Bitch? Vuile bitch!

GauloisesB.
 Vrouwen zijn in de radiowereld schaars. Heul erg schaars. Althans, op de radio zal je ze niet vaak vinden. Achter de schermen zijn het er al meer. Het is eigenlijk net zoiets als motorcrossen en werken in de bouw: het is een mannenberoep. Om er als vrouw in de radiowereld 'bij te horen' moet je one of the guys zijn, vertelde iemand mij laatst. Conclusie: alle vrouwen die bij de radio werken zijn pot, dragen tuinbroeken en drinken bier. Zou je denken. Want nee, bij de radio werken weldegelijk mooie vrouwen, die niets verhullende naveltruitjes dragen en een charmant voorkomen hebben.

Mijn ervaring in de radiowereld is dat ongeveer 85 procent bestaat uit mannen. Voor die paar vrouwen, die eigenlijk moederziel alleen zijn in dit wereldje, is een jaar geleden iets in het leven geroepen. De website Radiobitches.nl. Een website die alleen maar over radiovrouwen gaat en waar geen radioman op te vinden is. Mooi idee. Het project werd een dusdanig succes dat de initiatiefnemers nog meer wilden. Dus de nerds gingen om de grote ronde tafel en brainstormden over iets nog groters, iets spectaculairs, iets denderends, iets dampends, iets waar ieders bek van open zou vallen. Et voila, een awardshow was geboren. Gewoon, even tussendoor, eenmalig, da's namelijk leuk voor de exclusiviteit.

De Radiobitches Awards 2007 werd georganiseerd door 24 leerlingen van de Veronica Radioschool. Het vond plaats in Amsterdam, iedereen was er. Of althans, iedereen die iets betekende in radioland, iedereen die reden had om weer eens ordinair te netwerken. Achteraf gezien snap ik heel goed waarom alle 24 leerlingen stonden te stuiteren na afloop, ze hadden per persoon zo'n achttien visitekaartjes bemachtigd. Dus hey, dan ken je mensen, en beteken je dus zelf ook iets. In ieder geval legt het je geen windeieren. Toch zijn dit soort feestjes en evenementen –in welke branche dan ook– voornamelijk gewild omdat je je contacten weer even warm kunt houden. Want, zoals ik net al zei, iedereen die iets betekent in het radiowereldje is er. De ideale plek om alle mensen die je wilt spreken en waar je dolgraag vriendjes mee wilt worden, te leren kennen.

Maar het was een succes hoor, vorig jaar. En daarom besloot de staf van de Veronica Radioschool (niet die van Sinterklaas, helaas) dat het dit jaar nog maar eens dunnetjes over moest. En da's best veel werk. Enfin, de reputatie die de show vorig jaar heeft opgebouwd werkt nu wel heel erg mee. Als je als radiovrouw kunt zeggen "hey, ik ben genomineerd voor een Radiobitches Award!" word je door vrienden en collegae op handen gedragen, je bent een held, je hebt het voor elkaar, mensen vinden je goed. Joehoee! Vooral 3FM snapt wat het is en dat het daadwerkelijk iets zegt over de kwaliteit van radiovrouwen als je genomineerd bent voor zo’n award. DJ's van 3FM deden niet moeilijk over een stukje ongecensureerde spam, regelmatig maakten zij reclame voor de show. Uiteraard was het wel de bedoeling dat je op hun vrouwen stemde. Ja, duh.

Maandag is de grote dag, dan worden de awards uitgereikt in zes categorieën. Beste DJ/presentatrice, beste producer, aanstormend talent, beste nieuwslezer, beste regiobitch en beste radiostation. Mocht u het willen maken in radioland, vergeet dan vooral niet je gezicht te laten zien. Want ze zijn er allemaal. Iedereen die iets betekent. En oh ja, o.a. GEM en Kraak & Smaak verzorgen aangename muzikale deuntjes. Stemmen kan hierrr tot maandag 15:00 uur. En je ziet de awardshow vast wel ergens terug. Met 82 aanwezige camera’s en meer dan honderd aanwezige journalisten kun je het dinsdag niet missen in de media, vuile bitch!