Neukende paashazen

Jan (Bakoenin)

Dit weekend is het weer Pasen.
Ik vond het paasfeest altijd het onduidelijkste christelijke feest dat er is. We vieren de opstanding van Jezus en daarom gaan we eieren verven en verstoppen en loopt er een paashaas door de supermarkt.
Toch heb ik enige logica tussen die feiten kunnen ontdekken.

De opstanding van Jezus uit de dood kunnen we vergelijken met het ontwaken van de natuur in de lente. Bij de Joden heet het paasfeest Pesach en herdenkt men de uittocht uit Egypte en het einde van de slavernij.
Het betekent dus: bevrijding.
Jezus wordt bevrijd van de dood, de Joden van de slavernij en de lente van de winter.

Het ei symboliseert nieuw leven. Eieren werden vroeger op het land verspreid om het nieuwe leven aan de grond over te dragen, zodat de aarde ook opnieuw tot leven kwam in de lente.
Dat wij uit die eieren alleen van die kleine, gele kutkuikentjes laten komen is echter vreemd. Ik denk dat het is omdat kleine slangetjes, hagedisjes of kakkerlakjes niet uit eetbare eieren komen. Ik zou ze tenminste niet graag eten.
Het verven van de eieren stamt al van voor het christendom. Men gebruikte heldere kleuren om de eieren een weerspiegeling te laten zijn van het zonlicht in de lente.
De paashaas symboliseert net als de eieren de vruchtbaarheid. Dat is niet gek vind ik. Iedereen weet dat hazen neuken als konijnen.
Pasen is dus: bevrijding en vruchtbaarheid.

Bij ons in de buurt organiseert men met Pasen ieder jaar eieren zoeken in het park. Speciaal voor de kinderen uit de buurt. Een paar ouders gaan dan vermomd als paashaas in het park eieren verstoppen en de kinderen moeten die eieren dan proberen te vinden.
Nou, had dat vorig jaar weinig met een bevrijding van de winter te maken, want het sneeuwde en het was ijskoud. Maar onze kleindochter wilde toch per se mee zoeken met de andere kinderen. Ik was daarom ook de lul. Want opa moest natuurlijk ook mee. Dus baggerde ik door de vieze prut die ooit sneeuw was geweest en trapte ik natuurlijk een paar keer in de hondenstront, die met die sneeuwprut niet goed te zien was. Na ongeveer anderhalf uur kou lijden hadden alle kinderen voldoende eieren gevonden om de beloofde zak lekkers in ontvangst te nemen. De rest van de verstopte eieren zouden we wel weer later in de lente vinden, zoals gewoonlijk. Dan liep je met mooi weer op je blote voeten door het hoge gras en trapte ineens ergens in een oud paasei, waardoor je vieze smurrie aan je voeten kreeg.

Nou kun je trouwens bij ons in het park ook beter nooit op blote voeten door het hoge gras lopen, want ook al ligt er geen vergeten paasei, je kunt toch ineens vieze smurrie aan je voeten krijgen.
En dan bedoel ik niet alleen hondenstront.
Ik weet nog dat het twee jaar geleden wel mooi weer was. Alle kinderen met hun ouders en soms ook grootouders hadden zich verzameld bij de kinderspeelplaats vlakbij het recreatiemeer. Na het uitleggen van de regels begon het zoeken. Maar het duurde niet lang voordat kleine Sanne van de buren verderop in de straat trots bij haar vader kwam met de mededeling: “Kijk eens pap, ik heb een blauw ei gevonden en er lag een ballon naast.”
Papa wist de “ballon” nog net uit haar handen te trekken voordat ze hem wilde gaan opblazen. Het bleek ook nog een gebruikte ballon. Achtergelaten door een paar homo-paashazen, waarschijnlijk. Die zijn nog erger dan konijnen, maar wel minder vruchtbaar. Ze hadden die kinderspeelplaats natuurlijk gebruikt om te wippen. 

Niet veel later liep ik met mijn kleindochter een stukje het open veld in. Mijn vrouw en dochter waren wat verderop bij de waterkant aan het zoeken. Daar was vroeger het naaktstrand geweest, maar dat heeft de gemeente maar afgeschaft. Er kwamen teveel homo’s op af en daar hadden gewone naaktlopers ook last van. Je zag er regelmatig mannen zogenaamd pootje baden (toepasselijke uitdrukking in dit geval). Maar ze stonden dan zo uitdagend met hun lullen naar voren, dat wel duidelijk was wat hun bedoelingen waren. Die stonden als een paal boven water, om zo maar eens te zeggen.
Ik vertelde onder het zoeken meteen iets over de planten en bloemen die we zagen. Dat hoort nu eenmaal bij de opvoeding, vind ik. Het eieren zoeken is een pleziertje voor kinderen, maar je kunt ze dan meteen proberen wat te leren over de natuur. Ik vertelde dus dat die bosjes met gele bloemetjes trompetnarcissen waren en dat het echte lentebloemetjes waren. De gele blaadjes en oranje kelkjes van de trompet waren de kleuren van de zon, die de lente aankondigt.
“In de winter schijnt toch ook de zon, opa?” Eigenwijs kutkind.

Ik stond net te bedenken wat ik daar nou op zou zeggen, toen ze op een halfopen plek met wat hoger gras en bosjes trompetnarcissen tussen een paar struiken verderop wees.
“Wat doen die mannen, opa?”
Ik kon moeilijk zeggen dat het paashazen waren. Ze waren dan wel naakt, maar hadden geen lange oren. Wel had de ene een lange, stijve trompet en ook eieren. Maar ze zou er beslist niet intrappen als ik zei dat het geen mannen, maar grote trompetnarcissen waren.
Dat is het probleem nadat het naaktstrand is opgeheven. Nu vind je met Pasen naast verstopte eieren ook verstopte homo’s in de bosjes. En niet alleen met Pasen, trouwens.
“Die mannen willen graag helemaal bruin worden,” maakte ik er maar van en ik hoopte dat ze niet zou vragen wat ze met de trompet van die ene deden.
“Kijk!” wees ik snel op een grote bos narcissen. “Als je heel goed met je oor bij de trompetten luistert, dan hoor je hoe ze mooie lentemuziek uit hun trompetten laten komen.”
Gelukkig deed ze het, want ik vermoedde dat het niet zo lang meer zou duren of er kwam uit de trompet verderop ook iets, maar beslist geen lentemuziek.
“Ik hoor niets, hoor, opa.”
“Nou, dan zijn ze net even stil,” zei ik. Ik pakte haar bij haar handje en nam haar snel mee de andere kant op. Gelukkig vonden we niet lang daarna, heel ver van de bewuste bosjes, een paasei. Het was zelfs het gouden ei en dat leverde zoveel punten op, dat we meteen klaar waren.
De homo-paashazen hadden waarschijnlijk ook een gouden ei gevonden, want ik zag ze verderop in hun zwembroekjes richting voormalig naaktstrand lopen.

Op dat moment kwam een echte Paasgedachte bij me op.
Als we nou als het weer eens mooi weer is met Pasen, met de mensen uit de buurt gewoon op Goede Vrijdag met wat honkbalknuppels het park in gaan?
Dan kunnen we voorafgaande aan het eieren zoeken homo-paashazen zoeken en ze vragen of ze weten wat voor dag het is.
Kijk, in onze tijd ga je mensen niet meer zomaar aan een kruis hangen. Maar met een paar tikjes met een honkbalknuppel tegen hun eigen kruis kun je ze waarschijnlijk wel zo ver krijgen, dat ze niet meer in het park komen. En zeker niet met Pasen.
Dat zou echt bij het paasfeest passen, want dat is pas een vruchtbare bevrijding.