Stratego op het veld

Michel (methodmich)
"Shit!" Het was de hartgrondige reactie van PSV-trainer Ronald Koeman, toen hij vorige week op televisie zag hoe het lot zijn club in de kwartfinales van de Champions League aan Liverpool koppelde. Die ploeg kwam de Eindhovense formatie namelijk in de eerste ronde ook al tegen. Naast het feit dat het resultaat over twee wedstrijden toen in Engels voordeel uitviel, vond Koeman het vooral jammer dat het voor de supporters en de spelers geen nieuwe tegenstander werd. Dat is gewoon leuker. PSV zal het er echter mee moeten doen.

In de eerste twee weken van april zal men de strijd aan moeten binden met de Engelsen. Het worden dus drukke weken voor Tonnie Bruins Slot. De assistent van Koeman was aan het begin van dit seizoen best wel een vreemde eend in de bijt op trainingscomplex de Herdgang. Men was de gemoedelijke klanken van de Tukkers Fred Rutten en René Eijkelkamp gewend en ineens was daar een man met een Amsterdamse tongval. Het was een lichte cultuurshock, maar PSV zou PSV niet zijn als men daar niet snel aan was gewend. Na een paar trainingen wisten de toeschouwers al niet beter meer.

Voor Bruins Slot was het ongetwijfeld veel minder wennen. Zijn rol is namelijk al jaren hetzelfde. Johan Cruijff ontdekte in Bruins Slot ooit een meesterspion en maakte gretig gebruik van diens analyses. Door er zijn eigen unieke visie aan toe te voegen kon Cruijff de tegenstander altijd een stap voor zijn. Ronald Koeman onderkende de kwaliteiten van Bruins Slot en was dan ook blij dat hij hem aan zijn staf kon toevoegen, toen hij bij Ajax begon. Hij nam de analyticus mee naar Lissabon en vervolgens naar Eindhoven. Opnieuw lijkt hun verbond zijn vruchten af te werpen. Met de jonge honden van Ajax bereikten ze de kwartfinale, met Benfica deden ze ten koste van enkele gerenommeerde opponenten hetzelfde en nu bij PSV staan ze daar weer.

Dat is geen toeval meer. Sowieso is toeval een woord waar Tonnie Bruins Slot van gruwelt. Hij geniet van het puzzelen met de aanwezige kwaliteiten. Als er een tegenstander uit de koker rolt, begint zijn werk. Dan gaat hij kijken. Ondertussen registreert hij gretig alle zaken die hem opvallen. Dat is veel meer dan de gewone toeschouwer ziet. Bruins Slot denkt al vooruit. In gedachten ziet hij zijn elftal al spelen. Die trage vleugelverdediger bij de tegenstander? Bruins Slot heeft al precies bedacht wie daar tegen moet spelen en ook nog eens hoe. Hij zoekt de zwakheden van de tegenstrevers en plaatst daar de kracht van de eigen spelers al tegenover. Hij ziet hoe PSV moet gaan opbouwen, hoe het de aanvalsopzetten van de tegenstander kan neutraliseren, waar de ruimtes liggen en wie daar in moet duiken. Bruins Slot is als de mineur in het spel Stratego. Hij ontmantelt de vijandelijke bommen. Zijn handen maken overuren, zoveel schrijft hij op. Het liefst op een oud kladblok.

Na twee of drie wedstrijden gaat hij definitief aan de slag. Dan zijn de patronen wel duidelijk, is een eventuele eenmalige tactische vondst van een trainer uit te sluiten en speelt ook de vorm van de dag een kleinere rol. Indien noodzakelijk zet hij zich achter een stapel DVD’s en bekijkt hij wedstrijden tot hij er lasogen van heeft gekregen. Hij kijkt en denkt tot hij elke hoekschop kent. Hij analyseert looplijnen, doorziet moeiteloos waar de sleutelspelers zich bevinden en puzzelt de te volgen tactiek in elkaar. Als hij vervolgens met een grote glimlach het kantoor van Ronald Koeman opzoekt, weet die al hoe laat het is. Daar ontvouwt Bruins Slot zijn plannen en knikt de trainer ter goedkeuring. Zo gaan we het doen en niet anders.

De meesterspion geniet vervolgens als zijn tactiek de juiste blijkt. Bruins Slot hekelt de incidenten. Een overwinning die zijn ploeg dankt aan een niet in te calculeren, gruwelijke verdedigingsfout levert hem veel minder vreugde op. Goed, hij is blij voor de jongens, maar zijn wedstrijd is pas geslaagd als de tegenstander volledig machteloos blijkt door een slimme vondst van zijn hand. Een eigen doelpunt van de tegenpartij? Leuk, maar liever niet. Hetzelfde geldt voor arbitrale dwalingen. Nee, geef Bruins Slot maar een overwinning door die ene door hem bedachte aanval. Waarvoor hij zich niet op de borst klopt. Het geeft hem slechts plezier in zijn werk.

Ik vermoed dan ook dat Tonnie Bruins Slot vorige week niet ontevreden was met Liverpool als tegenstander. Die ploeg staat namelijk onder leiding van Rafael Benítez, de bezeten Spaanse genius. Rafa denkt en doet net als Tonnie. Qua tactisch inzicht mag je de trainer van Liverpool best de maarschalk noemen. Wie Benítez wil verrassen met een foefje moet zelf bijzonder goed zijn. Dat is Bruins Slot. Ronald Koeman zal het ongetwijfeld ook weten en zijn assistent spoedig aan het werk zetten. Wie de maarschalk wil verslaan, heeft namelijk de spion nodig.