Toptrainer

Michel (methodmich)
In zijn periode als trainer van Ajax was Ronald Koeman regelmatig te gast bij Voetbal Insite. Vaste analyticus Johan Derksen kreeg dan telkens de vraag voorgelegd of Ronald Koeman een toptrainer was. Altijd zei Derksen dat Koeman dat nog steeds niet was. Die bewering was destijds niet eens zo onterecht. Koeman boekte successen bij Ajax en presteerde cijfermatig het best van de recent in Amsterdam werkende coaches. Toch kon hij zijn karwei niet fatsoenlijk beëindigen en stapte hij zelf voortijdig op, al dan niet om zijn ontslag voor te zijn.

De eigenwijze jonkies botsten steeds vaker met de coach, die zich niet altijd even goed leek te kunnen inleven in spelers die de top nog moesten gaan bereiken. Daarbij ondervond hij geen steun van ervaren voetballers, want die had hij amper. Als ze er al waren, zaten ze op de bank of waren ze karakterologisch geen leiders. Uiteindelijk verloor hij de strijd, omdat hij de neuzen in Amsterdam niet meer dezelfde richting op kon krijgen. Zijn aankopen voldeden niet allemaal en daarnaast werd ook het spel minder sprankelend, hetgeen bij Ajax altijd kritiek oplevert. Vorig seizoen belandde Koeman na een rustpauze van enkele maanden in Portugal. Met Benfica presteerde hij in Europees verband wederom prima, wat hij bij Ajax ook al eens deed. Toch vond men hem wat te offensief, in tegenstelling tot de reputatie die hij in eigen land heeft. Benfica deed, mede door de gemiste landstitel, dan ook niet al te lastig toen PSV zich deze zomer meldde voor Koeman.

Wat moest PSV nu met Ronald Koeman? Menig supporter van de landskampioen vroeg het zich af. Ze hadden regelmatig gegniffeld om Koeman, als die met Ajax tegen een zeperd opliep. Bovendien kon hij ook al geen aankopen doen. Nee, Koeman was lang niet de gewenste kandidaat van de meeste fans. Moest hij dan de onder de naar Rusland vertrokken Guus Hiddink vergaarde successen gaan voortzetten? Zijn overgang uit het stadion van het licht naar de lichtstad wekte dus verbazing. Natuurlijk, als speler was hij in Eindhoven uiterst succesvol geweest. Niet alleen in Eindhoven trouwens, maar dat was nog wat anders dan zijn trainersloopbaan.

Inmiddels heeft Koeman de criticasters al redelijk de mond gesnoerd. De naam van [i]de tsaar van de Achterhoek[/i] valt al niet zo vaak meer. Want PSV gaat onder Koeman gewoon verder waar het onder Hiddink is opgehouden. Met dit verschil dat Koeman probeert om PSV met name in thuisduels iets meer spektakel te laten bieden. Onder zijn voorganger werd er soms wel erg vlot en opzichtig op de rem gedrukt als de winst in veilige haven was, nu scoort PSV er lustig op los. Als de ploeg vanavond aftrapt tegen Vitesse heeft het al reeds veertig keer gescoord en slechts zes treffers tegen. PSV kent bovendien al veertien verschillende doelpuntenmakers, zodat het totaal niet afhankelijk lijkt van bepaalde spelers om te scoren. Een kenmerk dat Ajax onder Koeman overigens ook had. Europees is men ook al in recordtempo een ronde verder.

Natuurlijk, hij heeft weinig hoeven veranderen aan de formule. Maar het is te makkelijk om te doen alsof Ronald Koeman geen inbreng heeft gehad in dit geheel. Hij verloor immers op de valreep nog twee basisspelers en speelt met de tactiek. Hij past zijn elftal aan om een maximaal resultaat te halen, iets wat bij Ajax nooit echt gewaardeerd werd. Bevrijd van een beklemmend spelsysteem kan Koeman zichzelf zijn: een resultaattrainer met oog voor details. Gesteund door de ervaring van enkele vooraanstaande spelers gebeurt alles in Eindhoven momenteel in harmonie. Het zal een verademing zijn voor Koeman om met een gedisciplineerde groep te kunnen werken, waarin de spelers elkaar corrigeren. Precies zoals hij het zelf gewend was als speler. Ronald Koeman kent de absolute top en denkt volgens de wetten van de absolute top. Winnen telt, schoonheid komt later. Natuurlijk kan hij genieten van fraaie aanvallen, zoals Barcelona in zijn tijd deed. Maar evenzeer leerde hij dat er meerdere wegen naar de winst leiden. Hij speelde in het enige Nederlands elftal dat een internationale prijs won, terwijl het niet volgens de nationale maatstaven opereerde. Schoonheid is vergankelijk, resultaten blijven eeuwig staan.

Een gedachte die men in Eindhoven inniger omarmt dan in Amsterdam. Hij moet genoten hebben toen zijn PSV in Amsterdam won op de daar meest verfoeide manier. Gegniffeld hebben om Henk ten Cate, die de treffer van Simons eigenlijk niet wilde tellen. Het is inmiddels zover dat je, wellicht afgezien van Ajax, AZ en Feyenoord, eigenlijk geen ploeg meer kan bedenken die PSV in eigen land echt schade kan berokkenen. Goed, een bedrijfsongevalletje zal nog wel voorkomen, maar Koeman lijkt stevig op koers richting een volgende landstitel. Ondertussen ziet hij hoe bepaalde spelers bij Ajax nog altijd in oude fouten vervallen en zichzelf uit de wedstrijd voetballen. Misschien moet Johan Derksen volgende keer maar eens vaststellen dat Ronald Koeman inmiddels wel degelijk is uitgegroeid tot een toptrainer.