Moord loont

Dick (Bornfree)

La Serpe, een gewezen huurmoordenaar, haakte af in een gecombineerd megaproces tegen andere huurmoordenaars. Het ligt voor de hand dat la Serpes leven net zoveel waard is als de eerste kogel die hem gaat treffen. En dat die hem gaat treffen zonder politiebescherming is zeker. Nu vind ik sowieso al dat de overheid hier de makkelijkste weg kiest door een crimineel te laten getuigen en hem de kans te geven zijn maten te verraden. Ik vind dat deze mannen door de kogel dienen te sterven, de kogel uit het pistool van hun collega, simpelweg omdat hij daar de opdracht voor had, omdat eerst genoemden fouten maakte.

Maar, klap je uit de school, dan heeft de Nederlandse Overheid een ‘getuigenbeschermingsprogramma’ en ik denk zomaar dat de scrabblewaarde van het woord hoger is dan de waarde van dat programma. Ik denk dat La Serpe een punt heeft, net zoals de ex Harley Davidson-member Angelo Diaz. Laatstgenoemde dreigt het OM ook in zijn hempie te zetten als er niet beter beschermd wordt. En dan hebben we het echt niet alleen over de fysieke bescherming van deze personen.

Wat opvalt, is de knulligheid van deze getuigenbescherming. Rechercheurs die hun mond voorbijpraten, of simpeler, die gewoon fout handelen. Denk aan telefoontjes waar de halve wereld bijstaat, of geen beveiligde lijnen gebruiken zoals encrypted datalijnen. Of denk aan slordigheid zoals overal rondslingerende USB-sticks. Peter R. de Vries vindt ze wel en dan zijn de poppen aan het dansen. Maar dan nog: bij de overheid heb je een baan voor het leven.
Dommeriken dus, bewust of onbewust, we laten het in het midden, ook al omdat dit voor mij verder niet te staven is. Nu geeft la Serpe aan dat van de 27 maanden contact met leden van het getuigenbeschermingsprgramma er 26 in een ruzieachtige sfeer verliepen. Is het al weer te simpel te denken dat hier geen contactgestoorden moeten werken maar beambten die de taal van het communiceren begrijpen?

Mijn voorstel is Peter R. de Vries een bom duiten te geven om gecompliceerde misdrijven op te lossen, of in ieder geval zijn expertise te gebruiken, vooropgesteld dat deze misdaadverslaggever die heeft. In ieder geval gaat het zo niet langer. Denk ik te simpel? Zeg het maar. Is de overheid met zijn getuigenbeschermingsprogramma niet veel simpeler?

Huurmoordenaars en ander gespuis ondermijnen de rechtstaat omdat ze poep hebben aan recht. Onrecht is hun winst. Mensen bedonderstralen, vermoorden en afpersen is hun bedrijf. De zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in dienst van de Duivel.

Het bovenstaande is een zaak waar de overheid op zijn minst een beetje dommig achter aangedragen feiten aanholt.
Maar is het dommig? Waarom lukt het in Italië wel? Hebben ze daar meer ervaring met deze security-achtige disciplines? Want een discipline is het. Het Nederlandse OM is al zo vaak plat op het gezicht gegaan wanneer het om aangeleverd bewijs ging van getuigen, en nu gaat het dus nog platter op zijn smoel met de bescherming van deze getuigen.

Nieuwe feiten: La Serpe praat weer. Hoeveel heeft hij gekregen? Wie weet...  Advocaten vragen zich terecht af wat de getuigenis van deze huurmoordenaar nog waard is. Blijkbaar is het  getuigenbeschermingsprogramma voor het OM een middel geweest om La Serpe aan het praten te houden, en niet het doel.

Maar goed, het zal wel op zijn Nederlands aflopen en daarom zijn er zoveel PVV stemmers.