen dan een eicel van Imca Marina, houdt hij ook nog een website bij.

Piet is God en ik ben één van zijn volgelingen geworden. Hij is de weerman van SBS en daarmee een autoriteit voor veel Nederlanders. Als Piet het barbecueweer voor morgen een hoog cijfer geeft, is het oorlog bij de vleesschappen in de supermarkt. Als hij een 4 geeft, halen duizenden aspirant-kippenboutjes, -hamburgers en –visfilets opgelucht adem: hun executie wordt uitgesteld tot een volgende vrijdag voor een heet weekend. Piet beslist over leven en dood zoals alleen een god dat kan. En het leuke is, Piet is God geworden door gewoon naar de hemel te kijken en een Teleaccursus over het weer te volgen. Piet is geen meteoroloog. Hij heeft geen Erwin Krologie gestudeerd. Gewoon, een paar vrijdagmiddagen video’s bekijken en naar buiten turen. Meer heb je blijkbaar niet nodig om te slagen aan de Academie der Goden. Dat biedt toch mogelijkheden voor iedereen die zegt niets te kunnen en daarom maar beroeps-ww-er wordt.

Behalve de cursus Het Weer voor Dummies heeft Piet nog een opleiding gevolgd. Bij de volksuniversiteit stond hij ingeschreven voor 16e eeuws schilderen. Piet kan, zo laat-ie zien in zijn weerberichten op locatie, mensen perfect laten poseren. Let maar eens op: na zijn barbecueweerbeoordeling zie je altijd een soort Nachtwacht 2.0. Netjes in een groepje staan de leden van de Fierljepsoos voor Hermafrodieten, de cadetten van de Franeker Voormalige Duivenmelkerscootmobielveteranen, de vrijwilligers van de Waalwijkse Kustwacht of de aspiranten van de Maastrichter Zeil-2900-Daagse recht in de camera te staren. En ze lachen altijd. Als Rembrandt nu zou leven, dan was Piet zijn productiemedewerker.

Het weer zal mij een zorg zijn. Ik zeur erover, zoals iedereen. Ook ik vind het te heet als de zon een dag schijnt. Inderdaad, het regent te vaak. Ja, de winter is te koud, of vaker, te nat. Maar eigenlijk laat het weer mij koud. Ik praat erover als het leven even zo saai is als een ambtenaar in winterslaap, maar toch ik iets te melden wil hebben. Als mijn voorraad stem het quotum bijna overstijgt. Bij het Journaal zap ik Gerrit 'ik ben de enige weer-Fries' Hiemstra, Marjon 'in ieder geval' de Hond (zeg jij ook altijd 'woef' als zij aangekondigd wordt?), Marco Ikweetzijnachternaamnietmeer en Erwin 'er staat neerslag op de kaart, maar dat moet u vergeten' Krol weg. Bij het RTL Nieuws zap ik al voordat de weerfotodiashow van Martha Kivits (zij heeft miljoenen weerfoto's ingestuurd) begint. Al die uitleg over hogedrukgebieden, draaiende wind en orkanen aan de andere kant van de wereld, het boeit me amper. Ik wil alleen Piet's Nachtwacht zien! Ook wil ik weten of ik morgen nog een speklapje kan krijgen.

Iemand vertelde mij dat Piet nog niet zo lang geleden gescheiden is. Dat kan ik me echt niet voorstellen. Piet is een rijke (want hij werkt voor de commerciële televisie) man die nooit thuiskomt. Dat is toch de natte droom van iedere vrouw? Ik denk erover om Piet ten huwelijk te vragen. Voor een vent die je nooit ziet, hoef je toch niet homoseksueel te worden?