Rouwclown

Patrick (binsmeister)

Laatst werd ik opgeruft door een leeftijdsgenoot die zijn ziel heeft verkocht aan een duivels callcenter. De Achmed die aan de telefoon Henk de Vries heette, wilde mij een uitvaartverzekering aansmeren. Of ik al had nagedacht over mijn begrafenis. ´Nee, maar ik heb al wel nagedacht wat ik op mijn grafsteen wil,´ was mijn antwoord. Achmed de Vries zag de humor van mijn antwoord, ´Onder de grond geen kwaaie jongen´, niet in. Het contract dat hij had gesloten met Mephistoppheles was hem blijkbaar bittere ernst. Of ik wel wist dat de dood een serieuze zaak betrof. ´Daar heb je helemaal gelijk in Henk, nascendo morimur, oftewel door te worden geboren sterven wij.´ Toen ik hem vroeg of hij dan wel een rouwclown kon regelen om de boel wat op te vrolijken op mijn begrafenis, beëindigde hij het gesprek.

De rouwclown! Het moet toch niet gekker worden, maar dat fenomeen bestaat dus echt. Je zal maar je laatste weken in een ziekenhuis hebben moeten doorbrengen waarbij je lastiggevallen werd door de 'gesubsidieerde -blije -eikelvereniging -der -cliniclowns.' Lig je eindelijk in je kist, staat er weer zo´n humorloze nitwit met clownsneus van een condoom een tekkel te vouwen. Lekker is dat! Rouwclown ´Hans Klabam!´ heeft zelfs een truc waarbij hij de kist van oma in tweeën zaagt . Ze was immers ook zo dol op goocheltrucs! ´Hoe ouder het lijk, des te makkelijker het publiek,´ zo luidt het credo van de rouwclown.

Ik heb zelf een blauwe maandag gewerkt als kistdrager, maar ´Hans Klabam!´ kan er beter voor zorgen dat er spacecake bij de koffie wordt geserveerd, want begrafenissen vormen naar mijn eigen ervaring doorgaans niet echt een vrolijke bedoening. Niet dat er niet gelachen kan worden op begrafenissen, maar om dat nu te forceren door zo´n randdebiel met clownsneus in te huren gaat mij wel erg ver. Uiteraard moet iedereen zelf weten hoe zijn uitvaart eruit komt te zien, maar ik zou een rouwclown enkel uit sadistische motieven in overweging nemen. Voorlopig wens ik mij daar overigens niet druk om te maken. Ik moet er namelijk voor zorgen dat de graftekst ´Onder de grond geen kwaaie jongen,´ wel eikenhout snijdt voordat het zover is.