Uitzenden? Doen!

Walter (Seborik)
Column door superbas

AH, fijn. De zoveelste politieke discussie over het wel of niet uitzenden van "onze jongens" is weer in volle hevigheid begonnen. Stel je voor dat er iets gebeurt met ze zeg, voordat je het weet heeft de partij die voor was een paar zetels minder, en dat willen we natuurlijk niet hebben. Wat is het toch met die media ophef over het wel of niet sturen van ons leger? Natuurlijk zijn er verborgen agenda's en of het nou wel of niet over olievoorraden gaat blijft één ding voorop staan: er is een klus gestart daar en die moet gewoon afgemaakt worden. Punt uit.

En wat is dat gezeur van "Nederlander gewond geraakt" anyway? Even voor de goede orde, de dienstplicht is vanaf 1996 afgeschaft! Dat wil zeggen dat we een volledig beroepsleger hebben, die allemaal gezellig willen schieten. Soldaatje spelen in het bos, leuk he? En kom nou alsjeblieft niet aan met verdediging van het land of iets dergelijks, want met het neerhalen van de muur en de val van het communisme is europa nog nooit zo veilig geweest. Niemand gaat meer om patriottische reden meer het leger in, daar is het hele politieke klimaat niet naar en omslaan zal het ook niet deze generatie.

Maar waar was ik gebleven? Oh ja, soldaatje spelen. Zoals ik al eerder heb geschreven hebben we uitsluitend nog beroepsmilitairen die er een leuk salaris aan verdienen om dit te doen. Het is geen van negen tot vijf baan (zie de advertenties) en iedereen die een IQ van boven de 50 heeft weet dat een leger te maken heeft met oorlogsvoering, schieten, de dood, etc. Dus moet er niet gezeurd worden als ze met een bonus Afghanistan ingestuurd worden. Ja, ze kunnen beschoten worden. Ja, er liggen landmijnen. Ja, er zijn nog wat Taliban leden die boos zijn. Dus?

Elke militair die niet heen wil had zich maar lekker 3 keer moeten bedenken toen hij of zij baby's ging maken, of ging trouwen. Het is een gevaarlijk beroep, en je kan altijd ontslag nemen. Sterker nog: je kan zelfs een ontslag forceren door je te buiten gaan aan wat wit poeder, of te doen alsof. Wil je niet? Bel 0900-pacifist en sluit je aan bij de dichtstbijzijnde club hee. Alle argumenten tegen had iedereen zelf even kunnen bedenken, dus dat is het niet.
Maar nu doe ik net alsof het de schuld is van ons leger, wat natuurlijk onzin is. Ik ga er gewoon vanuit dat daar de bezwaren niet liggen. Het bezwaar is gemaakt door de media, en dat is vrij eenvoudig te redeneren.
Kijk, dacht je nou heus dat een minister van defensie wakker ligt als er een Nederlandse soldaat sneuvelt? Dacht het niet, waar ie wel wakker ligt zijn de krantenkoppen een dag later. En waarom zijn die er überhaupt? Is een klein stukje naar het weer niet voldoende? Het is geen Amsterdamse liquidatie, het is ook geen TBS'ser op verlof die weer eens een oude gewoonte oppikt. Het is een getrainde beroepskiller, die volledig bij bewustzijn en vrijwillig een contract tekende. Dat is een simpel feit wat over het hoofd wordt gezien. Het kost ons (de belastingbetaler) per jaar klappen met geld om in stand te houden, en daar mogen we best wat voor terugzien zoals een stabiele regio in Afghanistan. Dus, laten we lekker de 1200 man naar Afghanistan sturen! Maar dan wel goed bewapend, en met een licence to kill, want schietschijven hoeven ze ook niet te zijn.