Bar-etiquette

BasilFawlty
We hebben er even op moeten wachten, maar daar was ie dan eindelijk vorige week: de zon! Dagen worden langer, rokjes worden korter en wat is er lekkerder dan op je vrije dag lekker op een zonovergoten terrasje te zitten? Al is het alleen maar omdat dat zo ongeveer de laatste plek is waar je nog normaal een rokertje mag opsteken van onze betuttelende regering. De zon is nu weer tijdelijk even weg, maar we mogen er toch van uitgaan dat 'ie zich binnenkort weer in al zijn glorie laat zien. En dan gaat u weer lekker op het terras zitten en dan ga ik of een van mijn collegae u bedienen. Om een en ander soepel te laten verlopen heb ik wat etiquetteregels opgesteld die het leven voor ons beiden aangenamer maken. Onthoud ze goed, neem ze desnoods in uitgeprinte versie mee en uw tijd op het terras zal een goede zijn.

1. Klant is koning, barman is keizer.

2. Ga niet zeggen dat je haast hebt en vraag ook niet of jouw broodje met extra spoed kan worden gemaakt. Snelle broodjes haal je bij de FEBO of de Mac Donalds en als je haast hebt moet je niet op het terras gaan zitten.

3. In het nare geval dat je een paar minuten op het terras hebt moeten wachten heb je kunnen nadenken over wat je wilt drinken of eten… Dan is het zo irritant als een bos brandnetels tussen je benen als je het, op het moment dat ik voor je sta, nog steeds niet weet. Zeker als ik een vol terras heb met allemaal dorstige keeltjes die allemaal iets willen drinken. Om dan vijf minuten naar jouw twijfelende gehakkel te moeten luisteren bevordert de sfeer tussen ons dan niet echt kan ik je vertellen… Ook al omdat ik vaak al bestellingen in mijn hoofd heb die ik krampachtig probeer te onthouden. Ik doe dat namelijk gewoon uit mijn hoofd, net als mijn collegae.

4. Leipe shit ouwe, dat jij ‘ook achter een bar hebt gewerkt’, lachen joh! Dan zou je moeten weten hoe walgelijk irritant het is, als je vier of vijf bestellingen in je hoofd hebt en die staat klaar te maken, als een of andere ongeduldige brulaap zijn bestelling er doorheen begint te balken. Wacht gewoon rustig tot ik of mijn collega bij je is. Doe lekker relaxed joh! De dag is van jou en je zit lekker met je derrière op het terras… Straks staat er een lekker glas bier voor je neus. Doe rustig en alles komt goed.

5. Niet om een gratis drankje vragen ‘omdat je jarig bent’. Je vraagt ook geen gratis biefstuk bij de slager op die heuglijke dag. En heb je ooit een gratis spruitje gekregen bij de Albert Heijn? Dan mag je terugkomen.

6. Met mij flirten voor een gratis drankje betekent dat je gewoon een ordinaire hoer bent. En ik val daar dus niet op. Echt leuke vrouwen hebben zelf geld en die hoeven dat bovendien helemaal niet te doen. Die bied ik vanzelf wel wat aan.

7. ‘Hee’ is een hoerenbaas in Hong Kong, niet dat naar me roepen dus als je mijn aandacht wilt. Ik kijk je hoogstens strak aan en loop vervolgens door naar een tafeltje waar mensen met beschaafdere manieren zitten. Wanneer ik echt niks beters te doen heb kom ik vast wel weer eens terug naar jouw tafeltje.

8. Met je vingers knippen of fluiten doe je maar naar je schurftige hond of zo, of naar je ouwe moedertje, maar niet naar mij, ook dan wacht je dus gewoon wat langer.

9. Een rekening van 29,90 hebben, dan 30 geven en zeggen ‘laat de rest maar zitten’ is flauw. Zeg dan niks, dat duppie had ik toch wel gehouden. Zeker als ik mij, als ware ik Martin Brozius, twee uur lang heb rot gerend voor je.

10. Dus jij kent de baas… Mooi, ik ook. Hier is je rekening.

11. Nee, ik ben niet zo geïnteresseerd in je levensverhaal op een drukke zaterdagmiddag of avond. Dat is geen desinteresse, ik heb er gewoon geen tijd voor. Ik verveel me niet bepaald op een drukke avond of middag. Hoewel ik het van sommige mensen ook gewoon echt niet wil weten.

12. Ja, jij betaalt mede mijn salaris. Ik word er ook voor betaald om je met een hele grote boog de kroeg uit te schoppen als je vervelend bent.

13. ‘Kan ik morgen betalen?’ is slechts voorbehouden aan het dagelijkse meubilair van de kroeg en niet aan jou die hier niet eens maandelijks komt. Gewoon je centjes meenemen naar de kroeg. Er is niks moeilijks aan.

14. Vragen om ‘een extra sterke’ betekent dat je het meest flauwe kutmixje aller tijden krijgt. Zeg niks, als ik je aardig vind komt die extra drup vanzelf.

15. Niet gaan sarren, want ik maak, verbaal, babi pangang van je. En dat is geen dreigement maar een belofte.

16. Doe je bestelling gaarne in één keer. Lekker vloeiend. Laat me niet drie keer lopen omdat je dit er nog bij wilt en daarna dat… Ik heb meer te doen.

17. Als je met een groepje van pak ‘m beet zes mensen bent laat je 1 iemand de totale rekening betalen. Niet 1 voor 1 je koffie verkeerd af komen rekenen, dat is weinig efficiënt en kontklemmend irritant. Dat verrekenen jullie onderling maar (we hebben dus serieus zo’n clubje die dat steeds doet, bloedvervelend. Die mensen zijn nog leraren ook, je kind zal er maar door onderwezen worden...).

18. Haal het niet in je hoofd om zomaar achter de bar langs te lopen. Je zult de eerste niet zijn die zichzelf huilend in een hoekje terugvindt omdat ie achtereenvolgens Robin, Bou, mij en Jap tegenkwam op zijn zelfverkozen sneakroute naar de plee.

19. Je geld neerkwakken op de bar en dan zonder iets te zeggen weglopen is voor lompe boeren. Er is niks mis met netjes de rekening vragen, afrekenen en dan vriendelijk gedag zeggen. Probeer het eens en je zult zien dat wij ook vriendelijk gedag terug zeggen!

20. ‘Twee.’ zeggen als zijnde je bestelling. Doe het niet, je komt over als het mongoloïde broertje van Caveman. Twee wat?! Twee appelpunten, twee vorstelijke peren op je muil of gewoon twee bier? Zeg het gewoon, geneer je niet! In het geval dat je een stamgast bent, dan weet ik natuurlijk toch wel wat je drinkt en zet ik je drankje voor dat je iets kan zeggen al voor je klaar.

21. Probeer me niet voor gek te zetten, ik serveer je drank en je eten, weet je nog?

22. Zeur niet over de drankprijzen, je hebt zelf de keuze om wel of niet naar de kroeg te gaan. Ga anders gewoon lekker thuis zitten met een kratje Best-bier van de Dirk, vijf piek, 24 pijpies pils, tel uit je winst! Worden we allemaal gelukkiger van. Jij bent een stuk goedkoper uit en wij hoeven jouw energiezuigende gezemel niet meer aan te horen. We kunnen dan dus duidelijk spreken van een win-win-situatie.

23. Ga niet de hele tijd zitten staren naar me zonder dat je iets wilt bestellen bij me.

24. Wees respectvol. Ik heb mijn werk, jij het jouwe en als je denkt mij te moeten kleineren of te schofferen ben je aan het verkeerde adres en adviseer ik je dringend om je te laten heropvoeden of indien mogelijk nog eens aan je ouwelui te vragen hoe het nou ook al weer zat met normaal doen tegen mensen.

25. Het verschil tussen een barman en God is dat God niet denkt dat ie een barman is ;-)