Barsten in het windmolenfort?

Laurens (Gramps)
Het is gebaseerd op toeval of ik iets hoor op Radio 1 en zo ja, wat. Ik moet daarvoor in mijn auto zitten, en dat is nogal wisselend. Ik onderhoud de contacten van een grote school met de bouwbedrijven, dus het radio luisteren gebeurt op sterk wisselende momenten tussen de bezoeken door. Eigenlijk wel lekker, want zo word je af en toe verrast. Zo ook een paar dagen geleden, toen ik een bioloog hoorde vertellen over onderzoeken naar geluid onder water van windmolens op zee. Met name het funderen van zo’n molen brengt een ontzettend pak rotherrie met zich mee. Ik heb maar eens gegoogeld naar de manier van funderen. Dat is nog lang niet makkelijk, want om een goeie fundering te krijgen moet je een heel speldenkussen van palen in zee meppen. Die fundaties moeten niet alleen gewicht kunnen dragen, maar ze moeten ook bestand zijn tegen uittrekken. Aan de ene kant van een windmolen wordt namelijk druk op de palen uigeoefend, aan de andere kant trek. En dat verandert constant met de windrichting. Denk maar aan hoogspanningsmasten op het land, daar heb je hetzelfde probleem.

Dat met die betonpalen doen ze daarom niet. Nee, ze meppen een enorme buis met een diameter van vele meters de zeebodem in en zetten daar de molen op. Zo’n buis heet een Opti-Pile en vereist drie- tot vierduizend klappen van een enorme heimachine voordat hij diep genoeg zit. En daar deed de zeebioloog onderzoek naar. Geluid plant zich in water vele malen beter en verder voort dan in lucht, dus het effect van dat gehei moet heel ver merkbaar zijn. Hij kwam tot een afstand van 200 kilometer, en dat is zowat de hele Noordzee. Bovendien maakt een molen in bedrijf permanent een irritant geluid, veroorzaakt door de overbrenging. Met name zeezoogdieren worden helemaal gestoord van die herrie, zodat ze waarschijnlijk hun heil elders gaan zoeken. Weg is het biologisch evenwicht. Of vissen ook kunnen horen en er last van hebben vernam ik niet, maar dat is best denkbaar. Gaat zeker worden uitgezocht, reken daar maar op.

En dan heb je toch een probleem in windmolenland. Groendenkers zal het zeker aan het hart gaan dat de dierenstand in zee schade gaat ondervinden, en anders is de visserij ernstig de pineut. Het komt allemaal weer eens neer op poen. Bij de windmolens overigens veel en veel te laat, want ondanks vele zinnige argumenten tegen die krengen is er net zo lang doorgedramd tot wij tegen een paar duizend van die gevallen aan zitten te kijken. Vandaag was weer zo’n dag. Te weinig wind, en toch malen die molens maar. Als ze stil zouden staan zouden vele mensen zich iets gaan afvragen, dus draaien ze. Voor niks, want er komt geen enkele Watt energie uit. Tweeduizend leugens dus? Jep.

125000 huishoudens worden bediend met 1 windmolenpark, jaja. Alleen op dagen dat wind er in voldoende mate is, dus kracht 4 tot 5. De industrie in hetzelfde gebied neemt minstens tien maal zoveel stroom af, dus die moeten het maar bij een kolencentrale gaan halen?  Het hele gigantische kostenpakket van windenergie zorgt  voor nog geen 1%  van de behoefte. Je kunt makkelijk een boek vullen met alle leugens, halve waarheden, overdrijvingen, understatements, smoezen en kletsverhalen over windenergie. Ge zijt dus een verklaard tegenstander van windenergie, Gramps? Ja, in deze vorm wel, maar iets dat er altijd is en zal zijn verdient een betere kans dan het gekluns waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Net als zonne-, getijden-, aard- en waterenergie. Moet je gebruiken, maar dan wel zinniger dan we nu doen. En liefst heel wat goedkoper. De zon levert bijvoorbeeld bijna 20.000 maal zoveel energie aan warmte als wij over de hele wereld gebruiken. Dat onze collectoren maar een fractie daarvan aankunnen moet reden zijn om flink veel onderzoek te blijven doen. Dat kan veel beter, doorgaan dus.

Maar er is hoop, en wel op zeer korte termijn. De windmolen moeten we niet afschrijven, maar de vorm moet compleet anders. Weten we nog wat over de maglev-trein?  Die moest Noord-Nederland met de Randstad gaan verbinden. Een magneettrein. Er rijden er een stel in Japan en eentje in Duitsland, maar het is veel te duur, Gaat dus niet door. Het principe van MAGnetic LEVitation echter is geweldig: door het gebruik van magneetvelden wrijving opheffen heeft nog wel andere toepassingen. Zoals in een windmolen met verticale as. Draait in alle windrichtingen zonder omstellen en berekeningen leveren een 1000(!) maal grotere doelmatigheid op ten opzichte van onze molens. Met uiterst kleine aantallen is dan een enorm effect te bereiken, want 1 molen levert net zoveel energie als een kleine conventionele centrale. Bovendien kan hij blijven draaien tot windkracht 10. Verwachte levensduur? 500 jaar. Klinkt ook iets anders dan de 15 tot 20 jaar waarmee we hier rekenen, nietwaar?

Dus, back to the drawing board. En we spreken af dat iedere maglevturbine die in bedrijf wordt gesteld, ons verlost van 200 windmolens. Weg met die krengen, allemaal naar de sloop.

En allemaal googelen over dit onderwerp, mij hoef je niet meteen te geloven.