Het verschil tussen Chinezen en Marokkanen

SunChaser
Marokkanen: iedereen heeft er wel een mening over, of het nu de buurvrouw is, de bakker om de hoek of politici. Kortom, Marokkanen zijn hot. In het verleden werden andere bevolkingsgroepen gehaat, zoals de Molukkers, Turken, Polen, Limburgers en Friezen. Het sleutelwoord is integratie. Hoewel Friezen onderling het liefst Fries praten willen ze tegen Hollanders nog wel eens een poging doen ABN te praten.
Marokkanen integreren niet, zo weten we dankzij honderd krantenartikelen per week. En wie niet wil integreren die rot maar op. Sterker nog, wie niet wil integreren die schoppen we zelf wel de grens over, houdoe en de mazzel.


Het vreemde is dat er een groep is die pas echt slecht is geintegreerd in de Nederlandse samenleving en dat zijn de Chinezen. De tweede generatie Chinezen spreekt slecht Nederlands om over de eerste generatie nog maar te zwijgen. Alleen de derde generatie, de kids zeg maar, spreken onze taal. Ze gaan hier tenslotte naar school. Bovendien, zie jij wel eens een Chinees deelnemen aan iets maatschappelijks? Een discussie, een festiviteit, een demonstratie? De enige Chinees die je tijdens Koninginnedag ziet is de loempiaverkoper. Toch hoor je niemand hierover, niet de gewone man in de straat noch de politicus op het Binnenhof.

Geert Wilders bijvoorbeeld heeft het over allochtonen en grenzen sluiten. Maar wat hij eigenlijk bedoelt is dat hij de grenzen wil sluiten voor Marokkanen. Ik denk niet dat Wilders de grenzen wil sluiten voor Amerikanen, Italianen, Fransen en Britten, die óók allochtonen zijn. En ik heb hem ook nog nooit gehoord over dat Chinezen terug moeten naar hun eigen land.

Blijkbaar is een Amerikaan, een Duitser of Chinees die onze taal niet machtig is minder boeiend dan een Marokkaan. Barry Hughes en Barry Stevens kennen na 40 jaar Nederland nog steeds niet de grammatica. Van Dennie Christian vindt niemand het raar als hij een keer een Duits woord in een zin gebruikt. Maar als de shoarmaboer om de hoek een keer vraagt of ´jij saus bij broodje wil´ dan moeten we hem zonodig verbeteren door te zeggen ´Nee, het is wilt u saus bij uw broodje.´ Terwijl we van elke chinees pikken of wij ´sambal bij´ willen.

Nu hoor ik jou al zeggen: Chinezen werken hard voor hun geld en vallen niemand lastig. Dat is waar. Je ziet nooit een Chinees lanterfantererend door de straten lopen of jouw bioscoopbezoek verstieren. Ze zijn goed met een mes, maar gebruiken die in de keuken. Want als je ergens Chinezen wilt zien, dan moet je in een Chinees restaurant zijn. Of in het casino, want op de een of andere manier halen ze het ene briefje van 500 euro na het andere uit hun binnenzak tijdens het blackjacken. Waar het vandaan komt? Ik gok op zwart geld. De criminaliteit onder de Chinese bevolking is overigens schrikbarend hoog. Er wordt bij het leven bedreigd, ontvoerd, afgeperst en gemarteld. Het verschil tussen de Chinezen en Marokkanen is echter dat de Chinezen al die praktijken in hun eigen gemeenschap doen. Ik heb er verder geen last van als het Chinees Wok-restaurant waar ik kom wordt afgeperst. Zolang ik maar voldoende Babi-pangang op mijn bord krijg.
En daar komt meteen het grootste verschil tussen Marokkanen en Chinezen om de hoek kijken. Als ik een broodje shoarma bestel moet ik het vlees met een vergrootglas tussen mijn broodje zoeken. Wat dat betreft kunnen Marokkanen een voorbeeld nemen aan Chinezen.

Wij Nederlandsers zouden dat trouwens ook moeten doen. Chinezen laten iedereen verder met rust, waarom doen wij dat niet eens wat vaker met andere bevolkingsgroepen. In plaats van steeds weer een zondebok uit te kiezen kunnen we ook best eens kijken wat wij kunnen leren van anderen.