Hoge hakken

Debby-Jo

Wat schetst mijn verbazing? Ik lees dat De Britse Marie Claire meldt dat stiletto's uit zijn, nadat mode-icoon en hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, Anna Wintour, werd gespot op platte sandaaltjes. Daarnaast wil een Britse vakbond stiletto’s gaan verbieden omdat ze seksistisch en ongezond zijn.

Snotverdomme. Heb ik op mijn vijftiende al mijn toen nog ongeschonden poezelige voetjes in hoge pumps gewrongen om vervolgens jarenlang wankel en enkelverzwikkend door het leven te gaan, wordt een mode-icoon op sandalen gespot en is die zelfkastijding van het één op het andere moment voor niks geweest.

Zucht, het is ook allemaal niet meer bij te benen. Ik moet er niet aan denken dat dadelijk Botox en andere cosmetische goedjes uit de mode raken. Zul je net zien; heb ik mijn lippen laten opvullen tot het formaat Vanessa (recent is Vanessa uit de bocht gevlogen, ze reed in een cabrio en haar lippen klapten voor haar ogen) zijn ineens de smalle samengeknepen streepjeslippen weer hot. Is mijn gezicht volledig platgelegd door het spierverlammende middel Botox, waardoor ik er -als ik glimlach- uitzie als Jerney Kaagman, zijn straks de rimpels weer helemaal je van het.

Om die reden twijfel ik dan ook om mijn derde facelift te ondergaan. Ikzelf vind het wel mooi dat de moedervlek die ooit naast mijn lip zat nu verplaatst is aan de zijkant van mijn wang en dat mijn ogen niet meer helemaal sluiten als ik slaap, maar je weet maar nooit. Of dan blijkt ineens dat de nietjes naast mijn oren toch niet zo roestvrij zijn als word beweerd. Zal ik weer hebben. Dagelijks roestvlekken op mijn hoofdkussen. Gaan ze loszitten en blijf ik er telkens met mijn kam aan hangen.

Ik heb me er al bij neergelegd dat niet grote borsten in de mode zijn, maar kleine pronte bollekes en om die reden zijn de siliconen er alweer uit en heb ik de boel op laten trekken zodat ik weer de voorgevel heb die ik als twaalfjarige ook had.

Maar toch, verdorie, wat als tattoos uit de mode geraken? Moet ik dan dat hertengewei op mijn onderrug laten weglaseren? Wat kost zoiets eigenlijk? En hoe moet ik op mijn hoofd krabben zonder de centimeters lange –voorzien-van-zeskleurennagellak-en- glittertjes- gelnagels?

Het moet niet gekker worden. Nog even en dan komt Sonja bakker met een nieuw boek hoe je weer kunt leren eten en genieten van lekkere dingen. Dat die extra kilootjes eigenlijk best mooi zijn en dat het toch veel leuker is als je (samen met Rik) op een terrasje zit in Zuid Frankrijk en lekker ‘n flesje wijn soldaat maakt.

Ja, en dan kan ik maar zien hoe ik boven de 43,7 kilo uitkom! Ben ik eindelijk gewend aan een menu van een kwart boterham per dag, een eierkoek en anderhalve liter bronwater, moet ik straks ineens gaan eten. Gatverdamme, mijn erwtgrote maag krimpt alleen al van het idee nog verder ineen.

Maarre… misschien gaan ze in de toekomst ook vaginavergrotende operaties aanbieden? Heb ik na de geboorte van mijn kinderen de hele boel flink laten vernauwen, moet het misschien weer zo vlezig mogelijk en lubberen. Toch eens bij de kliniek informeren of ze niet toevallig mijn afgeknipte schaamlippen hebben ingevroren. Mijn eitjes liggen tenslotte ook in de diepvries.

Echter, ook de man ontkomt niet aan de modegekte. Zo lees ik dat make-up voor mannen het helemaal gaat worden. Eyeliners, nagellak en mascara kunnen we binnenkort in de toilettas van manlief vinden, tenminste, als hij met zijn tijd mee wil gaan. Hoe verzin je het, make-up voor mannen. Ben ik straks niet alleen mijn mascara kwijt aan mijn dochters, krijg ik ook nog ruzie met vriendlief omdat hij mijn kohlpotloodje heeft ingepikt.

Make-up voor mannen….tja. Het is tegenwoordig ook niet vreemd als een man zich scheert. En dan heb ik het niet over oksels en schaamstreek, nee, zelfs hele borstkassen moeten zo glad als een babyhuidje worden. Waar komt die ontharingsdrift toch vandaan? Wie bepaalt dat een mannentorso zonder borsthaar aantrekkelijker is? Persoonlijk vind ik het heerlijk als een man borsthaar heeft, liefst in combinatie met haar op de buik. Lekker mannelijk. Haren op armen en benen ook welkom. En laat dat scheren van de schaamstreek ook maar achterwege.

Wij, mannen en vrouwen, gaan met veel moeite, uiterlijke aanpassingen en ingrepen steeds minder op onszelf lijken en steeds meer op Ken en Barbie.

Hoe seksistisch is dat eigenlijk? Hoe ongezond is dat eigenlijk?

Maar toch. Modebewust als ik ben duik ik straks mijn schoenenkast in om de stiletto’s er tussenuit te filteren, want als de modebladen zeggen dat iets uit de mode is, nou, dan is alarmfase één van kracht.

Toch ‘n beetje jammer. Ik vind hoge hakken erg mooi staan, ze spannen de beenspieren aan en onbewust houd ik mijn buik in als ik op hakken balancerend door het leven ga. Maar ja, mode is mode.

Ik moet me toch door iemand de les laten lezen?

Nog even en de modebladen stellen dat het hebben van een relatie pas echt passé is. Wat ik dan doe? Als modebewuste vrouw zal ik weer vertrouwen op de heldere inzichten van de mode-iconen en mijn vriendje de deur uit doen.

En dan maar hopen dat ie dan niet gaat janken. Loopt zijn mascara uit.