Decembermaand gourmetmaand

Redactie
Column door partyyboyy

De commerciële decemberdagen zijn weer aangebroken. December is de maand die als meest gezellig wordt ervaren. Het mist alleen, afgezien van de cadeaus, een verrassingseffect. December is te voorspelbaar. Het vier-fasen stramien zal iedereen daarom ook met enige herkenbaarheid in de oren klinken.

De eerste fase: de periode tot en met Sinterklaas! Het is ieder jaar maar weer af te vragen of Sinterklaas zonder problemen zijn boot aan Nederlandse wal kan leggen, maar als de problemen zijn opgelost, dan viert de vrijgevigheid hoogtij. Overal worden pakjesavonden gehouden. Bij ouders, oma's en opa's, op het werk, op school, in supermarkten kun je je schoen zetten, en ga zo maar door. De kinderen worden verwend en volgestopt met pepernoten en marsepein. Volwassenen zijn creatief bezig met het in elkaar prutsen van surprises en het hoofd wordt gebroken over welk cadeau gekocht moet worden voor de ander.

De tweede fase: de periode vanaf Sinterklaas tot kerst. Sinterklaas is met z'n pieten nog niet het land uit gevlucht of iedereen gaat massaal kerstbomen kopen, omdat de mooiste kerstbomen het eerste weg zijn. Het is namelijk onaanvaardbaar dat de kerstballen, die volgens de laatste kerstballenmode worden gekocht, in een mismaakte boom moeten hangen. Het mediaklimaat verandert ook opeens. Op de radio klinkt het gejank van Mariah Carey en op televisie wordt er een eind gemaakt aan de leuke programma's. Hiervoor in de plaats kunnen we kijken naar films die tot vervelens toe herhaald zijn, zoals The Witches, Beethoven en Jingle All The Way. Deze periode staat ook in het teken van de goede doelen. Plotseling moeten we veel geld inzamelen voor de minder bedeelden in de wereld. En 6 dagen niet eten in een glazen huis blijkt opeens het antwoord op al het leed in de wereld. Naarmate de kerst nadert wordt er uren gerateld over of we dit jaar een witte kerst zullen krijgen. Het antwoord op deze vraag staat bijna net zo vast als het antwoord op de vraag of we een Elfstedentocht zullen krijgen.

De derde fase: de periode vanaf kerst tot oudejaarsdag! De kerstdagen staan voor de deur en daarom gaan we op kerstavond massaal naar de kerk. De helft van de mensen denkt dat dit is om de geboorte van de Kerstman te vieren. Het gehele jaar zijn de kerken nog leger dan leegstaande pakhuizen, maar op deze avond worden kinderen tot huilens toe mee naar de kerk gesleurd, omdat het traditie is. De volgende dag is het eerste kerstdag en de gourmetstellen komen van de zolders. Gezellig eten met veel te kleine pannetjes, dito vleesjes en prikkende ogen, welke het gevolg zijn van de huiskamer vol rook. Hierna wordt de tv aangezet, want Robert Ten Brink rijdt weer met z'n caravan rond om menig Aziaat of Afrikaan zonder verblijfvergunning naar Nederland te halen. Het hele jaar roest het Robert aan z'n reet waar deze illegalen uithangen, maar met kerst zou het voor hen ook leuk zijn als ze lekker konden gourmetten. Tweede kerstdag verloopt vaak volgens hetzelfde ritueel als de eerste kerstdag, want ook de andere kant van de familie moet bezocht worden.

De vierde fase: oudejaarsdag! Zelfs na alle voorgaande decemberdagen is het geld nog niet op. Nee, we gaan vuurwerk kopen. Lelijk vuurwerk, want het mooie vuurwerk is onbetaalbaar voor de modale mens. Na de verkiezing waar de lekkerste oliebol van Nederland wordt verkocht, weten we waar we op oudejaarsdag de oliebollen moeten halen. Op oudejaarsavond wordt vaak het gourmetstel nogmaals erbij gepakt, wegens gebrek aan creativiteit van de Nederlandse geest. De televisie staat aan op de oudejaarsconference, maar er wordt zo luid gepraat dat niemand het echt kan volgen. Dan is het bijna twaalf uur en het is wachten op iemand die zegt dat de klok op de televisie gezet moet worden. Hier wordt meestal naar geluisterd en het aftellen kan beginnen met Bohemian Rhapsody op de achtergrond... 10... 9... 8... 7... 6... 5... 4... 3... 2... 1... Jaaaaa! Die voorspelbare decembermaand is voorbij!

Misschien dat het een keer tijd is voor iets anders?