De tandarts van Jan Peter

Vincent (titi)
En daar was 'ie dan eindelijk, de gulle zoete lach van Jan Peter. Afgelopen dinsdag moest hij eerst met gepaste trots en gedistingeerd luisteren naar Hare Majesteit de Koningin, om daarna te kunnen ontladen. Zijn overbekende zure lachjes en hinnikjes maakten plaats voor een brede glimlach. Een glimlach die menig tandpastafabrikant zou willen vermarkten ten faveure van hun producten, zeker ook omdat de man die lacht de BN-er onder de BN-ers is. Altijd goed dus voor de omzet.

Het moet gezegd worden, de regie van Prinsjesdag is in uitstekende handen bij Jan Peter en dat is een compliment dat hij maar snel in zijn zak moet steken, want gebrek aan regie is de afgelopen jaren bijna spreekwoordelijk verbonden met onze premier.
Maar de prestatie van Balkenende ten aanzien van het zoet, vier jaar geleden al aangekondigd, is een politiek huzarenstukje geworden. Vier jaar ploeteren, soms tegen economische adviezen in en in ieder geval tegen de maalstroom van de Nederlandse samenleving, heeft geresulteerd in de belangrijke premierbonus. Jan Peter heeft daarmee optimaal gebruik gemaakt van de extra marketingmogelijkheden om zijn beleid te 'upgraden' en mogelijk zijn marktsegment te vergroten. Net als McDonald's, doet hij verwoede pogingen om een onsmakelijke hap als iets Goddelijks te presenteren. En het resultaat is mogelijk een Balkenende IV kabinet, terwijl de mensen dat eigenlijk niet lusten, gelijk een BigMac. Maar goede marketing doet wonderen en ziedaar: Harry Potter is na drie kabinetten dan toch een heuse Nederlandse premier. Gewenning doet daarbij ook een hoop, het is zelfs mogelijk verslavend, want wat moeten we zonder Jan Peter, zullen inmiddels veel mensen denken. En ook hier geldt de vergelijking met 's werelds grootste fastfoodketen. Bij gebrek aan kennis van betere smaken keren we standaard terug naar het vertrouwde.

Maar is dat terecht? Ja, kun je zeggen, want in een democratie heeft het volk immers altijd gelijk. Nee, zeggen de critici, met name politici ter linker zijde van het CDA. Zij vragen zich oprecht af, of dat kleine beetje zoet wel op kan tegen de emmers zuur die over de verschillende beleidsterreinen en individuele huishoudens is gegooid. Gezondheidszorg, onderwijs en justitie krijgen er geld bij, maar is het voldoende? Kan de verschraling van de afgelopen jaren hiermee weggepoetst worden? En de huishoudens met de kleine beurs, zullen zij met een koopkrachtverbetering van één procent de gaten kunnen dichten in hun budgetten? Zijn de noodzakelijke achterstallige uitgaven nu wel te doen? Zij zijn het immers die de zure vruchten op de meest schrijnende manier aan den lijve hebben ondervonden.

Ik weet niet waarom, maar in Nederland, zeker met een (centrum) rechtse regering, schijnt de term anticyclisch conjunctuurbeleid niet in het vocabulaire voor te komen. Dus een inspanning extra van overheidswege als het slechter gaat, en een beetje terugtrekken als de marktwerking eigenhandig de kar kan trekken en daarmee dus sparend voor bittere tijden.
Dus geen zoet en geen zuur, maar een mengvorm, laten we het zoetzuur noemen.
Of dit economische wartaal is, kan me niet schelen. Het is in ieder geval socialer en minder ontwrichtend. En het geeft in ieder geval niet zo'n calvinistische bijsmaak, dat we pas mogen genieten van het zoet, als de zure beker helemaal is leeggedronken.

En met deze wetenschap kom ik bij de tandarts van Jan Peter. Want die zal ook tegen de kleine Jan Peter hebben gezegd: 'Goed poetsen, jongeman. En pas op met zuur, want daarmee gaat je glazuur er aan.' En zonder glazuur lijkt het gebit nog wel ergens op, maar is het heel erg kwetsbaar, bijvoorbeeld voor zoet. Zelfs bij kleine hoeveelheden kan het al ernstig tandbederf opleveren.

Dus Jan Peter, we zullen moeten afwachten wat je gulle glimlach gaat betekenen in de toekomst. Voor Nederland hoop ik dat je heel goed gepoetst hebt, maar ik betwijfel het. De kans op peperdure hersteloperaties is groot. Met goed poetsen was dat niet nodig geweest.

Titi's hond snuffelt weer in het Haagse en komt tot met het volgende:

8sept22sept
CDA4345
PvdA4645
VVD2526
SP1213
Groen Links77
D6632
Christenunie44
SGP22
LPF00
PvdV (Wilders)43
PvdD11
Eén.nl32