2005, een rustig FOK!jaar

Peter Breuls
Plannen! Zoveel plannen, enorm veel plannen. We hadden ze aan het begin van het jaar, en nu, aan het begin van een nieuw jaar, hebben we er nog meer. Wat dat betekent? Aan de ene kant dat we nog zat te doen hebben, aan de andere kant dat we misschien het afgelopen jaar niet zoveel voor elkaar hebben gekregen als we hadden gehoopt.

Maar het is wellicht wat vreemd om de conclusies aan het begin van het jaaroverzicht te trekken. Laten we eerst eens kijken wat we allemaal beleefd hebben. 2005 was in twee opzichten een druk jaar. Natuurlijk is ook dit jaar de crew weer gegroeid, en hebben veel crewleden besloten toch maar eens het concept 'sociaal leven' aan te gaan. Veel mensen erbij, veel mensen eruit dus.

Komen en gaan van crew

In januari kwam Lucille ons verblijden met versterking op het SA-vlak. Het forum blijft een groeiend onderdeel, en later in het jaar zouden we merken dat er nog meer FA's vereist zijn om de vele zaken in goede banen te leiden. Of lijden, het is maar net hoe je het ziet.

In februari ging het roer om bij de afdeling PR. Angel, op het forum bekend als Angelic1, heeft enkele jaren geleden de eerste stappen gezet in het leggen van contacten met voor FOK! interessante partijen. Dit gaf ons de mogelijkheid een breder aanbod van reviews te realiseren, meer prijsvragen te organiseren en beter naar buiten te komen op verschillende vlakken. Angel heeft hiermee een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei van FOK! als medium, en haar vertrek was er dan ook eentje met grote impact. Haar positie werd direct door meerdere personen als team ingevuld, en dit team, zij het inmiddels in een andere samenstelling, bestaat nog steeds als belangrijke afdeling binnen FOK!.

Ook in februari kreeg de afdeling reviews versterking op SA-gebied. Niemand minder dan pluisje, toen reeds actief als PR-dame, ging miss_bleu bijstaan in het aansturen van onze creatieve en immer enthousiaste reviewers.

In maart was het tijd voor een wisseling van de wacht bij het nieuws. Meiske78 vond het tijd te stoppen als SA, en gaf het stokje door aan steenz, die nu nog SA nieuws is, en daarbij inmiddels ook PR-taken vervult. Ook bij games veranderde de samenstelling. TripleM kon de tijd voor SA-taken niet meer opbrengen, en gaf Vagere_Hein de kans zijn kwaliteiten te tonen.

Het duurde tot juni voordat er verandering kwam in het SA-team. Wederom was het toen het forum waar extra krachten, in de vorm van Natalie en Dagonet, werd aangetrokken. Twee power-FA's die momenteel nog steeds dagelijks users helpen, bannen en moderators aansturen. Enkele dagen later had mbn het gezien als SA, hij legde zijn taken bij FOK!sport neer, om opgevolgd te worden door Dagobert. Een naamsgelijkenis met Dagonet, die nog voor veel verwarring zou zorgen in de diverse crewchats.

Juni was overigens ook de maand waarin werd besloten de gelijkenis tussen forum- en overige SA's wat te benadrukken, door iedereen uit de groep een donkerblauwe kleur te geven.

In september was het wederom Sport waar een wisseling van de wacht plaatsvond. Dubbeldrank, inmiddels bijna een oudgediende, vond het tijd om het stokje af te geven en wat anders te gaan doen. Niet lang daarna gaf review-SA miss_bleu haar stokje, dat ze anderhalf jaar succesvol heeft bediend, over aan gr8w8.

Ook oktober ging niet zonder crewwisselingen. Deze maand werd gewijd aan de gadgets en games, met nieuwe mods voor de Games en Gadgets fora en het vertrek van Notorious_Roy als eindredacteur van FOK!games. Een gat dat gevuld werd door koei.

In november zwaaide de eerste oppermod van de frontpage af. Sylvesterrr had vanaf februari de taak van Coordinator Moderaties bestempeld, en besloot in november dat hij er geen tijd meer voor had. Binnen twee weken hadden we echter in Ferdo een waardige opvolger gevonden.

Een andere grote verandering op SA-gebied was het vertrek van Cynix. Na sinds 2001 eerst HGM en later FA te zijn geworden, kon niemand een FA-team zonder Cynix indenken. Toch vond hij het mooi geweest en liet hij het opbouwen van nog meer tropenjaren over aan nieuw bloed.

Serverperikelen

2005 was ook een jaar vol serverzaken. Zo verdubbelden we dit jaar ons serverpark. In februari kondigden we de komst en ingebruikname van zes spiksplinternieuwe servers aan. In totaal 5 webservers en 1 vette databaseserver werden in het rack geinstalleerd, en doen inmiddels als zodanig dienst om je favo site zoveel mogelijk downtime te besparen.

In 2005 is het onderhoud en beheer van onze servers hard gaan groeien. Een ontwikkeling die zich ook dit jaar nog voortzet. Er viel veel te leren op het gebied van foutpreventie, downtimebeperking en het verhelpen van problemen. Niet zelden hebben we het afgelopen jaar met derden onze situatie besproken, tips op gebied van serverinrichting en software-ontwikkeling opgevolgd, en niet zonder succes. Ook al zijn we er nog niet, en ligt er in 2006 voldoende ruimte voor verbetering, de richting is in ieder geval de juiste.

Vernieuwingen

En verder proberen we constant te groeien. Zowel qua users, posts, nieuwsberichten, reviews maar ook in wat je op FOK! allemaal kunt doen. We proberen steeds meer leuke dingen te organiseren, zoals verhalenacties met de NCRV, het tijdelijk verschijnen van speciale John & John cartoons op de site, themaweken of fotowedstrijden.

Ook kwamen we in 2005 met Developer Central, een plek waar de ontwikkelaars hun spinsels kwijt kunnen en een kijkje achter de schermen kunnen bieden.

De hergeboorte van Big Brother leidde bij de weblogcrew tot het initiatief de BB-coverage die op FOK! gebruikelijk is tot het volgende niveau te tillen. De Big Brother Blog heeft de gehele vijfde editie van Big Brother verslag gedaan van de perikelen van bewoners, columns geplaatst en zelfs een actie in samenwerking met Big Brother georganiseerd, waardoor enkele trouwe FOK!kers de finale van het seizoen hebben kunnen bijwonen.

2006
In 2006 zullen we FOK! verder zien groeien, zowel qua crew als bezoekersaantallen als servers en natuurlijk ook inhoud. We gaan er daarnaast hard aan werken een basis te leggen die ervoor zorgt dat we de komende jaren kunnen blijven uitbreiden en FOK! jouw favoriete site te laten blijven.