Bejaarden in het verkeer

Redactie
Column door Lord_Vetinari

Bejaarden in het verkeer. Ik had er eigenlijk zelden een probleem mee. Goed, af en toe zag je auto's wat rare fratsen uithalen en dan bleek er weer een 'senior citizen' achter het stuur te zitten, maar daartegenover staat mijn stiefopa, die 93 is en nog steeds met de auto alles doet en beter rijdt dan heel veel types die tegenwoordig in Golfjes het verkeer onveilig maken.

Bejaarden in het verkeer, dus. Ze zijn er altijd geweest en ik heb ze altijd verdedigd als ze in mijn ogen onterecht werden aangevallen, puur omdat ze bejaard waren. Maar mijn houding is veranderd. Ik ben nu een vurig voorstander van het afnemen van het rijbewijs op 70 jarige leeftijd. Dit inzicht kwam bij mij met een klap. Letterlijk. Gisteravond. Op de A50. Als Paulus op weg naar weet ik veel, die op slag bekeerd werd door de stem van Jezus.

De A50 is een mooie snelweg. Ik vind hem mooi, omdat er nooit files staan op het stuk wat ik rijd. Ook gisteravond niet, op weg naar huis. De radio speelt (Radio 2), de motor zoemt en ik rijd netjes 110. Voor mij rijdt een andere auto en langzaam kruip ik er naartoe en maak me klaar om in te halen (spiegels kijken, je kent dat wel). Maar deze auto heeft andere plannen. Zonder richting aan te geven stuift hij ineens naar links en voor mijn neus duikt ineens een auto op, die met 35 over de weg sukkelt.
Niets meer aan te doen. Boem is ho (en geloof me, het was een grote boem). Scenic geeft de geest, andere auto verdwijnt uit mijn beeld (airbagpoeder op de bril, verdwaasd, even de weg kwijt) en ik vind mezelf terug op de vluchtstrook.

Uit de andere auto wordt door omstanders een vrouw gevist. Deze vrouw blijkt dik in de 80 te zijn. Ze geeft onmiddellijk toe, 40 in zijn 2 te hebben gereden (ook tegen de gearriveerde politie), omdat ze "de bordjes wilde lezen." ... Bovendien bleek ze eerder op de dag ook al een schuiver te hebben gemaakt. Haar rijbewijs werd beleefd doch dringend ingevorderd.

En toen ging de knop om. Niks meer verdedigen van fossielen achter het stuur. Inleveren dat papiertje op je 70e verjaardag. En vrouwen op hun 65e. Het is genoeg geweest. Ik lijd nu pijn door dit mens en ik kan niet tegen pijn.

Bejaarden in het verkeer. Het moet afgelopen zijn! Geert Wilders, hier ligt een grote taak voor je!