Sms Piet Zwart of Piet Wit naar 3040

Frank (drulovic)

Er leek geen einde aan te komen, maar komende week is het dan toch eindelijk zover: de nieuwe president van de VS zal worden gekozen. En dat wordt weleens tijd ook. Naast het feit dat ik doodmoe word van de berichten over de twee kemphanen Obama en McCain, zijn de kosten van beide campagnes een veelvoud van hun budget voor ontwikkelingshulp. Over geldverspilling gesproken. Honderden miljoenen dollars om de apathische kiezers in te laten zien dat hun concurrent zeker geen president mag worden omdat hij in 1983 voordrong bij McDonalds of in 1991 een kauwgompapiertje op de grond gooide. Kinderachtigheid ten top. Ik ben benieuwd of het breed uitgemeten ziekenbezoek aan zijn oma Obama genoeg sympathie heeft opgeleverd om de eerste zwarte president van de Verenigde Staten te worden. Of, liever gezegd, bruine. Want echt zwart zijn natuurlijk alleen de gelijknamige Pieten.

Maar hoe lang nog? Al jaren gaan er namelijk stemmen op om de Zwarte Pieten in te ruilen voor witte naamgenoten. En nu de goedheiligman zijn koffer alweer aan het volproppen is met tabberds en mijters, laait de discussie over de racistische aard van het zwartepietenritueel weer op. Een belangrijk aandeel in de hetze tegen de pietermannen heeft de linkse actieclub Doorbraak. Deze landelijke organisatie tegen racisme en migratiebeheersing vindt de diepgewortelde kindertraditie belangrijk genoeg om hun energie in te steken. Of hebben deze Zeur Pieten misschien een carrièremove op het oog? Het zal me niets verbazen. Een dankbare baan, aardige baas en goede arbeidsvoorwaarden zijn natuurlijk aanlokkelijke vooruitzichten. Maar om de huidige werknemers te ontslaan vanwege hun huidskleur, dat vind ik toch behoorlijk racistisch!

Ja, ik trek me de problemen van minderheden erg aan. Toch zijn er af en toe ook stemmen in mijn hoofd die me vertellen een beetje te ontspannen. Even de grijze massa op stand-by. En hoe kan dat nou beter dan af te stemmen op één van de honderden talentenjachten op de Nederlandse tv? Of, toepasselijker in de huidige context, stemprogramma's.

Zo mocht ik op Nederland 1 per sms stemmen wie de nieuwe Jozef zou worden. Het bedroevende presenteerwerk van Frits Sissing deed me echter besluiten de 22 cent te besparen voor het Televizierringgala. Ondanks het besef dat mijn stem een druppel op een gloeiende plaat is, gaf het me toch een voldaan gevoel toen ik de ring zag verdwijnen om de worstvingertjes van Paul de Leeuw. Al was de belangrijkste reden dat Nederlands bestgeluimde homo een gat in de lucht en vloer kon springen natuurlijk dat Kay van der Linde niet door hem was ingehuurd voor een promotiecampagne.

Op RTL 4 mocht ik beslissen welk stel morgen (1 november) gaat trouwen op kosten van RTL-baas Erland Galjaard. Bij deze verkiezing was mijn stem wel degelijk belangrijk, aangezien het programma Million Dollar Wedding gemiddeld maar 119 kijkers had. Mijn 5 smsjes ter waarde van 1 euro 10 leverden Nanda en Mike uiteindelijk een bruiloft op ter waarde van één miljoen euro. Dat is nog eens rendement. Het is overigens te hopen dat Mike dit niet zal proberen uit te rekenen, want dat gaat hem zijn huwelijksreis kosten. En dat kan Nanda niet gebruiken na het jaar waarin ze haar ééncellige vriend heeft geleerd zijn naam te spellen.

Maar ondanks alle pogingen van de concurrentie, blijft SMS6 toch het beste stemkanaal. Zo mag de kijker bepalen wat het beste idee van Nederland is. Voorlopig houd ik mijn stem nog even op zak. Tot het moment waarop een kandidaat het idee oppert om dit armoedige programma van de buis te halen.

Waar ik wel naar uitkijk is de finaleronde van Popstars. Bij gebrek aan overige programma's, heeft de programmaleiding Henk Jan Smits ingefluisterd dat Popstars een avondvullende show moest gaan worden. De talentscout met leeg palmares vatte deze mededeling echter iets te letterlijk op, zodat we nu wekelijks kijken naar Rebecca. Rebecca waggelt steevast drie maten achter alle domme, kneedbare maatje 36-wichtjes aan, barst af en toe in huilen uit wanneer ze beseft evenveel te wegen als de overige negen finalisten samen, heeft meer onderkinnen dan Nance hersencellen, en vertelde ook nog eens mishandeld te zijn door haar alcoholistische ex-man. Maar wat niet onbelangrijk is, ze kan ongelooflijk goed zingen. Wekelijks blaast ze de hele jury weg en laat de huppelende bonenstaakjes letterlijk en figuurlijk in haar schaduw staan. Nu zit ze dus bij de laatste tien overgebleven kandidaten, zodat haar lot in mijn handen ligt. Of, liever gezegd, in onze handen.

Ik heb al een extra sms-bundel aangevraagd bij Vodafone, jij ook? Want zeg nou zelf: Wat zijn een paar smsjes per week te vergeleken bij de honderden miljoenen die Obama heeft uitgegeven om zieltjes te winnen?

 

Zo, en nu eerst een zoen. Pardon, negerzoen.