Hoe lang nog moeten we tolereren...

Redactie
z22 stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

De maatschappij waar wij allen in leven is gevormd door vele factoren. Een factor als de wetenschap heeft ervoor gezorgd dat de mensheid keer op keer de kwaliteit van ons bestaan naar een hoger niveau heeft kunnen tillen. De ontwikkeling van de ziektebestrijding heeft er voor gezorgd dat we steeds meer dagen, maanden en jaren aan onze levens hebben kunnen toevoegen. Uitvindingen als het wiel, de wiskunde en infrastructuur heeft het mogelijk gemaakt dat we intenser van onze tijd op aarde kunnen genieten. Naast wetenschap zijn er nog vele factoren die ook een positieve bijdrage hebben kunnen leveren aan de huidige maatschappij door de eeuwen heen. Helaas zijn niet alle factoren die mede verantwoordelijk zijn geweest voor de vorming van het heden, even goed geweest voor het welzijn van de mens.

De factor met waarschijnlijk de meest negatieve impact op de tegenwoordige globale omstandigheden is de factor godsdienst. Hoe zeer de positieve factoren ook hun best deden, en nog steeds doen, om vooruitgang te boeken, godsdienst heeft sinds mensenheugenis getracht hele volkeren in bedwang te houden door middel van het zaaien van angst en haat en door mensen te weerhouden van het zoeken naar antwoorden, verklaringen en de waarheid. Uit eigenbelang creëerden geestelijken een beeld van een hogere macht. Doordat mensen de gedachte dat zij wel eens voor altijd konden branden in de hel vreesden, gingen zij leven volgens de normen en waarden van 'het Opperwezen' en negeerden hun intuïtie, hun gevoel en de neiging hun leven te leiden zoals zij dat wilden. Dat allemaal door angst veroorzaakt door religieuze leugens.

Zelfs in de eenentwintigste eeuw houdt de indoctrinatie van de kerk en de moskee niet op. Miljarden mensen over de hele wereld blijven steun betuigen aan de instanties, die een fundament hebben van leugens, haat en vrijheidsroof. Hierdoor blijven de invloed en macht van de godsdiensten, zoals de islam en het christendom, groot met als gevolg dat verlichting uit blijft voor de voltallige mensheid, dus ook voor de ongelovigen. Deze instandhouding is mogelijk doordat kinderen al vroeg worden geïndoctrineerd met de religieuze leugens en dogma's, opdat zij deze als waar gaan aannemen. Gelovige ouders verplichten hun kinderen mee te gaan naar de kerk of moskee. Dit betekent dat de ouders in kwestie hun kinderen de vrijheid van religie afnemen, aangezien jonge kinderen enorm beïnvloedbaar zijn en niet in staat zich tegen dergelijke indoctrinatie te weren. Deze vicieuze cirkel blijft zo in stand, waardoor onder andere mijn waarheid geen kans krijgt iedereen te bereiken.

Afgelopen tijd werd de invloed van godsdiensten weer eens onplezierig duidelijk, naar aanleiding van spotprenten met als onderwerp de profeet Mohammed gemaakt door striptekenaars uit Denemarken. Moslims in verschillende landen uitten hun woede hierover door in plaats van de dialoog of rechter op te zoeken, te grijpen naar geweld. Ambassades zijn beschoten, binnengevallen en in brand gestoken en de zaak escaleerde zodanig dat Westerse mensen - vrezend voor hun leven - zich genoodzaakt voelden deze gebieden te ontvluchten. Stemmen zeken de kop op, ook in Europa zelf door bijvoorbeeld de Britse minister Jack Straw, om het bekritiseren van religie strafbaar te maken. Pakistan heeft dit zelfs geëist van de Westerse Wereld. Is het bekritiseren van de gang van zaken geen recht van elk persoon? Willen we dat mensen bang worden om te zeggen wat ze denken, ook al schaden ze daar geen enkel individu mee? Hoe hypocriet is de wereld als we dit echt willen gaan doen op bevel van de islam, of in ieder geval haar vertegenwoordigers? De islam is, net als het christendom en andere geloven, oorzaak van onderdrukkingen van de vrouw, haat tegen homoseksuelen en zinloze doden door tereur. We moeten niet luisteren naar zulke geloven, we moeten er maatregelen tegen nemen.

Wilt u dat uw kinderen, uw familie en eigenlijk toch wel iedereen, kan opgroeien zonder te worden blootgesteld aan leugens die schadelijk zijn voor het verdere leven? Het antwoord zal hopelijk 'ja' zijn, en dat kunnen we ook bereiken als we daar nu mee beginnen. Natuurlijk is de vrijheid van religie een groot goed en dat moeten we ook behouden, maar deze vrijheid moet niet misbruikt worden door gelovige ouders. Natuurlijk moet religie blijven bestaan, het moet alleen geen bepalende factor zijn in het dagelijkse leven. Godsdienst is niet de goede manier om de wereld te begrijpen, en zeker niet om haar te besturen. Wetenschap en goed, logisch nadenken zijn daar wel goede manieren voor.