Beste Top 2000

Walter (Seborik)
Ik weet dat ik niet altijd een brave luisteraar ben geweest. Elk jaar weer heb ik wel wat over de keuzelijst te klagen, en zet ik rare berichtjes bij mijn eigen voorkeuren, niet beledigend, maar wellicht enigszins cynisch. Zojuist is uw site weer van start gegaan en ik ben er bijna zeker van dat u geen veranderingen meer kunt aanbrengen in de keuzelijst van dit jaar. Toch wil ik u via deze weg vragen, voor wellicht volgend jaar, er wat extra artiesten in te zetten.

Lieve mensen van de Top 2000, zoals ik al zei heb ik af en toe wat op fora gezeurd over de mogelijke keuzes, maar ook elk jaar weer heb ik weer trouw vanaf dag één bij de radio gezeten om te luisteren naar de eindlijst. Het is geweldig dat u er door internet zoveel meer stemmers bij hebt gekregen en dat de lijst zo ook bij meer mensen bekend is geworden, daarnaast zou ik de lijst lang niet zo leuk vinden, wanneer ik mijn muzikale ervaringen niet zou kunnen delen met bijvoorbeeld de gebruikers van het FOK!Muziek-forum. De afgelopen jaren hebben wij vele pagina's tekst gevuld over de lijst. Hoewel dat niet altijd even positief was wegens het ontbreken van bepaalde artiesten, hebben wij aan het einde van het jaar altijd weer een geweldige tijd gehad tijdens het luisteren.

Als trouwe luisteraar en liefhebber van het merendeel van de muziek uit de Top 2000, heb ik toch het verzoek om wat artiesten toe te voegen, die gezien hun belang voor de (pop)muziek of bepaalde stromingen niet mogen ontbreken. Ik weet ook, dat niet elke luisteraar deze artiesten zal kunnen waarderen, maar er zijn er evenzoveel die dat wel zullen kunnen en misschien zijn er zelfs mensen voor wie een nieuw muzikaal avontuur begint.

Artiesten als Iron Maiden, Judas Priest, maar ook lui die in de lijst wat ondergeschoven zijn, zoals Tom Waits en Black Sabbath. Die laatste twee zijn elk slechts met één nummertje vertegenwoordigd, wat toch zonde is gezien hun invloeden op de musici van nu. Waarom niet een paar tracks extra om uit te kiezen. War Pigs van Black Sabbath bijvoorbeeld, of Iron Man, misschien zelfs wel Snowblind. Voor Tom Waits is het helemaal wat sneu, omdat hij er met een versie van Waltzing Mathilda in uw lijst is terug te vinden, terwijl hij bij vele popcritici uit de jaren zeventig in de decennia-lijstjes verscheen (evenzo voor bijvoorbeeld Frank Zappa, Robert Wyatt, Van der Graaf Generator en Kevin Coyne). Dit alles is overigens na te lezen in het boekje Popkritiek 1970-1980 Songs in The Key of Life, samengesteld door Constant Meijers en Boudewijn Büch (ISBN 90 70194 04X).

Misschien dat het beter is, om de door mij eerdergenoemde bands Iron Maiden en Judas Priest met een persoonlijk verhaal toe te lichten. Hoe cliché ze soms ook mogen zijn, persoonlijke verhalen blijven voor mij de mooiste. Als kleine jongen was de jaarlijkse braderie in mijn woonplaats Tholen een waar feest. hoewel dat de laatste jaren wel wat is gedaald, heb ik nog steeds die blijde herinneringen aan de momenten waarop ik in deze oerchristelijke gemeente de posterflags van Iron Maiden elk jaar in een kraampje zag hangen. Het was ergens in de jaren tachtig toen de heavy metal op haar hoogtepunt was. De vlaggen zeiden mij niets, op de griezelige kop van mascotte Eddie na dan, waarvan ik jaren later pas de humor van in zou kunnen zien en nog wat later in contact kwam met de muziek van deze geweldige band. Het zou mijn kennismaking zijn met de heavy metal, een genre dat voor mij tot op dat moment volledig onbekend was. Net zoals Iron Maiden, maar ook Judas Priest voor veel anderen deze kennismaking zou zijn. Niet alleen heeft deze band mij toegang verschaft tot een enorme hoeveelheid nieuwe gitaarmuziek, ook ben ik door deze muziekstroming op zoek gegaan naar bands die de inspiratie voor hen vormden. Vaak genoeg kwam ik uit op bands die ik al kende van de Top 2000, en zo is de cirkel met uw lijst weer rond.

Ik begrijp dat u geen complete discografieën in uw lijst kunt opnemen en dat er op een gegeven moment wel genoeg in te vinden is. Toch hoop ik, dat u over uw hart wil strijken en enkele nummers van eerder genoemde bands zou willen opnemen of toevoegen. The Number of The Beast bijvoorbeeld, of Breaking The Law van Priest. Zomaar, voor de liefhebbers van de wat hardere muziek of voor die veertigers met patches op hun spijkerjacks, die nog altijd vol liefde aan die bands terugdenken. Bovendien is Metallica ook in uw lijst vertegenwoordigd met maar liefst twee nummers, dan is er toch ook wel een plekje te vinden voor die andere legendarische bands uit het genre.

Vriendelijke groet,

W.