Waarom is december altijd zo kenkerdruk?

SunChaser


Aan:Danny
Van: SunChaser

Betreft: Waarom is december zo kenkerdruk?

Danny,

Ik heb een vraag. Waarom is december altijd de drukste maand van het jaar? Er gebeurt zoveel, er moet zoveel en er is zo weinig tijd. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat december zo kenkerdruk is. Terwijl er maanden bijzitten waar geen ene reet gebeurt.

December begint al goed met Sinterklaas die in het land is. De aanwezigheid van deze goedheiligman zorgt ervoor dat kinderen helemaal debiel worden van versierde etalages die vol liggen gestouwd met pakjes en pepernoten en bewegende Pietepoppen. En ouders lopen gedwee achter hun jengelende kinderen aan die ze meetrekken naar de Intertoys of Bart Smit, enkel omdat ze op televisie worden geïndoctrineerd met de ene kinderreclame na de andere.
Daarover gesproken. Ik kan me herinneren dat mijn broer en ik altijd een spel speelden zodra de dikke Intertoys-speelgoedcatalogus op de mat viel. Mijn moeder had de Wehkamp, mijn vader de vuistdikke zaterdagsportbijlage van de Telegraaf en wij de Intertoyscatalogus. Van elke bladzijde mochten we ieder één ding aankruisen dat we wilden hebben. Dat mocht natuurlijk niet dubbel zijn, want we konden beter gokken op twee dingen dan samen op één. Want voor je het wist kreeg je het echt en had je het dubbel. In die catalogus waren spullen te zien als afstandbestuurbare auto’s, bordspellen, poppen van G.I. Joe en pyjama's van Spiderman en Batman.
Nu viel ik vorige week tijdens het zappen in een serie genaamd 'Het Huis van Anubis' en ineens was er reclame. Nu heb ik veel gezien in mijn leven en ben ik als kind nooit iets te kort gekomen. Maar ik sloeg stijl achterover bij het zien van een ‘Alien Test Tube Baby’. What the fuck? Dat is een reageerbuisje waarin een baby-alien zit. En als je er water bijdoet ofzo dan groeit ie IN dat buisje. Je kunt hem ook via bluetooth met je PC laten communiceren. Briljant! Ik zie al helemaal voor me hoe Japanners van middelbare leeftijd rond de tafel zitten om nieuw speelgoed te pitchen en dan komt iemand met een tekening op de flip-over waarin hij vertelt hoe hij de Alien Test Tube Baby heeft verzonnen.

Anyway, december. Tussen één en vijf december ben je dus druk bezig met cadeaus kopen, uiteraard met ruim 5 miljoen Nederlanders tegelijk, die je moet voorzien van een surprise (9 uur werk, 30 seconden uitpakken) en een gedicht. Gedichten kun je tegenwoordig gelukkig van internet plukken waarbij je alleen de naam en het cadeau hoeft te copy/pasten.
Zes december: troep opruimen, surprises naar de container, evenals halve zakken pepernoten en halve pakken chocolademelk. Kerstboom van zolder halen of kopen op de markt. Doos zoeken met versiering. Boom versieren, klooien met de lichtjes. Nieuwe doos ballen halen omdat een of andere mongool op zolder een doos met boeken op de doos met ballen heeft gezet.
In mijn geval ben ik ook nog op negentien december jarig, zodat ik een feestje moet plannen. Maar daar ben ik al 3 jaar mee gestopt. Kost tijd en ik zie mijn familie met kerstavond ook al. Kerst plannen: wat doen we kerstavond, wat doen we eerste en tweede kerstdag en wat eten we? Lijstjes maken, inkopen doen, planning maken, nog meer boodschappen doen waarbij je die vijf miljoen medelanders ook weer tegenkomt in de supermarkt of in het winkelcentrum. Cadeaus kopen, nieuwe doos ballen omdat de hond de boom heeft omgetrokken, aanbieding gourmetschotel bij de Lidl halen, samen met dertig duizend medelanders tegelijk en jij bent altijd net te laat. Naar de slager dus om al het vlees los te kopen, en er zijn slechts 18 wachtenden voor u.
Let wel, de hele maand december moet je ook nog eens 160 uur werken he. En dan zegt je vriendin, we hebben geen ossehaas. Jij terug naar de slager (nog maar 16 wachtenden voor u) en als je net weer bij de auto bent krijg je een SMS-je dat er ook geen paprika is.

Dan is het eindelijk kerst: cadeaus geven en uitpakken, familie, eten, drinken, tv kijken, eten, lachen, drinken, film kijken, drinken. Je kent het principe. Dag na kerst gewoon werken, maar ook de boom aftuigen en cadeaus omruilen. Intussen lijstje maken voor oudejaarsavond. Waar gaan we heen, familie, thuis of de stad in, en wat eten we en wat drinken we, tussendoor een jongen aan de deur, 'de weekbladbezorger wenst u een' – dank je wel, tot ziens – deur dichtknallen. Bovenstaande kun je herhalen met de zondagskrant, wijkkrant en de daklozenkrant. De tweede keer schreeuw ik: Ik heb een NEE-NEE sticker op mijn brievenbus blinde mongool. Eten kopen, drinken kopen, vuurwerk kopen, ook weer met vijf miljoen Nederlanders tegelijk, nog meer drinken kopen want stel je voor dat je ineens zin krijgt om Malibu te drinken. Dan is het eindelijk oudejaarsavond en eet je alles op, drink je alles op, kijk je Paul de leeuw en Knallende Kurken en brand je je klauwen aan een sterretje.

Bent u er nog? Ik overdrijf niet he. Zo vergaat het iedereen wereldwijd. Nouja, niet in Afrika, daar hebben ze het heerlijk rustig in december. Maar voor ons, voor ons is het zo kenkerdruk dat je er gek van wordt. Waarom stoppen we zoveel in december? Ik kom niet eens meer aan neuken toe. Het is goed dat het tegenwoordig niet meer sneeuwt in december, anders kon je nog eens in honderden kilometers file staan en sneeuw gaan ruimen. Kunnen we het niet wat beter verdelen? In maart gebeurt er bijvoorbeeld geen reet. Verplaatsen we daar Sinterklaas naar toe. En in het matte juli doen we dan kerst. Oudejaarsavond kan dan wat mij betreft in september of oktober en dan houden we december over om lekker bij te komen van een jaar hard werken. Geen drukte meer in de winkels, geen gedoe meer met Klazen en bomen. Even helemaal niks. Dat zou voor mij de ideale december zijn.

PS:

Hoe ziet jouw decemberschema eruit?