de Webstort (Dansen op de vulkaan)

Eelco (Adalgar)
Over haat is veel bekend. U kent het gevoel vast zelf ook. Dan weet U ook dat haat niets ontziend is. Dat het koesteren van haatgevoelens ergens best prettig is, maar op het uitvoeren van dergelijke gevoelens komt het maar aan.

Het gooien van technologische benzinebommen op reeds verslagen en zich terugtrekkende Iraakse soldaten in de door de 'geallieerden' gewonnen Golfoorlog is een vorm van haat. Of het onnodige na-bombarderen van Dresden in de Tweede Wereldoorlog. Of de overbodige tweede atoombom op Japan. Of het vervolgen van de Joden door de Nazi's en hun trawanten. Zo ook het gijzelen van gewone nette mensen die het vliegtuig hebben genomen op een vroege ochtend om ze vervolgens met anderen de dood in te jagen...

Je hebt er haat bij nodig...

Haat roept Wraak: "Wraak! Wraak!" Wraak houdt ervan wanneer Haat hem roept en zegt: "Haat, zeg me wat ik moet doen en ik doe het." Haat gniffelt en zegt: "Ik wil dat je mijn gevoelens bevredigt." Wraak wrijft zich in de handen. Kwijlt.

Nu heeft Wraak nog slechts een werktuig nodig. Een wapen. Haat voedt Wraak. Wraak krijgt alles in de schoot geworpen van Haat. En het werktuig is altijd de mens.

Mens vraagt: "Wat willen jullie van mij?" Haat antwoordt: "Denk aan al de onschuldigen, denk aan je armoe. Kijk wat de Anderen hebben en wat jou ontbeert. Zie hoe de Anderen met de borst vooruit lopen en zie hoe jij in het stof bijt. Verdiep je daar maar eens in." Mens verdiept zich en begint te knarsetanden. Roept: "Nu je het zegt, godverdomme, ik zal ze krijgen!" Haat en Wraak roepen in koor: "En denk erom, alleen wij drieën zijn Rein en Goed. De Anderen zijn Vuig en Slecht." Maar dat heeft Mens inmiddels al wel geleerd.

En dan op een dag slaat Mens toe. Haat en Wraak hebben bezit van hem genomen. Mens vindt het heerlijk. De kinderen die hem met betraande ogen aanstaren, doen hem niets. Sterker, hij kan bijna niet wachten op hun sterven, want zij zullen anders de vijand van zíjn kinderen worden.

Dan sterft Mens zelf ook. Haat en Wraak grijnzen. Op naar de Volgende Mens. De Volgende Mens roept reeds om Wraak. Haat hoeft weinig meer te doen; hij lacht in zijn vuistje.

En zo gaat het nog even door, maar dat weet U. Afschieten die klootzakken! Flikker er een A-bom op! Verbrand hun huizen! Roei ze met wortel en tak uit! De eerloze lafaards met hun bijgeloof!... Laat ons dansen op de vulkaan. Laat ons janken naar de maan en schreeuwen om vergelding. Oorlog! Lekker stukmaken. Háhá... Héhé...

Aan de einder huilt een Engel. Zij heet Vrede en is bang dat er niet langer naar haar geluisterd wordt. Lieve Engel, het zal heus wel loslopen. Wij moeten slechts weer bij zinnen komen. Da's al.

(Slot Webstort)