Man schijt stront

Soms neemt een mens zijn krant uit de bus, stuurt zijn browser naar een willekeurige nieuwssite, stemt hij af op het journaal, of god-behoede-ons naar hetgeen wat daarvoor moet doorgaan op Talpa. En meteen krijg je de méést nieuwswaardige items onder het mom van serieuze journalistiek onder je ogen.
Viel er een kat uit de boom links voor de kerk in een boerendorpje in Roemenië, reed er een landbouwer uit Polen met zijn tractor in een gracht of wordt een vrouw in Leerdam omver gelopen door een stelletje koeien, we vernemen er alles over tot in de subliemste details, het blijkt tegenwoordig allemaal nieuws te zijn.


De kranten moeten voller dan hun concurrenten, de nieuwssites moeten om de zoveel minuten een nieuwe post hebben, en de Tv journaals moeten Jan Publiek kunnen boeien.
Een man te huur in België, een Brit die lucht verkoopt in een flesje, een koe die over een vrouw loopt, het feit dat met een 'smartje' op safari gaan niet veilig is, een man die zijn vrouw ergens 'vergeet' of een jongen die in vrouwenkleding zijn examens aflegt. We hebben ze allemaal al gelezen de laatste maanden. Allemaal haalden ze het nieuws. Vroeger hoorde je dit nooit op het journaal, laat staan dat je dit in de krant zag. Misschien gebeurden dit soort dingen wel, misschien ook niet, maar het lijkt mij dat dergelijk nieuws steeds meer 'gemaakt' wordt. Heb je tegenwoordig zin om in de "Telegraaf" te komen? Met je rolstoel de pechstrook van de snelweg oprijen is tegenwoordig al méér dan genoeg voor een plaatsje in de krant. Wil je ook nog de voorpagina halen? Diezelfde pechstrook tegen richting rijden zal méér dan voldoende zijn.

Ooit had je nog de 'komkommerperiode' bij de kranten, zo ergens midden de zomer als er werkelijk niks meer gebeurde zag je wel eens een 'broodje aap' opduiken ergens ver weg in je krant. Tegenwoordig staat die er vol van. De meeste van die dingen blijken trouwens om een of andere reden ook nog in Roemenië te gebeuren. De afgelopen tijd maakte Fok! melding van een bingoverslaafde vrouw die haar kind vergat, iemand die twee keer bevallen is in twee maanden tijd, een rechter die ontslagen werd door een rol in een pornofilm, iemand die zijn condoom vastkleefde aan zijn bengelend stengeltje, een andere man die zijn zelfde bengelende stengeltje verwarde met de nek van een kip, een vrouw die haar ex anderhalve dag vastgebonden had, een man die vierentwintig uur in een boom zit om een kat te redden, een voetbalploeg die geen vrouw aan boord van hun vliegtuig wil, een hond die een pasgeboren baby gered heeft, een jongen van veertien die sterft na negen dagen online te gamen, iemand die 'uit zichzelf' in brand gevlogen zou zijn, een heks die aangeklaagd werd omdat haar toverspreuk niet werkte, een vrouw die sterft door een sperma-allergie en bewakers die seks toelieten in een museum. Ohja, en 'last but not least' een non die sterft nadat ze zich liet kruisigen. Allemaal op Fok! en vele andere nieuwsmedia verschenen, en allemaal nieuws uit Roemenië. Wat is er aan de hand met dat land? Of zitten er daar bij de plaatselijke nieuwsmedia enkele grote ghostwriters met een serieus gevoel voor humor? Of verzinnen de humoristen onder onze kranten dat berichten gewoon zelf. Onder het motto 'We hebben nog een plekje op pagina vier, wat zou een Roemeen vandaag gedaan hebben' ?

Ik weet het niet, maar ik stoor er mij méér en méér aan. Zeker als je weet dat tegelijk in Irak mensen sterven door een zoveelste bom, er in de communistische dictaturen in Azië mensen gefolterd worden en er in Afrika mensen sterven van de honger. Daarover lees of hoor je vaak géén woord meer. Om te berichten dat een maffe dictator ergens in een ex-sovjetstaat naar keuze zijn gebrainwashte burgers verbiedt om nog te playbacken, daar blijkt plaats voor in een krant te zijn. Maar om te vertellen dat diezelfde maffe dictator de week ervoor de voltallige vrije pers in zijn staatje aan banden legde, daar is géén ruimte meer voor. Of hoogstens een lijntje ergens ver weg tussen de advertenties.

Het is trouwens niet enkel het geval met de buitenlandse berichtgeving, maar even goed met de binnenlandse. De vorige weken vond de Belgische pers het zelfs interessanter om te berichten over de buitenechtelijke relatie van de minister van Binnenlandse Zaken, dan over het begrotingsoverleg dat hij aan het voeren was.

Ooit keek ik naar het journaal of las ik mijn krant, en wist ik in een kwartiertje wat er in ons land en de wereld 'écht' gebeurd was. Tegenwoordig kun je evengoed naar de "Funniest homevideo's" kijken. Je weet wel, zo'n programma waarin je met ware doodsverachting een kleuter - weliswaar meestal een Japanse kleuter, maar het blijft een kleuter - op zijn driewielertje met een waanzinnige snelheid in volle harakiri stijl richting een gesloten deur ziet fietsen met alle gevolgen van dien. De verantwoordelijke vader denkt op zo'n moment niet er geeneens aan om de deur open te zetten of "stooooop" te gaan roepen , nee hij nam zijn camera om het te filmen. Nu nog voor de Videodinges show, maar binnenkort kan het récht het journaal in. Of tenminste, de 'Barbie en Ken'-achtige show die voor het journaal zal moeten doorgaan. Verstand op nul en slikken maar ...