Moederverwendag

Jan (Bakoenin)

“Schat, ben je wakker?”
“Mmm, nee.”
“Het is zeven uur, schat.”
“Mmm... Godver, nu wel natuurlijk. Waaat! Zeven uur! Ben je niet goed wijs! Ben je soms geil! Ik heb nog alleen maar een ochtenderectie, hoor! Zeven uur!” Hoofdschuddend draai ik me om. Met de bedoeling verder te gaan slapen.
“Nee schat,” houdt mijn vrouw aan, “je weet toch wat voor dag het vandaag is?”
“Ja natuurlijk: zondag. KUT, ze komen, ze komen!” Ik wil meteen het bed uit, maar te laat. De deur gaat open, een wervelwind komt binnen en twee dochtertjes springen op het bed. Uiteraard precies op mijn ochtenderectie. Mijn ‘aaaaaaah’ wordt overstemd door de dochters.
“We hebben een verrassing, mam. We hebben een verrassing,” gillen ze vrijwel in koor. “Kom maar naar de huiskamer. Kom mam, pap.”
Zuchtend sta ik moeizaam op. Ik ben een avondmens. Vannacht was het drie uur. Mijn vrouw is een ochtendmens en loopt vief met de kinderen naar de huiskamer. Ik sjok er moeizaam achteraan. Mijn ballen zitten nog steeds diep in mijn buik vanwege de sprong die de dochters op het bed hadden gemaakt. Even later hoor ik mijn vrouw gillen. De reden van de gil zie ik zodra ik de huiskamer met open keuken binnenkom.
De dochters hebben geprobeerd eieren te bakken. Er ligt ook wel iets op het bordje, maar je kunt niet meer precies zien wat het wit was en wat de dooier was geweest. Het is gewoon allemaal zwart. Net als de keuken. Een dikke, verstikkende damp hangt in de open keuken en dus ook in een groot gedeelte van de huiskamer. Nog een geluk dat de vlam niet in de pan is geslagen. Maar zelfs zonder dat is de pan al geheel zwart geblakerd. De tegels achter het fornuis zitten onder het vet dat uit de pan was gespet. Ze hadden overigens wel netjes de tafel gedekt en alles voor het ontbijt klaar gezet. Echt kinderen die hun moeder willen verwennen met Moederdag.
Dat was onze Moederdag vroeger.

Moederdag. Oorspronkelijk zijn het de oermoeders die aanbeden werden, omdat ze geheime krachten zouden bevatten. De oude Grieken eerden Rhea, de Moeder der Goden. Dat gebeurde tijdens de lenteriten. Er werden orgiën gehouden, waarbij veel wijn werd gedronken. Men verwende dus eigenlijk zichzelf in plaats van moeder. Dat waren nog eens tijden!
Anna Jarvis uit West Virginia heeft voor het eerst op de tweede zondag in mei ter ere van alle moeders een herdenkingsdienst gehouden om zo ook haar eigen moeder te herdenken, die op die tweede zondag in mei was overleden. Een overleden moeder verwennen lukt echter niet zo. Maar in 1914 werd deze dag als officiële feestdag uitgeroepen in de Verenigde Staten en in veel landen werd deze feestdag overgenomen.
Het is dus geen door de commercie ingesteld fenomeen om de middenstand te spekken. Maar dat wordt het zo langzamerhand wel. Net als vele andere traditionele feesten.

Ik heb het even gecheckt en tel veertig bijzondere dagen gedurende het jaar.
Als de middenstand dus wil, dan kunnen ze je het hele jaar door met hun reclames bestoken. Maar gelukkig hebben ze nog niet iets bedacht voor Aswoensdag, Wereldmilieudag, Sacramentsdag en Maria-Onbevlekte-Ontvangenis. Wel voor Moederdag dus.

Mijn mailbox zat al weer dagen van tevoren vol met ‘fantastische geschenken voor Moederdag’. Daaronder beautycases van bijna zeventig euro en digitale camera’s van bijna honderd euro. Ik weet wel dat de kinderen tegenwoordig meer te besteden hebben dan wij vroeger, maar digitale camera’s van bijna honderd euro? Natuurlijk kunnen volwassenen wel meer besteden voor hun moeders, maar om mama van 89 nu een beautycase te geven vind ik wel wat sarcastisch. Geef er dan meteen een plamuurmes bij.
Toch schijnen de mensen weer heel diep in de buidel te hebben getast, als ik de berichten mag geloven. Al die moeders moeten wel heel veel dankbaarheid verdienen van hun kinderen. Of zouden de echtgenoten die dure spulletjes soms kopen? Dan hopen ze natuurlijk zelf op Vaderdag ook iets moois te krijgen. 'Crisis? What Crisis?' was een titel van een album van Supertramp. Die waren hun tijd ver vooruit.

Het lijkt wel of liefde steeds meer met geld wordt gekocht. Moet moeder verwennen duur zijn?
Natuurlijk, kinderen krijgen steeds minder mogelijkheden om moeder op een andere manier te verwennen. Moeders doen niet altijd meer het huishouden. Daar hebben ze mensen voor. Moeders doen niet altijd meer de boodschappen. Oma’s of opa’s doen dat als ze de kleinkinderen uit school halen. Moeders koken niet altijd meer. Ze zetten iets in de magnetron.
Probeer dan maar eens zo’n moeder lekker iets uit handen te nemen als kind.

“Schat, je moet om drie uur terug zijn van je fietstochtje, want dan komen de kinderen.”
Het is de tweede zondag in mei. Het is prachtig weer. Ik ga even een fietstochtje door de duinen maken. Op de afgesproken tijd ben ik weer thuis. Een half uurtje later zitten we in de tuin met de twee dochters, de schoonzoons, de kleinzoon van vijftien en de kleindochter van vier. Om vijf uur gaat de barbecue aan. Ik heb intussen een salade met eikenbladsla, mozzarella, tomaat, meloen, komkommer, ei, basilicumbladeren en olijven zonder pit gemaakt. De kipkluifjes, Frankfurter worstjes en sjaslieks smaken prima. We eten het met stokbrood en zelfgemaakte knoflookboter en nemen er een rood Afrikaans wijntje bij. De kleinkinderen drinken een frisdrankje. Na het eten drinken we Irish coffee. De kleinzoon krijgt een cola light en de kleindochter een Danoontje. Daarna krijgt mijn vrouw haar cadeautjes. Twee mooie foto’s van de beide families.

Eigenlijk hebben we met dat lekkere eten en drinken de Griekse traditie van Moederdag gevolgd en niet de commerciële. Moeder heeft een hele fijne dag gehad en is met de foto’s, het eten en het drinken prima verwend.
Mijn moeder is er al heel lang niet meer, dus die kan ik niet meer een cadeautje geven voor Moederdag. Daarom heb ik mijn vrouw ’s avonds nog eens extra verwend. Maar dat was niet met een ochtenderectie.