Agressie buiten het veld

Jean-Paul (Days-Of-Wild)
Vrijdagavond zijn twee spelers van voetbalclub Volendam gearresteerd. Niet omdat ze zoals hun collega van ADO Den Haag, de keeper Gino Coutinho, een schuur verhuurden waar een wietplantage in gevestigd was. Ook niet omdat ze, zoals je misschien van een vissersdorp mag verwachten, zich bezig hielden met cocaine. Nee, ze zijn gearresteerd omdat ze na een nederlaag op de vuist zijn gegaan met supporters van de tegenstander. Berichten over vechtpartijen bij een voetbalwedstrijd waar spelers bij betrokken zijn komen normaal gesproken uit het amateurvoetbal, voor zover je bij dit soort zaken over normaal kunt spreken. Meestal is de scheidsrechter de gebeten hond, soms worden spelers gemolesteerd. Als gevolg hiervan wil er af en toe wel eens een team of een hele vereniging uit de competitie genomen worden. Het is een mooi tijdverdrijf dat voetbal.

Het betaalde voetbal in Nederland was tot nu toe nog zo 'beschaafd' dan ze het vechten aan de supporters over laten. Knokken daar doen de profs niet aan. Ze zijn vaak niet eens bereid om op het veld te strijden voor de punten, laat staan dat ze buiten het veld gaan vechten voor de eer. Kom zeg, daar worden ze niet voor betaald. Tot afgelopen vrijdag. Volendam was aan het eind van vorig seizoen gedegradeerd uit de Ere Divisie. Zij speelden tegen de nummer laatst van de Eerste Divisie van vorig jaar, zoals de Jupiler League vroeger heette, FC Omniworld uit Almere. En Volendam verloor met 2-1. Nu ben ik niet op de hoogte van alle transfers van beide ploegen deze zomer, maar ik kan me niet voorstellen dat FC Omniworld opeens het Real Madrid van de Jupiler (semi-)profs is geworden, noch kan ik geloven dat Volendam opeens zoveel aan kracht heeft ingeboet. Na het gelijke spel uit de eerste wedstrijd lijkt het op een slecht begin van de competitie. Net zoals AZ de landskampioen, die zijn eerste wedstrijd tegen Heracles met 3-2 verloor. Heel vervelend, maar nog niet echt iets om je zorgen over te maken.

Maar net als bij AZ twee weken geleden sloegen de stoppen door bij een tweetal spelers. Bij AZ werd dit nog geheel volgens de regels van de sport gedaan door de tegenstander zo smerig mogelijk te raken, bij Volendam richtte men de woede op de supporters. Het moet gezegd worden dat die dan ook wel heel vervelende dingen riepen. Zo zeiden ze bijvoorbeeld dat Volendam verloren had. Ze durfden het zelfs aan om te roepen dat ze zonder punten terug naar huis moesten. Het werd ook persoonlijk doordat ze naar Melvin Platje riepen dat zijn moeder naar vis stonk. Een typische reaktie die je kunt verwachten van creatief voetbal publiek, helemaal als je uit Volendam komt.

Ik moest meteen denken aan wat er vaak naar de vroegere spits van PSV, Mateja Kezman, werd geroepen: "Mateja Kezman je moeder is een hoer". Ik vraag me nog steeds af of de Serviër ooit verstaan heeft wat er gezongen werd. Hij reageerde meestal door doelpunten te scoren. Op dezelfde melodie zong tijdens de Europa Cup II finale tussen Ajax en KV Mechelen het hele vak waar ik stond "Aad de Mos is sero positief". Aad de Mos was op dat moment trainer van Mechelen en kort daarvoor bij Ajax vertrokken. Er zat nog wat oud zeer. Mechelen won. De hele wedstrijd hebben we geprobeerd aan de Fransen in het vak, de wedstrijd werd in Straatsburg gespeeld, uit te leggen wat sero positief betekende. Het woord AIDS was niet bekend in Frankrijk. Later kwamen we er achter dat men het in Frankrijk over SIDA heeft. Een ander bekend voorbeeld van schelden van de tribunes, is dat van Sylvie van der Vaart. Haar vriendje Rafael van der Vaart speelde bij Ajax en in een wedstrijd in en tegen ADO Den Haag zong het publiek "Sylvie is de hoer van Amsterdam". Misschien niet leuk voor de betrokkenen, maar echt last heb je er ook niet van.

Maar goed, terug naar Melvin Platje en de opmerking over zijn moeder die zou stinken. Kennelijk schoot deze opmerking bij hem in het verkeerde keelgat. Een keelgat dat toch al pijnlijk was door de nederlaag die hij net had moeten slikken. Melvin stond bekend als 'handige' speler. Het vorige seizoen scoorde hij in twee opeenvolgende wedstrijden nadat hij hands had gemaakt, zonder dat de scheidsrechter dit gezien heeft. Nu staat hij ook bekend als loshandige speler. Hij werd in de knokpartij bijgestaan door zijn ploeggenoot Kelvin Maynard. Melvin en Kelvin (dit klinkt als een scenario voor een hele slechte film) vochtten niet alleen tegen de FC Omniworld supporters, maar ook tegen agenten in burger die de twee onmiddellijk arresteerden. Ze werden een nacht in de cel vastgehouden omdat ze niet in staat waren zich te identificeren. Kennelijk is je naam achterop je voetbalshirt en het officiele knvb wedstrijdformulier van de wedstrijd die je net gespeeld hebt niet voldoende.

De hoofdsponsor van Volendam, Jan Smit en zijn muzikale vrienden, waren not amused, en terecht. Dit soort gedrag mag niet getolereerd worden. Als voetballer heb je ook een voorbeeld functie. Agressie van supporters probeert men op allerlei manieren te stoppen. Dan moet je als speler niet hetzelfde doen. Wat ze ook naar je roepen, daar moet je boven staan. Schelden doet geen pijn zei mijn moeder altijd. Zeker niet als het gedaan wordt door mensen die je niet eens kent. Toch schijnt het wel gevoelig te zijn. De 'stillen' valt te verwijten dat ze de roepers niet gearresteerd hebben. Uitlokken en beledigen is volgens mij nog steeds strafbaar. Een duidelijker heterdaadje kan ik mij niet voorstellen.

Waarom Melvin zo reageerde blijft gissen. Het zal denk ik niet puur en alleen het provoceren geweest zijn. Waarschijnlijk zat er bij Melvin de frustratie van een verloren wedstrijd een slecht begin van de competitie en mogelijk de frustratie van geen transfer naar een topclub met als gevolg weer een seizoen in de Jupiler League. Mogelijk kende hij zelfs de personen die hem sarden, hij heeft immers bij de amateurs van FC Omniworld gespeeld. Hoe dan ook, het was geen slimme actie van hem. Geen gevalletje 'hands wat niet gezien wordt'. Hij kan er van uit gaan dat dit hem nu gaat achtervolgen. Je kunt er vergif op innemen dat bij de eerstvolgende wedstrijd de complete harde kern van de tegenstander hetzelfde gaat roepen. Hopelijk heeft dit geen invloed op zijn spel en reageert hij hetzelfde als Kezman: scoren. Als hij dan toch een groot spektakel had willen maken had hij moeten doen wat Eric Cantona deed in 1995 uit bij Crystal Palace: een karate trap uitdelen aan een van de supporters. Het kostte hem negen maanden schorsing, maar hij is er nu nog wereldberoemd door.