Stop de ambtenarij!

Redactie
Column door krabmanelli

Een ambtenaar is een persoon die uitvoering geeft aan een gedeelte van de overheidstaak. Ten gevolge van de trias politica, of te wel de scheiding der machten, wordt er in een democratische staat een drietal machten gedefinieerd. De wetgevende macht, zijnde het parlement, de uitvoerende macht zijnde ministers en koningin en de rechterlijke macht. Omdat ministers en koningin niet van werken houden is er nog een vierde macht toegevoegd zijnde het ambtenaren apparaat. Op zich is dit een nuttige zaak, enkele van mijn beste vrienden zijn ambtenaar, het zij zo!

Het probleem is echter gelegen in het feit dat de ambtenaar werkt voor de overheid en die overheid is de burger niet altijd goed gezind. Op sites als weeswaakzaam.nl en argusoog.nl zijn allerlei complottheorieën te lezen over de nieuwe wereldorde en de Bilderberg conferentie. Paranoïde typen beweren dat de nieuwe wereldorde aanstaande is. Deze orde zal bestaan uit aanzienlijk minder mensen, zo'n 500 miljoen! Dat is een enorme reductie, van de 6.7 miljard mensen die er nu rondlopen moet er dus 6,2 miljard afvloeien. Dus kom maar op met al die oorlogen, kredietcrises en andere rampen. Alles is goed als er maar veel doden vallen! Aan het einde van de chaos blijft er een klein groepje mensen over die vervolgens de leiding nemen. Dit zijn, oh wonder, precies dezelfde mensen die nu ook de leiding hebben.

Belachelijk zeg je! Dat zal! Bij Albert Heijn in Breukelen kun je nu al met je vingerafdruk betalen. Nieuwe paspoorten worden in de toekomst voorzien van biometrische informatie. Er wordt hardop gedacht over het chippen van de burger. Allemaal maatregelen om het de burger makkelijker te maken zegt men, maar in feite gaat het hier om een verdere regulering van de samenleving. Het is makkelijk om zonder geld boodschappen te doen. De crimineel hoeft alleen maar de juiste vinger af te hakken of voor de irisscan het goede oog uit te steken. Je zwarte geld kun je niet meer uitgeven en de chip in je lijf vertelt wat je allemaal hebt gedaan. Misschien kan de chip behalve zenden ook ontvangen en kan met een druk op de knop een groep oranje idioten in zombies veranderd worden?

Of dit nu fictie is of niet, één ding is zeker, als het gaat gebeuren dan zijn het de ambtenaren die dit gaan uitvoeren. Want van ambtenaren is bekend dat zij nogal voorstanders zijn van regels en liefhebbers van controle. Tegelijkertijd hebben ze ook een afkeer van alles wat niet in ambtelijke kaders valt te plaatsen. Doe maar eens wat bonnetjes van Yab Yum in je boekhouding en kijk hoe de belastingambtenaar -die vanwege zijn matige salaris zich dergelijke uitspattingen niet kan veroorloven- hierop reageert.
Op een kwade dag kan het maar zo zijn dat we ontwaken in een beklemmende politiestaat waar zelfs Noord-Korea nog een puntje aan kan zuigen. Een blik op de nabije geschiedenis leert dat een dergelijk scenario niet denkbeeldig is. In WO II zijn in Nederland relatief zeer veel Joden enkele reis gaskamers gegaan, mogelijk gemaakt met medewerking van de Nederlandse ambtenarij. De drie hogere machten waren naar Engeland gevlucht waardoor de weg vrij lag voor de vierde macht. Ter vergelijk, de Marokkaanse koning die niet was gevlucht, weigerde medewerking met de nazi's en riep juist op tot bescherming van de Joden. Het gevolg was een aanmerkelijk lager aantal gedeporteerde Joden.

Op zich denk ik dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen. We zouden nu toch eens iets van de geschiedenis geleerd kunnen hebben? Desondanks moeten we geen risico willen lopen. De oplossing van het probleem: neem meer Marokkaanse ambtenaren aan, chip de rest van het stel en benoem een 'at random' geselecteerde commissie om één en ander te monitoren.