Vijandelijk met taal

Jelle (Phallus)
Hoe ver kun je gaan met taal? Hoe grof mag je worden zonder dat je brievenbus gevuld wordt met kogelbrieven en ander vijandelijk metaal?
Wellicht is het handig om eerst te kijken wat voor soort kogels je ontvangt. Vervolgens kun je daar dan een passend wapen bij uit gaan zoeken. Kun je jezelf in ieder geval verdedigen. Beetje dezelfde werkwijze als de Amerikanen toepasten in het Midden-Oosten; je levert ze eerst jouw eigen wapens en gaat ze vervolgens bestrijden. Efficiency van een hogere orde, vermoed ik.
Is er niet sprake van beetje hype vorming? Als baas van ansichttycoon Hallmark had ik al lang op de situatie ingespeeld. Kant en klare kogelkaarten met bijpassende tekst.
Toekomstige verdachten kunnen we eerder signaleren, zegt men. Zo hadden ze Mohammed B. als kleuter nooit een prikpen mogen geven. Dat hij Theo van Gogh vervolgens aanzag voor een enorme priklap, lijkt esthetisch verklaarbaar. Het valt echter nooit goed te praten.
Maar wie heeft er nou gelijk? Een wesp die steekt slaan we toch ook gewoon dood. Een mug hoeft daar zelfs alleen maar voor te zoemen. De wet van de sterkste heerst al zolang de aarde bestaat. Wie heeft bepaald dat wij de baas zijn? Wie heeft bepaald dat wij mensen zijn en geen dieren? Dat ons brein verdergaat dan instinctief handelen. Dat wij daarom de regels uitzetten.
In een één tegen één gevecht met een mannetjesleeuw delven we doorgaans het onderspit. De meeste van ons zullen zelfs een volwassen koe niet aankunnen. Wie er aan het einde van het verhaal gehakt is, laat ik in het midden.
De arrogantie gaat verder. 'Je bent een rund als je met vuurwerk stunt'. Wel eens een os een rotje af zien steken dan? Of een kalfje dat op nieuwjaarsdag op zoek is naar nog werkende astronauten? Waarom noemen we ezels en ganzen dom? Ik heb ze nog nooit een IQ-test afgenomen. Ze zouden het er waarschijnlijk slecht vanaf brengen inderdaad. Maar waarom? Omdat een dergelijke toets gehanteerd en geformuleerd wordt naar onze maatstaven. En die tendens slaat nu ook over naar de mensheid. We hanteren en formuleren alleen nog naar onze eigen maatstaven.
Waarom spreken we van een Westelijke beschaving en een moslimcultuur? Ook daarin ligt onmiskenbaar een vorm van arrogantie verborgen. We onderschatten de kracht van de taal. De macht van zij die schrijven en zij die kunnen praten. We laten ons als makke schapen leiden door RTL Boulevard en de Telegraaf. Met de welgemeende excuses aan alle makke schapen.
Waarom mag een dikzak die niet kan vechten niet aangevallen worden door een vechter die niet kan praten. Als je niet dezelfde taal spreekt, is communicatie überhaupt onmogelijk. Hooguit non-verbaal. En volgens mij is non-verbale communicatie nog altijd niet strafbaar.
Vijandelijk metaal of vijandelijk met taal; misschien wel net zo gevaarlijk.