Kerst Openbaringen

Patrick (binsmeister)

Fucking kut Ab Klink! Wat is het ellendig koud. Daar kan die ellendige kerstmanpop die vrolijk omhoog klimt aan de lantaarnpaal niets aan veranderen. Wat voel ik mij een junk omdat ik hier nu buiten een nicotineshot aan het nemen ben. Jammer dat ik in dit prachtige biercafé Kandinsky buiten mijn sigaret moet roken. Gelukkig staat er binnen al een nieuwe ‘zeezuiper’ op mij te wachten. Een tafeltje verder van mijn tafeltje zitten drie dames van hun wijntje te nippen. Ik word woest. Wijn in een biercafé? Je gaat toch godmagende ook niet naar een zwembad om te schaatsen? De dames hadden een discussie over het kerstfeest. Jezus van Nazareth moest het afleggen tegen de Kerstman. De Kerstman, hou toch op! Aangezien ik al meerdere ‘zeezuipers’naar binnen gekloenkt heb, besluit ik de dames ongevraagd te trakteren op een klein college ‘kerstologie.’

“Dames! Dames! De Kerstman is er alleen omdat er in 1588 heel veel stoomboten van Sinterklaas in het Kanaal vernietigend werden verslagen. Zo kon het zijn dat de ‘Nederlanders’ in 1612 Nieuw Amsterdam stichtten. Integratie bestond toen nog niet, dus de lieden die zich er vestigden hielden erg vast aan hun eigen tradities. Sinterklaas was zowel katholiek (Nicolaas van Myra) als heidens (Odin/Wodan op zijn paard Sleipnir) en een doorn in het oog van de calvinistische leiders in de Zeven Provinciën. Sinterklaas was een volksfeest, zelfs voor de protestanten. Daar konden de Klinks en Rouvoets van die tijd niets aan veranderen. Ook in Niew Amsterdam werd dit volksfeest uitbundig gevierd. Nieuw Amsterdam werd uiteindelijk New York, maar nog steeds bleven Nederlanders zich vestigen in het nieuwe beloofde land. Ook Sinterklaas bleef gevierd worden. De Duitse, Engelse, Ierse en Zweedse kinderen deelden echter niet in de feestvreugde.

Begin 19e eeuw begon Sinterklaas voet aan de grond te krijgen bij de Amerikanen. Met zo’n katholieke meiter hadden de Amerikanen niet veel op, dat werd een muts. Aangezien er net een oorlog gevoerd was over slavernij lag het feit dat de Sint zwarte moslimknechten had ook niet bepaald goed. Zwarte Piet werd een blanke elf. Ik denk niet dat Amerikanen er weet van hebben dat hun kerstelf eigenlijk een Moorse knecht is. De Coca-Cola reclames in de jaren dertig van de vorige eeuw gaven de veramerikaniseerde Sinterklaas verder vorm tot de huidige kadootjes-uitdelende-dikzak op arrenslee. In feite vieren we dus in Nederland twee keer Sinterklaas!

Al heeft de tweede keer ook nog te maken met een leuk sprookje over een maagd en een timmerman die ‘de gezalfde’ verwelkomen in een stal. En het feit dat we dit 25 december vieren, heeft er alleen mee te maken dat keizer Constantijn de Grote hier in de vierde eeuw voor zorgde. Dit was namelijk de dag waarop de Zonnegod Sol Invictus (eigenlijk gewoon de zon) werd vereerd. Zoals een goed Romeins keizer betaamt, hield Constantijn rekening met de senatoriale elite, die zich een tijdlang had vermaakt met het vervolgen van deze Joodse sekte. Wisten jullie trouwens dat de kerstboom weer te maken heeft met het Oudgermaanse midwinterfeest? Vreemd feestje dat kerstfeest.”

Na nog een ‘zeezuiper’ als slaapmutsje te hebben verorberd, was het tijd om naar huis te gaan. Geen van de dames wilde mij, gek genoeg, vergezellen naar mijn casa. Misschien had ik ze ook niet moeten uitschelden omdat zij wijn aan het drinken waren in een biercafé. Ik had nu al geen zin in de volgende dag. Gatverdamme, die kut kerstboom optuigen en andere versieringen aanbrengen. Wat een ellende!