God enzo

Redactie

gluurbuurX stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

God. Wat een concept.

Wie is God? Volgens de een is het een man met een baard die vanaf de wolken toekijkt of iedereen netjes bidt, volgens de ander is -of was- het een buitenaards wezen dat samen met zijn broer Satan (Enlil) de mensheid genetisch bij elkaar manipuleerde, daarna ervandoor ging en zich nooit meer heeft laten zien.
En volgens nog een aantal mensen bestaat hij/zij/het helemaal niet.
En niemand heeft bewijzen.

God.

Ik heb mij van kinds af aan geïnteresseerd in religie. Wie heeft er gelijk? De Rooms-Katholieken? De Islamieten? Of wellicht toch de Boeddhisten? Je zou als buitenstaander kunnen denken dat de waarheid in het midden ligt als je alle bijkomende onzin weglaat, maar dat is dan weer blasfemie en in sommige landen staan daar lijfstraffen op. Waarom? Kan God, Boeddha, Krishna, Allah of Hunab Ku zich wel bekommeren om dit soort trivialiteiten? Moeten hun volgelingen met alle middelen denkbaar en ondenkbaar de enige echte Waarheid verspreiden?
Toch, het idee dat er vroeger iets moet zijn gebeurd wat direct en indirect de huidige religies heeft gevormd kan ik maar niet van me afschudden. Niet alles kan verzonnen zijn. Verdraaid waarschijnlijk, maar niet verzonnen.

Veel religies hebben verdacht veel gemeen. Het Messias-verhaal is in vele geloven terug te vinden en heeft overeenkomsten die toeval eigenlijk al afschrijven. Zo wordt een Messias geboren rond het eind van december, krijgt twaalf volgelingen, wordt verraden, vermoord en staat na drie dagen weer op. En laat zich nooit meer zien; want waar is Jezus nu dan, als hij nog leeft? Maar dat soort vragen stel je niet aan een gelovige.
Ook de zondvloed komt in zoveel culturen ter wereld voor dat het mij sterk lijkt dat dit verhaal tijdens een avondje drinken is verzonnen. De Noach-figuur komt dan minder voor, maar we mogen er misschien wel van uitgaan dat het zo'n 12.000 jaar geleden -aan het eind van de laatste IJstijd- niet pluis was. Onderbouwt ook meteen de Atlantis-theorie, maar het is natuurlijk gek om daar wél in te geloven, niet?
Ook zo'n mooie overeenkomst is dat de goden (ja zelfs de monotheïstische geloven hebben meerdere goden - alleen worden ze dan engelen genoemd) van vliegmachines gebruik maken. De Bijbel kent natuurlijk het beginstuk van Ezechiël, maar andere culturen durven deze machines zelfs uit te beelden (India, Midden-Amerika etc.). Zelfs het boek van Henoch -zoon van Methusalem- waarin duidelijk een ruimtetripje naar een van de drie 'hemelsteden' wordt verteld, wordt uit de huidige selectie van aprocriefe boeken gelaten. Waarom?
De God-als-buitenaards-wezen-theorie door de reguliere religies van de hand gedaan als onzin (misschien is Andries Knevel te overtuigen?) terwijl het voor mij nog de meest logische verklaring is voor dit alles.

Maar wat wordt in de kerk/synagoge/moskee onderwezen? Weinig van dit alles. De grote vragen worden niet gesteld, anders zou de huidige religie er heel anders (en wijzer) hebben uitgezien. Hier komen meer de richtlijnen (geboden) naar voren en worden leefregels meegegeven. Niks mis mee? Wel als het gestoeld is op gevaarlijke onzin. Zo staat er duidelijk in de Bijbel dat slavernij een geaccepteerd goed is (Exodus 12 en 21, onder andere), dat God houdt van dieren slachten (Leviticus), behoorlijk vrouwonvriendelijk is (de hele Bijbel) en niet schroomt om een mensenleven meer of minder te nemen. Lekker dan. Of nee, dat zie ik verkeerd.

En daar erger ik mij aan; die hypocrisie! God bestaat, maar is niet zo als in bovengenoemde Bijbelpassages. Nee, het is een liefdevolle, genadige God die niet meer met vlammende hemelwagens naar de aarde komt of met een luidsprekerstem de mensen toespreekt zoals vroeger. Hij steunt ook altijd jouw vaderland, nationale munt en sportclub. Maar richt je niet tegen hem! Dan kom je in de hel (verzonnen in de Middeleeuwen) bij zijn broer. Oh nee dat ook weer niet, dat zie ik verkeerd. Dat zijn Soemerische verhalen en hoewel het Oude Testament daarop gestoeld is, is het toch niet zo. De wereld is 8.000 jaar oud en alle fossielen die dit tegenspreken zijn door God neergelegd om de mens te misleiden. Evolutie? Neen, alles is door God vastgelegd. Fruitvliegjes die onder je neus muteren/evolueren? Ook een truukje van God. Leer God kennen door de Bijbel te lezen, maar dan wél de passages die je lokale priester aanwijst!


God!

En daarom vind ik het zo lastig om met gelovigen (lees in dit geval christenen, daar zijn er hier zoveel van) te discussiëren. Vaak hebben ze nog minder van de Bijbel gelezen dan ik en kennen ze enkel de delen die voorgekauwd zijn door de priester. De bovengenoemde voorbeelden zijn ook echt door deze mensen aangedragen als argumenten. Daarom een verzoek voor alle gelovigen; lees je heilige schrift eens zonder hulp van buitenaf en trek je eigen conclusies. Wees kritisch, je zult zien dat deze boeken zichzelf vaak tegenspreken en dat er voor onze maatstaven zwaar barbaarse dingen in staan. Voor een agnost als ik is geloof op zich niet gevaarlijk, zolang mensen maar goed nadenken over hun spirituele keuze. Het gevaar ligt in de heilige schriften en de mensen die als 'tussenpersoon' tussen God en de gewone man dienen. Natuurlijk kunnen ze hele wijze uitspraken hebben die je laten nadenken over de diepere zaken - zoals het hoort voor ieder mens - maar dat kunnen straatkrantverkopers ook. Daarom, denk objectief en laat je niet indoctrineren!


Waarheid, laat je horen!