Seks. Mag dat?

Driek (DriekOplopers)

De laatste weken is er in ons land veel te doen over de acceptatie van, en agressie tegen homoseksualiteit. Ook mij laat dit onderwerp niet met rust, want ik loop mij al weken kwaad te maken, en het gaat maar niet over. Niet in de laatste plaats omdat er veel signalen zijn dat de agressie tegen homo’s en lesbo’s niet alleen afkomstig is van laag opgeleide licht- of donkerbruine straatschoffies, maar in hoge mate ook van ‘gewone’ witte Nederlanders. Nou ja, ‘gewone’…

Steeds weer spookt het vlammend protest vanuit de Gereformeerde hoek door mijn hoofd. Want van Gereformeerde zijde is bezwaar aangetekend tegen het beschikbaar stellen van een trein voor een lesbisch huwelijk. De “Godonterende bijdrage van de NS” wordt in de Bible-belt zeer betreurd. Hoezo? Denken ze soms dat dat betrokken treinstel voortaan verdoemd is? Vervloekt? Dat een Grefo die met dat treinstel reist, voor eeuwig zal branden in de hel? Krijg je soms vieze vingers als je de klink van de coupédeur beroert, die eerder door een vuile poot of een vieze pot is aangeraakt? Wat dénken ze wel niet?

Persoonlijk was ik wel zeer gecharmeerd van de reactie van NS-woordvoerder Michiel Jonker. Die stelde gewoon dat de NS nou eenmaal moeilijk rekening kon houden met de wensen van iedere splintergroepering. Gereformeerd Nederland wéér woedend. Want de term splintergroepering kon natuurlijk niet door de beugel, met name omdat heel wat Grefo’s per trein reizen. Ja? En? Ik weet zeker dat zich in een gemiddelde NS-trein, met uitzondering van de stoptrein over de Veluwe, meer homo’s en lesbo’s bevinden, dan Godsdienstwaanzinnigen.

En dan nog… Wij Nederlanders moeten ons niet de wet laten voorschrijven door een stelletje Godsdienstwaanzinnigen. Ons wordt de wet voorgeschreven door de Ministerraad, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Punt uit. En er is beslist dat mensen van hetzelfde geslacht in Nederland met elkaar mogen trouwen. En er is ook beslist dat huwelijken op allerlei locaties mogen worden voltrokken. Dus ook in een trein bij het Spoorwegmuseum. Daar gaat dominee weet-ik-veel of ouderling zus-en-zo niet over.

En wat is er eigenlijk fout aan seks met iemand van hetzelfde geslacht? De meeste mensen vinden het fijn, om geliefkoosd of vurig bemind te worden door iemand van het andere geslacht. En ook een niet onaanzienlijk aantal mensen wil dat graag beleven met iemand van het eigen geslacht. Niets mis mee. Voor mij hoeft het niet; ik ben in alle opzichten dolgelukkig met mijn fantastische verloofde, maar ieder zijn meug. En of je dat voor God kunt verantwoorden, moet iedereen persoonlijk maar uitmaken. En als je dan vanaf de kansel durft te beweren dat je wel homo mag zijn, maar niet homo mag doen, dan ben je echt heel erg de weg kwijt. Seks. Mag dat? Ja. Zolang dat op een gelijkwaardige manier gebeurt, met wederzijds enthousiasme. Dus de supermarktmanager die dat lekkere ding aan de kassa versiert met het dreigement dat het vakantiebaantje anders voortijdig is afgelopen: doodschoppen. De vader die niet van zijn kinderen af kan blijven: z’n poten breken. Maar volwassen mensen die allebei -of voor mijn part alle twintig-  weten wat ze doen: prima.

Ik probeer een tolerante Nederlander te zijn. Jegens het Gereformeerde volksdeel kost dat me steeds meer moeite. Want ze morrelen aan de vrijheid van de burger. Ik ben woest. Temeer daar het mij bekend is, dat incestplegers in Nederland terecht nooit meer een baan in de jeugdzorg kunnen krijgen. Terecht nooit meer mogen bijklussen in de speeltuin. Maar binnen de Gereformeerde gemeenschap kunnen ze probleemloos worden benoemd tot ouderling. Zodat ze bij gezinnen en scholen over de vloer komen om te oordelen over de vraag, of al die heerlijke kindertjes wel recht in de leer worden opgevoed. Dáár iets aan doen, bij voorbeeld door voor de functie van ouderling een Verklaring Omtrent het Gedrag te vragen, net als bij personeelsleden van kleuterscholen en crèches? Daarvoor heeft men het binnen de Gereformeerde gemeenschap echt te druk. Want een lesbisch huwelijk in een trein die in de daarop volgende weken ook in de omgeving van Barneveld, Goes of Staphorst kan worden ingezet, dat is pas écht een probleem…