Vuurwerkterrorist

Submit (Ingezonden)
Column door the_waiter

Als ik het nieuws en de Postbus 51-spotjes moet geloven is Nederland in de ban van explosies. Alles knalt de laatste tijd, steeds harder en steeds vaker. Aan de ene kant maken we ons druk om mogelijke terroristische aanslagen en valt de RVD ons lastig met berichten als “de schoonmaker tegen terrorisme.” Aan de andere kant zie ik de schoonmaker in de straat. Hij is bezig de resten van de aanslagen van de buurtterroristjes op te ruimen. De straten liggen bezaaid met resten papier en de kruitlucht is maar niet uit de huizen te verdrijven. De schoonmaker doet zijn best maar krijgt het niet schoon, want ja, hij moet volgens de tv immers ook terrorisme bestrijden.

Gelukkig is hij niet alleen. Berichten over spectaculaire arrestaties vullen het nieuws en zorgen voor genoeg stof om online uitgebreid te discussiëren. Op oudejaarsavond werden er nog twee potentiële terroristen opgepakt. Wat ze van plan waren weten we nog niet, maar toch is er genoeg bewijs om ze naar het Nederlandse Guantanamo, de gevangenis in Scheveningen, te sturen. Gezien de constante dreiging die volgens de tv aanwezig is op onze veiligheid en democratie is het natuurlijk heel normaal dat we voorzichtig zijn en iedereen die wekelijks naar de moskee gaat en interesse heeft in chemicaliën aan een veiligheidsonderzoek onderwerpen. Dat justitie door deze aanpak ook een groot deel van het schoonmaakpersoneel onder de loep moet nemen lijkt men voor lief te nemen.

Toch heb ik niet echt het gevoel dat terrorisme een grote bedreiging is in Nederland. Ik geloof de spotjes over schoonmakers en conducteurs tegen terrorisme niet echt. Ik kan me niet herinneren wanneer er hier voor het laatst een gebouw is opgeblazen door een terrorist. Wat ik me wel herinner is dat er 22 scholen zijn afgebrand met oud en nieuw. Ik weet ook niet wanneer de laatste zelfmoordterrorist hier in de bus naar het centrum stapte. Wel weet ik dat de gemiddelde middelbare scholier op lijn 450 vanuit Turnhout met kilo’s vuurwerk de Nederlands Belgische grens oversteekt. Er zijn ook geen bermbommen ontploft in het dorp hier. Wel zijn er diverse auto’s uitgebrand.

Al maanden voor oud en nieuw is het iedere avond raak hier in het dorp. Het kost je slechts tien minuten fietsen en een krantenwijkje; Daarmee koop je jezelf hier een avondje brievenbussen en verkeersborden opblazen. Uiteraard zie je geen agent die daar iets aan doet. Die zijn immers bezig een nieuwe terroristische aanslag te verijdelen. Dat de gemiddelde brugklasser hier met genoeg explosieven in zijn rugtas loopt om de gemiddelde Arabier een enkeltje CIA-martelkamers te bezorgen lijkt niemand zorgen te baren.

Vroeger ging begin december hier de grens letterlijk dicht. De grote overgangen waren permanent bemand door politie en douane, iedereen mocht zijn auto laten doorzoeken alvorens het Koninkrijk der Nederlanden betreden mocht worden. Dit jaar lag de aandacht op terroristen vangen en “grote handelaren” in de rest van het land. Ik geloof best dat wanneer je op meer dan 100 kilometer van de grens zit het loont om grote handelaren in illegaal vuurwerk aan te pakken. Dicht bij de grens is er echter geen enkele illegale handelaar te vinden. Niemand is zo gek om in een schuurtje vuurwerk te kopen bij een tussenhandelaar als je het net zo goed zelf kunt halen in België.

Helaas is justitie te druk bezig de jihad te bevechten. Daarmee vergeten ze de Nederlandse boerenzonen, die meer schade aanrichten dan een moslimextremist kan met een fles gootsteenontstopper en andere keukenkastchemicaliën. Wellicht wordt het inderdaad tijd om het consumentenvuurwerk in Nederland aan banden te leggen, want zoals ieder jaar blijkt, is men niet in staat hier zorgvuldig mee om te springen. Nederland is een van de weinige landen in de wereld waar consumenten zo massaal vuurwerk afsteken. Met een schilmesje op straat lopen is illegaal, maar een school in brand steken is jaarlijkse traditie. Gelukkig nieuwjaar.