Er zit geen toekomst in terrorisme!

Bas (Tha_BlonT)
Column door Nynex

"Wist u dat volgens rapporten van Europol en enkele geheime diensten er verspreid door heel Europa zich actieve terroristische cellen bevinden? Ook in Nederland? Wist u dat toen ongeveer een jaar geleden de politie een inval deed in een Al-Qaeda schuilplaats in Straatsburg, er plannen zijn gevonden om het Europese Parlement met Sarin aan te vallen? Wist u dat er aanwijzingen zijn dat terroristische cellen in Nederland een aanval beramen op diverse doelwitten met biologische en chemische wapens?"

Ik kon nauwelijks bevatten wat er zich precies voor mijn ogen voltrok toen ik een aantal dagen geleden mijn ogen toevallig langs een reclameblok na Barend en van Dorp op RTL4 gleden. In hoog tempo flitste er beelden voorbij van onschuldige over straat lopende mensen, een zich vermenigvuldigende bacteriënkolonie, enkele steekwoorden als BIOLOGISCHE WAPENS, AANSLAGEN, ONSCHULDIGE NIETSVERMOEDENDE MENSEN, etc. etc. Dit alles begeleidt door een serieuze stem die enkele van de zinnen uit de eerste alinea oplas. De reclame werd tot slot 'ondertekend' door de European Security Advocacy Group, en afgesloten met de slogan "Er zit geen toekomst in terrorisme!"

Ik wist in eerste instantie niet zo goed wat ik ervan moest denken. Ik heb snel de url van de ESAG opgeschreven met het voornemen dit later eens grondig te onderzoeken. Één van de eerste zinnen uit de reclame bleef nog even door mijn hoofd spoken. Iets in de trant van "Terrorisme heeft als doel angst en paniek te zaaien onder mensen". Dit deed mij er heel even toe denken dat dit wellicht een reclame was om juist de grote campagne van angst voor terrorisme te ontkrachten (een in retrospect idiote veronderstelling), het kwam heel even op mij over als een reclameboodschap om mensen juist een goed inzicht te geven in wat er aan de hand is in de wereld. Een aantal gedachtegangen later realiseerde ik mij de enorme denkfout die ik had gemaakt. Mijn God, deze reclame is juist bedoeld om de gepropagandeerde angst voor terrorisme verder aan te wakkeren.

Er bekroop mij onmiddellijk een gevoel van grote walging. De propagandamachine begon nu ook de Nederlandse televisie te infecteren. Ik werd even onpasselijk toen ik dacht aan alle mensen die deze reclame nu hadden gezien, en de onbewuste zaadjes die deze reclame had geplant in de psyche van de gemiddelde Nederlandse televisiekijker. De realisatie dat mijn ouders, ooms, tantes, de benzinepompbedienden, baliemedewerkers, cassières en leraren allemaal blootgesteld zijn aan deze reclames wakkerde mijn innerlijke onrust alleen maar verder aan. Ik zal met die mensen nooit meer een normale, rationele discussie kunnen voeren over de situatie in de wereld, de zin van 'the war on terror', en allerlei gerelateerde onderwerpen. Ik bedacht me dat het grootste deel van de mensen die deze reclame zojuist hadden gezien ook stemrecht hebben. Voor mij een aanleiding tot nog meer interne spanning, bijna frustratie. De ESAG heeft in één klap de hele Nederlandse stemgerechtigde bevolking bij de ballen.

Bij elk gesprek over terrorisme dat aan de borreltafel plaats zal vinden, zullen in de al dan niet benevelde hersens deze reclames boven komen drijven, en een danige invloed hebben op zowel het gesprek als de verdere mening van de betreffende personen over deze onderwerpen. Onderwerpen die wel eens heel relevant zouden kunnen worden mochten ze ooit op straat benaderd worden door een TV ploeg van Editie NL of whatever... Of nog erger, als ze ooit op een dag in een stemhokje komen te staan.

Er is namelijk HEEL wat nodig om iets wat via de TV in een hoofd is binnengekomen er weer uit te praten. En zeker omdat Nederland zich zogenaamd bedient van een nuchtere pers en media, waar mensen niet bang hoeven te zijn voor propaganda of anderszins vuile methodes tot het beïnvloeden van de fragiele menselijke psyche.

Ik keek nogmaals naar de url die ik zojuist had opgeschreven. De European Security Advocacy Group. De website deed mij het ergste vermoeden. In alle grote Europese talen zijn op hun site geschreven bronnen te vinden die zij in alle grote kranten in alle grote Europese landen hebben laten zetten (zo ook in onze eigen Volkskrant en NRC).

Who we are:
A group organized after 9/11 in the belief that terrorism is a constant and growing threat.

Focused on Europe, because Europe accounted for one-third of terrorist attacks during much of the last decade.

Advised by a diverse group of communications professionals and academics from six countries.

Ok, 'een' groep anoniemen gevormd na 11 september die vinden dat terrorisme een groeiende dreiging is. Op Europa gericht, omdat hier zogenaamd veel terroristische activiteit plaatsvind. O ja, en ze worden door mensen uit zes landen die Communicatiewetenschappen hebben gestudeerd geadviseerd. Vreemd dat een groep met het geld voor een enorme Europese mediareclame zichzelf op hun website in drie regels aan de mensen voor weten te stellen. Verdere informatie over de oprichting of de bron van hun financiën is er niet. Ook dit verontrust mij enorm. Blijkbaar kan iedereen, zelfs anoniem, mits in het bezit van genoeg geld, zijn ideeën kwijt aan een miljoenen publiek.

Een onduidelijke organisatie, met nog onduidelijkere motieven en heel veel geld is ons aan het onderwijzen over de gevaren van het terrorisme. Wat wij kunnen doen? Vrijheid inleveren, er schijnt namelijk een positief verband te bestaan tussen het inleveren van vrijheid en de veiligheid van iedereen. Een boodschap die een beperkt aantal politici in Nederland als gratis publiciteit kunnen beschouwen.

Een wijze pop zei ooit eens; "Fear is the path to the dark side..." Angst is een zeer diepgaande en ingrijpende emotie. De grootste motivator die de mens kent. Uit angst zal een mens tot letterlijk ALLES in staat zijn. Angstige mensen kan je hele rare dingen laten doen. Elke machthebber in de geschiedenis wist dat angst, en zeker een collectieve vorm hiervan, de ultieme manier is om mensen door jouw hoepels te laten springen.

Waar ging terrorisme ook alweer over? Angst zaaien onder de bevolking? Wat voor gevoelens roepen hun reclames bij mensen op?

Je zou bijna zeggen dat de ESAG zelf een terr...

Mensen, dit is het begin van het eind! Zweer de psychologische terreur van de ESAG en de VS af, en zwicht niet voor terreur.

zie ook dit artikel.