Contador, B-acteur tegen wil en dank

Anton (AntonioBandito)

Aandoenlijk, dat was misschien nog wel het meest juiste woord voor het gesprekje dat Alberto Contador had na afloop van de etappe naar de Mont Ventoux. Wat een droom had moeten zijn, door met de gele trui te zegevieren op de grootste en zwaarste puist van deze Tour de France, werd voor de Spanjaard een rolletje als knecht, in een zeer slecht geregisseerde B-film van Johan Bruyneel. Knecht, voor een bejaarde Amerikaan die koste wat kost de derde plaats op het podium wilde veilig stellen. Armstrong zelf accepteerde nooit rijders binnen zijn ploeg die ook een top tien klassering konden rijden. Het moesten jongens zijn die om beurten hem konden begeleiden tot halverwege de laatste klim, geen winnaars die met hem meereden naar de top. Tenslotte was hij, en dan ook hij alleen the boss.

Contador evalueerde de etappe, sprak nog even uit dat zijn benen erg goed waren die dag en gaf daarmee aan dat hij best had kunnen winnen. Waarschijnlijk wilde hij ook wel, maar Lance’ holmaat Bruyneel brulde in zijn oor dat hij de ploegorders had te gehoorzamen. Hij danste nog een paar keer van links naar rechts op zijn fiets, werd blij als een klein kind toen Andy Schleck demarreerde, maar diens broederliefde stond een fatsoenlijke ontsnapping in de weg.

De Tour van 2009 werd hierdoor een toneelstuk wat na de try-outs al gedoemd was te mislukken. Het opnemen van Armstrong in de ploeg waarin de beste renner ter wereld al actief was, is en was één van de grootste blunders die Bruyneel begaan heeft. Hij had moeten kiezen voor de allerbeste van het moment, niet voor een levende legende die zijn ego nog niet voldoende gekieteld had. Ondanks de grootte van diens prestatie, je wordt immers niet zomaar derde in de Tour op je 38e, kreeg de overwinning van Contador, zo niet de glans die het verdiende. En dat was een misrekening van de bovenste plank.

Volgend jaar hoop ik dat de Mont Ventoux weer in de Tour wordt opgenomen en hoop ik op een bloedstollend gevecht tussen Contador en Andy Schleck, die dan inmiddels bij Armstrong in de ploeg zal rijden. De geruchten gaan, in ieder geval. Nu nog hopen dat Armstrong niet de fout zal maken door zichzelf kopman te maken. Nee, Andy Schleck meenemen de komende maanden en hem leren tijdrijden. Wie weet, zal het dan lukken om volgend jaar de Tour te winnen. Al hoop ik op Contador. Die verklaarde dat hij twee wedstrijden had gewonnen. Eén in het hotel en één op de weg. De beste was hij, want allebei de wedstrijden werden door hem gewonnen. Maar volgend jaar mag hij winnen en dan ook de credits krijgen die hij verdient, namelijk de allerbeste wielrenner van de komende decennia.