Josef Fritzl, wir haben es nicht gewußt

Redactie
Column door krabmanelli


Al enkele dagen wordt het nieuws beheerst door het Oostenrijkse incestdrama. Josef Fritzl, het zou een naam kunnen zijn voor een nieuw zoutje, heeft zijn dochter 24 jaar in een kelder gevangen gehouden en verwekte ook nog eens zeven kinderen bij haar! Op de lijst der gruwelijkste Oostenrijkers, sinds de veertiger jaren aangevoerd door dhr. A. Hitler, komt 'der Josef' met stip binnen. Deskundigen struikelen over elkaar om het verknipte karakter van de griezelopa te duiden. Omwonenden zijn verbijsterd omdat niemand iets heeft gemerkt. Maar is dat wel zo en hoe komt dat dan?

'Der Fritzl' wordt gedreven door een sterke vorm van narcisme en een drang om macht uit te oefenen over anderen, zeggen de deskundigen. Daarnaast voelt hij zich superieur, hij is autoritair, tiranniek en verslaafd aan seks. Hij is dwangmatig en nauwgezet. Dit is dan ook de reden dat niemand zegt iets gemerkt te hebben. Deze karakterschets is immers van toepassing op 95% van de managers, bazen, agenten, ambtenaren, politici en ga zo maar door. Josef leidt een burgermans bestaan, groet zijn buren veegt zijn stoep en neukt zijn kinderen. Het is geen wonder dat het niemand is opgevallen, want het is allemaal zo tergend normaal!
Seks met de familie, ik moet er niet aan denken. Dan toch liever een flinke familievete waarbij we elkaar de huid vol schelden en vervolgens jaren niet meer met elkaar spreken.
Als alle autoritaire machtswellustelingen het infarct zijn van onze samenleving dan is incest de kanker. Een kind dat van jongs af aan met incest wordt geconfronteerd kan zich hier onmogelijk tegen verzetten. De persoon die het object is van alle liefde beantwoordt dit met haat en minachting, wie daar niet 'geshuffled' van raakt heeft een bovenmenselijk incasseringsvermogen.

Dat niemand in de directe kring rond Fritzl iets geweten heeft lijkt mij onwaarschijnlijk. De vrouw van Fritzl kijkt de andere kant op, want wat je niet ziet kun je ook niet weten. De familieleden leven in gijzeling van angst. Onmachtig om ook maar iets aan hun situatie te verbeteren. De verbijstering over wat is gebeurd wordt veroorzaakt door de herkenning. Iedereen heeft wel iemand in de buurt die zich dominant gedraagt. Wat doen wij om hier iets aan te veranderen? In hoeverre zijn we baas over onze situatie?
Drie van de kinderen die onderaards worden geboren worden door Josef te vondeling gelegd op zijn eigen stoep. Waarom deze drie? Het blijkt dat dezen als baby wat veel krijsten! We kunnen hier lering uit trekken dat het beter is om een grote bek te hebben, dat je dan meer kunt bereiken dan dat je binnen de gebaande paden blijft.

Een jaar geleden is mijn vader overleden. Hij was ook zo'n man die, zij het gedeeltelijk in het daderprofiel paste. Van incestueuze praktijken was naar mijn waarneming en overtuiging absoluut geen sprake. Desondanks drukte hij vaak zijn negatieve stempel op de atmosfeer. Niemand was bij machte om hier iets tegen te doen. Mijn vader was onaantastbaar, een mythologische figuur. Desondanks kon hij niet afscheid nemen toen zijn laatste uur naderde. Hiermee kreeg hij ineens weer menselijke proporties. Gelukkig heb ik het wel geweten.