Internet; daar word je hard van

Willem (DoubleU)
Je bent twaalf jaar en met een computer kun je lekker overweg. Zelfs beter dan je vader. Die snapt nog steeds niets van zo’n ding. En hij vergeet nogal eens een wachtwoord. Kijk Pap, dat omzeil je zo.
Je bent niet uniek. Kinderen als jij zijn er bij bosjes, tegenwoordig. Niet geboren met een navelstreng maar met een usb kabel. Autorijden mag je nog niet, op je twaalfde, maar dat geeft niet. Voor de Internetsnelwegen heb je geen rijbewijs nodig. De hele wereld ligt binnen je bereik.
Pap en Mam zijn een paar uurtjes naar het meubelpark en jij zit thuis met een zere teen en je hebt zojuist een filmpje gedownload. Met een blikje soft en een zak chips bij de hand bekijk je de wereld eens lekker op je gemak.


Een man, geboeid en geblinddoekt op de grond, op zijn rug, het hemd open. Hij is stevig gebouwd en niet ouder dan dertig. Een gezichtsloos persoon knielt bij zijn hoofd en begint in zijn keel te zagen. Je hoort de vastgebonden man erbarmelijk kermen. Het geluid houdt al snel op. Er is veel bloed. De man leeft nog, je ziet de borst zwoegen en de openliggende strot flappende bewegingen maken en je hoort vier of vijf keer een door merg en been gaand gefluit. Dan stopt het. Het hoofd wordt verder van het lichaam losgesneden en op de grond gegooid. Even later zet iemand het op de borst van het lijk. Je krijgt er een close-up van.

Ik heb, als volwassene, lang getwijfeld of ik de viewer zou activeren. Ik besloot mijn sapje en saucijzenbroodje in elk geval nog maar even in de keuken te laten staan. De beelden zoals hierboven beschreven komen van de video ‘The Execution of the Nepalese Hostages’.
Na de hoofdexecutie biedt de video nog wat Extra’s- vlakbij de zojuist onthoofde gijzelaar worden tien op hun buik liggende mannen in het hoofd en de rug geschoten. Bij sommige moet dat een paar keer gedaan worden. De cameraman komt dichterbij, focust, focust.
In de video ‘Eugene Armstrong’ zit nog veel meer bloed. Het geluid heb ik maar uitgelaten.

Ik wil hier geen discussie of de executies wel of niet ‘in scène zijn gezet’. Het gaat erom dat het niet bepaald Sesam Straat is, wat er getoond wordt en dat ik de filmpjes moeiteloos heb kunnen bekijken. Er werd geen registratie vereist, ik hoefde niet in te loggen. Ik klikte een link aan op een publieksforum en een volgende link activeerde WMP of QuickTime waardoor ik de beelden kon bekijken en kopiëren.
Er is op Internet meer aan realisme te zien en daarvan zijn de z.g. Extreme Sex klassiekers eigenlijk peanuts. Een oerlelijke huisvrouw het sperma van een (mooie) herdershond op zien likken is aanzienlijk minder weerzinwekkend dan de beelden aanschouwen van een veld vol stukken dagjesmensen na een ramp tijdens een vliegshow. Of mensen voor de camera voor een trein zien springen of van het dak van een hoog gebouw. John F. Kennedy op de lijkschouwtafel, met de beruchte (en haarscherpe) close-up van zijn achterhoofd. Beelden van restanten van verkeersslachtoffers en criminele afrekeningen. De ene foto is nog afgrijselijker dan de andere en we weten allemaal welke sites ik bedoel. Ook hier op FOK! worden de links gepost.

We hoeven zulke dingen niet te zien. We kunnen de pagina’s elk ogenblik weer verlaten door het kruisje rechtsboven aan te klikken. Eén van die sites waarschuwt ook in een uitgebreid voorwoord voor het grafische karakter van de afbeeldingen en schuift, door de bezoeker ‘I agree’ te laten klikken in de Terms & Conditions, elke vorm van verantwoordelijkheid af.
Veel mensen gaan toch kijken. We zijn nu eenmaal sensatiebelust.

Ook al speel je terroristen er mee in de kaart, ook al zijn er mensen die klaarkomen op een video van een jongen met een vernielde mountainbike en een langdurige close-up van zijn verpulpte benen, ik vind het goed dat een ieder kan zien wat een mens kan overkomen. Niet kijken maakt het gebeuren niet ongedaan. Ik vind het niet goed dat ze makkelijk te bekijken zijn. Als wij toegang kunnen krijgen, kunnen onze kinderen het ook. Hun nieuwsgierigheid is begrijpelijk, maar de bevrediging is voor volwassenen al vaak niet gezond, laat staan voor hen.

De vraag of bepaalde sites zich wel of niet moreel verwerpelijk gedragen is niet makkelijk te beantwoorden. Ik ben zelf tegen censuur. Ik zou wel willen pleiten dat sitebeheerders wat voorzichtiger met hun ‘graphic’ materiaal omspringen. Je bezoekers verplichten tot registreren is het minste wat je kunt doen. En tegelijkertijd het meeste…
Er bestaan filterprogramma’s. Men zegt dat ze vrij eenvoudig te omzeilen zijn en dat ze niet logisch werken. Tja. Hoe leg je een zoekmachine uit dat je poesjes hebt en poesjes?
Daarom ligt de eindverantwoording bij ouders. Waarvan de meeste in shock raken wanneer hun bloedjes op tv anderhalve seconde lang een piemel of een kut zien. Ouders die nauwelijks beseffen dat op Internet wel meer te zien is. Geen besef hebben van en zelfs onverschillig blijven voor het feit dat een aantal Internetzaken voor hun kinderen domweg niet geschikt is. We hoeven onze ogen niet te sluiten voor gruwelen, integendeel. Maar gun je kinderen in elk geval voor de korte duur van hun jeugd de zegen van de onwetendheid.

©2004doubleu