Met vader naar de erectiebus

Jean-Paul (Days-Of-Wild)
Het moment dat ik het bericht las, wist ik het zeker. Daar moest ik naartoe. Met mijn eigen ogen wilde ik dit aanschouwen; de erectiebus. En wel onmiddellijk. Dat moest ook wel want ze waren niet lang in de buurt. De bus bezocht slechts vijf plaatsen. Behalve Maastricht allemaal in de Randstad. Is dit toeval? Zijn erectiestoornissen slechts voorbehouden aan inwoners van deze steden of verwachten ze dat iedereen van heinde en verre komt toestromen? Wat ook opvalt is dat ze alles in één week "afwerken". Dat lijkt sterk op een vluggertje. Alsof de initiatiefnemers er zelf ook niet veel zin in hebben.

Ik vraag me af wie er op het idee is gekomen. Het is gebleken dat mannen met hun problemen niet naar de huisarts durven gaan. Met deze bus wil men bereiken dat mannen nu "anoniem" geholpen kunnen worden. Dus parkeer je de bus midden op een groot plein, met duidelijke letters aan de zijkant waarvoor hij dient, zodat iedereen kan zien wie er naar binnen gaat. Nou, dat is laagdrempelig. Dat is anoniem. Nu zullen mannen zonder schroom, te midden van het winkelend publiek en iedereen die rondom op de terrasjes zit, massaal op de bus afkomen. En als ze er uit komen lopen ze het risico belaagd te worden door de hangjongeren. "Zo, gaat ie nu wel weer omhoog?"

Bij de bus aangekomen maak ik onmiddellijk een inspectieronde. Nergens kan ik een kier ontdekken. Er komt iemand de bus uit die vraagt of hij mij kan helpen.
"Ik ben op zoek naar een naad in de bus, daar waar het harmonica gedeelte zit."
"U bedoelt?"
"Dat stuk wat je uit kan vouwen."
"Want?"
"Het is toch een erectiebus? Dat betekend toch dat ie groter kan worden? Laat maar eens zien dan."
Volgens de man had ik dat helemaal verkeerd gezien.

Zo verkeerd heb ik het niet gezien hoor. Het is namelijk helemaal geen bus, het is een vrachtwagen. Maar erectietruck mocht natuurlijk niet. Dan komen al die stoere truckers in opstand. "Wat denken ze wel, dat truckers erectieproblemen hebben?! Nou mooi niet hoor! Wij zijn het meest potente deel van het Nederlandse beroepsvervoer. Straks denkt iedereen nog dat die lange opleggers echt alleen maar compensatie zijn. Maak er maar erectiebus van. Die buschauffeurs, dat zijn van die slappe lulletjes. Die laten zich iedere keer lastig vallen door opgeschoten jeugd. Die staan nooit eens op. Ja staken, dat kunnen ze. Nou bij erectie problemen staakt ie ook, maak er dus maar bus van!"
Wat zou het eerste idee geweest zijn, vraag ik me af. Viagra Vrachtwagen?

Ik vraag me ook af hoe dat gaat voordat men zo ver is om met zo'n bus door het land te gaan crossen. Bij de brainstorm sessies zal er best wat afgelachen zijn.
"Het gaat erom dat we de mensen met problemen een hart onder de riem steken."
"Ik denk dat ze ons niet meer nodig hebben als er wat hards onder de riem steekt!"
"Haha leuk, maar dat raakt wel de kern van de zaak. Ze worden niet serieus genomen."
Nog harder gelach.

"Mag ik u vragen waarom u hier met een glazen pot met stof en troep loopt?", onderbreekt de man van de bus mijn gedachten.
"Natuurlijk."
"....... Waarom loopt u hier met een glazen pot met stof en troep?"
"Dit is mijn vader."
"Uw vader?"
"Ja. Althans wat er van over is. Toen ik vanmorgen het bericht las van deze bus heb ik zijn urn van de schoorsteenmantel gepakt, zijn as overgegoten in deze weckfles en ben zo snel mogelijk naar deze lokatie gekomen. Zodat ook hij dit zou kunnen aanschouwen. Posthuum dan."
"Uw vader had vroeger erectie problemen??" vroeg de man hoogst verbaasd.
"Nee nee. Zeker niet. Hij kon hem altijd zonder problemen overal in hangen. Letterlijk. Hij was niet echt monogaam en de aanvoerlijnen waren bij hem doorgesneden."
Ik hoorde de man denken dat ze dit te laat hadden gedaan. "Maar waarom heeft u hem dan hier mee naartoe genomen?"
"Dat zal ik u zeggen. Mijn vader was altijd zeer geïnteresseerd in allerlei dingen. Het meest nog hield hij van de diverse waanzinnigheden die de moderne maatschappij te bieden heeft. Het zou hem ongetwijfeld veel plezier hebben gedaan te weten dat er een erectiebus door het land rijdt en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen hem dit te onthouden."

"U moet hier niet te licht over denken hoor meneer!"
Ik kon aan de toon van zijn stem horen dat hij enigszins in zijn kuif gepikt was.
"Ik denk er ook niet licht over. Het lijkt mij alleen dat mannen die uit schaamte niet naar een huisarts durven gaan, absoluut niet deze bus binnen stappen. Dan weet meteen iedereen wat de problemen zijn."
"Er komen hier niet alleen mannen met problemen. Er komen hier ook mensen voor algemene voorlichting."
"Ramptoeristen zeg maar."
"Nou, nou, u durft wel ver te gaan. Wij willen voorkomen dat mensen allerlei rotzooi van internet halen."
"En tegelijk uw eigen product verkopen natuurlijk. Bovendien is er voldoende rotzooi op internet in de vorm van foto's en filmpjes die reuze behulpzaam kunnen zijn bij het bestrijden van erectieproblemen."

"Ik denk echt dat u ons niet serieus neemt en dat verdienen deze mensen niet. Wij willen echt helpen."
Ik voelde dat hij over de rooie dreigde te gaan. Aangezien stress een belangrijke oorzaak van erectieproblemen is, besloot ik om hem niet langer in de gevarenzone te brengen.
"Misschien wilt u wel helpen en is het ook wel zinvol. Alleen denk ik dat u de zaken te kleinschalig aanpakt. Een week voor vijf steden kan nooit voldoende zijn. Er zijn veel meer mensen in andere steden die ook bereikt willen en kunnen worden. Bovendien maakt u het de mensen extra moeilijk want iedereen weet waarom iemand hier naar binnen gaat. Daarom heb ik een beter idee."
Hij keek me vol verwachting aan.
"Er zijn volop mensen te vinden met allerlei problemen, dus waarom zich beperken tot alleen erectiestoornissen. Jullie moeten zoveel mogelijk aandoeningen verzamelen en met een grote circustent op tournee gaan. Zo kan iedereen zonder schroom naar binnen gaan. Van buiten weet niemand waarvoor je komt. En binnen kan niemand zeuren, want ze hebben zelf ook een probleem. In de tent maak je overal hoekjes met thema's. Zo heb je het messenwerpershoekje voor mensen die aan zelfverminking doen. De slangenact voor de anorexia's. Het trapezenummer voor de suïcidaaltjes en uiteraard het slappe koord voor de erectiestoornissen. Je laat een apotheker meereizen, direct afrekenen, dat wordt een grandioos succes."

Bedachtzaam liep hij de bus weer in. Als hij met dit voorstel bij zijn meerderen aan zou komen, liepen ze daar allemaal met een strakke broek rond. Die hadden zeker geen last van problemen. Mocht dus binnenkort het Circus der Aandoeningen zijn tenten bij u in de buurt opslaan, loop dan eens binnen. Wie weet zit er wat voor u bij. En mocht het geholpen hebben, geen dank.