Neuken voor de Nobelprijs

Redactie
Column door Ceriel

Paul Depla hield gisteren een speech in het stadhuis van Nijmegen. Het ging over zijn privémomentje in een fietsenhok. Hij speelde de rol van slachtoffer tijdens zijn betoog. Ik snap dat. Niemand wilt dat zoiets onschuldigs naar buiten toe treedt en opgeblazen wordt tot ongekende proporties. Werk en privé moet je gescheiden houden. Je natuurgetrouw even lekker laten gaan in een fietsenhok kun je niet koppelen aan trouw zijn als wethouder van een stad.

Paul hoeft hier eigenlijk ook helemaal geen verklaring voor af te leggen. Iets dat zich buiten de werkuren afspeelt hoort gewoon niemand te weten buiten jezelf en de persoon met wie je een en ander onderneemt. Werk is werk, privé is privé.

Ik vind dan ook dat Paul opslag moet krijgen. Je onderschat zijn situatie als je denkt dat die arme man hier niet onder geleden zou hebben. Bergen post ontving hij die hij ook allemaal maar even voor lief diende te nemen. Dat is een uitputtingsslag gezien de toon van de gemiddelde brief. En dan toch doorwerken in je trouwe rol als wethouder. Dat is pas daadkracht.

En geef toe. Wie zou zich niet laten gaan als je ineens in een overdekt fietsenhok staat met zo'n stoot als Jolanda. Dan heb je het gewoon even niet meer. Dan laat je je gaan. Je ziet dat om 15:30 bijna alle ambtenaarsfietsen weg zijn en de enige voor wie je nog hoeft te vrezen is de schoonmaker die je voor een tientje toch wel de mond kunt snoeren. Dan doe je zoiets. Lekker. Dan zou ook ik een camera over het hoofd zien.

Al die heisa om niets. Ik denk dat hij het ook makkelijker had kunnen oplossen gisteren tijdens zijn verklaring door gewoon de waarheid te vertellen. Ik weet namelijk dat zijn vrouw VVD-stemmer is. Zijn daad is dan best eenvoudig te verklaren: "Ik ben PvdA'er, mijn vrouw stemt iedere vier jaar trouw op de VVD, dan mag ik toch ook weleens voelen waarom je dat steeds doet." Dan is het ineens logisch.

Paul moet een standbeeld. En snel. Het liefst een met een ketting om. Ik zie Paul nog wel burgemeester worden van Nijmegen omdat hij dat verdient. Stug doorgaan na zo'n affaire verdient een lintje. Ik stel voor hem nu al gewoon de Nobelprijs voor de vrede in 2008 te geven die iemand anders dit jaar ook al zo terecht won. Dat bespaart voor volgend jaar weer wat overbodige energie.