Goedkoop

Vincent (titi)
Goedkoop is het met leedvermaak te kijken naar "De Gouden Kooi", een bonte verzameling van persoonlijkheidsstoornissen en anderszins ontoerekeningsvatbaren. Het is een vorm van aapjes kijken zoals vroeger op de kermis de vrouw met de drie borsten voor iedere 21-plusser aanschouwd kon worden. Het is nog goedkoper om megaveel geld te verdienen aan deze psychiatrische patiënten in een snelkookpan met het vooruitzicht dat één van hen miljonair kan worden. Deze mensen moeten tegen zichzelf in bescherming genomen worden. Verbieden dus, en zolang dat niet gebeurt is het ongelooflijk goedkoop om iemand als John de Mol het "succes" te misgunnen.

Goedkoop is ook het eeuwige gekanker op overheidsbesluiten met betrekking tot files. We zijn nu eenmaal met vele miljoenen en bijna net zoveel auto's. Als we bij Eurodisney in de rij staan balen we als een stekker, maar we loven het commerciële concept. Mobiel zijn is nu eenmaal een lucratief concept en we willen allemaal in een eigen (grote en vervuilende) auto. Tja, maatregelen kosten geld en misschien wel een beetje beperking van de mobiliteit. Dus houdt op met dat goedkope geblaat tegen goed openbaar vervoer en rekeningrijden. En over het vermaledijde kwartje van Kok wil ik al helemaal niets horen.

Het gezeik over dat de huidige regering terug wil naar de jaren vijftig is ook wel zo goedkoop. Gezien de verkiezingsuitslag was niet anders mogelijk. Buiten de SP zelf is er geen draagvlak voor hun deelname en zelfs dat draagvlak zal als sneeuw voor de zon verdwijnen als de interne ruzies doorgaan en een ieder die intern kritiek heeft op stalinistische wijze wordt geschoffeerd. Ook voor deelname door Wilders is momenteel slechts draagvlak van maar liefst negen zetels. Punt, einde bericht, Balkenende vier is wat de meerderheid van de Nederlandse bevolking wil.

Een goedkope droom is het tot martelaar verklaren van Pim Fortuyn. Visie en lef kunnen hem niet ontzegd worden, we zullen echter nooit weten of hij zijn woorden in daden had kunnen omzetten, al woonde hij in Rotterdam. Nog goedkoper is het om met het gedachtegoed van Fortuyn, die inspeelde op grove blinde vlekken van het Nederlandse beleid en daarmee een gevoelige snaar wist te raken, op de loop te gaan. Een ieder die dat anno nu probeert na te bootsen, speelt een vals, vuil maar vooral een goedkoop spelletje.

Goedkoop is ook het eeuwige misbruik van het woord "demoniseren". Als je in de politiek tegen de wet handelt, de grondwet niet respecteert en als een kip zonder kop anderen bruuskeert, is het oude Nederlandsche spreekwoord: "Wie wind zaait, zal storm oogsten."
Dit geeft echter niemand het recht om fysiek of per mail te gaan dreigen, want dat is nog goedkoper. Maar om daarvoor de "oude politiek"(ook al zo’n goedkope term) de schuld te geven, is wel heel goedkoop.

Het op een ziekelijke manier opkomen voor je geloof als ze ook maar iets negatiefs zeggen over je God, Allah of wie je ook moge vereren, is wel heel triest. Láát een ander vloeken of Mohammed een pedo noemen. Ga naar je kerk of moskee, doe je ding, weet je innerlijk gesterkt door je geloof dat je de wijste bent en neem geen aanstoot aan mafkezen die boeken verbieden. Het houdt dan vanzelf op, want door die "lange tenenreacties" is het goedkope effectbejag het grootst.

Goedkoop. Misschien is deze column wel een beetje goedkoop, maar soms mag goedkoop, zeker als het de waarheid in zich herbergt.
Deze column heeft in ieder geval geen goedkope titel met kut, hoer of pedo. Marketingtechnisch misschien niet slim, maar het kan altijd nog goedkoper.