Trots op NL-meedenkdag

Johan (kuifkrullen)

Een boycot is het allerbeste. Hoewel, haar tussen vier opgejaagde paarden knopen ook geen gekke optie is. Ik geef toe, dat laatste is wat barbaars. Misschien zelfs wat ouderwets. En dat eerste, de boycot, is lastig. Ze is immers overal. Ieder tv-programma, iedere krant, heeft haar al uitgenodigd om te praten over haar veel belovende plannen waar ze nog weinig over kan vertellen. Hooguit dat de anderen het niet goed doen. Zou ze trouwens uitgenodigd worden? Of zou ze zichzelf uitnodigen? Enfin.
Het vierendelen of boycotten van Rita Verdonk is te hoog gegrepen, maar er is altijd een middenweg.

Op zondag 15 maart aanstaande is de ‘Trots op NL meedenkdag.’ Samen met de redactiecommissies hebben we de mogelijkheid om de uitgangspunten uit te bouwen. Locatie: Jaarbeurs, Utrecht. Aanvang 13.00 uur. Inloop 12.00 uur.

Rita:
De laatste vier maanden is er achter de schermen keihard gewerkt aan het programma van Trots op Nederland. Niet minder dan tien redactiecommissies hebben zich gebogen over een ontwerp-Uitgangspuntenprogramma voor onze beweging. En het resultaat is ernaar! Voor alle tien thema’s zijn nu de concept uitgangspunten geformuleerd.
Zoals eerder door mij beloofd kan en mag iedereen meedenken en meepraten over wat wij belangrijk vinden voor ons land en over wat Trots op Nederland zou moeten doen om de problemen aan te pakken, nu en in de toekomst. We hebben u dus gevraagd naar oplossingen en velen van u hebben hierop gereageerd. Uw inbreng is zorgvuldig beoordeeld en mede gebruikt bij het ontwerp-Uitgangspuntenprogramma. Wij zijn u dan ook zeer erkentelijk voor de vele goede ideeën.

[…]

U bent welkom vanaf 12.00 uur waar u wordt verwelkomd met een broodje.

[…]

Dit ontwerp-Uitgangspuntenprogramma is mede door u tot stand gekomen. De redactiecommissies en ik vertrouwen er dan ook op dat u op 15 maart met ons over de inhoud van “ons” ontwerp-Uitgangspuntenprogramma wilt komen discussiëren.

De middenweg is: gaan! Niet alleen voor het broodje met het zeer waarschijnlijke oer-Hollandse plakje kaas en blaadje sla. Nee, wat wij moeten doen is er heen gaan en keihard mee discussiëren. Bij voorkeur op zo’n krankzinnige manier dat Rita en haar commissies op geen enkele manier chocolade kunnen maken van de meningen van het volk.
Ga en leg jouw (fictieve) ideeën zo uit dat je de draad in je eigen verhaal niet terug kan vinden. Ga en ontkracht alles wat los en vast zit. Bij voorkeur met mooi klinkende maar niets zeggende argumenten. Dat laatste in het kader van het koekje van eigen deeg.
Ga en verstoor. Ga en verwar. Ga en lach je rot.

Gezien haar partij bestaat bij de gratie van de ideeën van het volk (‘Wij willen werken met de ideeën die ons door de mensen worden aangedragen.’) zal het voor haar onmogelijk zijn om haar uiteindelijke programma krachtig en helder te presenteren.

Mocht ze uiteindelijk wél met een krachtig en helder programma op de proppen komen betekent dat dat ze niet geluisterd heeft naar het volk. Waardoor het piepkleine beetje geloofwaardigheid wat haar nog rest verdwijnt als sneeuw voor de zon.