De onbegrepen rechtsbuiten Wilders

Reya
Geert riep altijd al heftige reacties op de FP op. De helft begon over zijn kapsel, een kwart adoreerde hem en het laatste kwart walgde van hem. Ik hoor vast en zeker bij de laatste groep. Zijn tien stellingen doen mij aan denken aan hetgeen dat Luther in 1517 in Wittenberg deed. Of is dat een te grote eer? De tien stellingen hebben namelijk niet veel om het lijf. Om ze even globaal door te nemen: Wilders wil een three strikes, you’re out systeem invoeren. Ik ken mensen die drie keer gepakt zijn voor winkeldiefstal. Er zijn ook mensen die al jarenlang ongehinderd aan minder zichtbare criminaliteit doen. Geert wil ook een regelsanering. Dat valt te accepteren, maar ik vind dat die dan ook bij integratie moet gelden. Voor elke integratievereiste er twee weg. Er blijft waarschijnlijk niet veel over. En er zijn nog wel een paar stellingen die simpelweg kort-door-de-bocht zijn of makkelijk om vallen te halen. Maar dit alles ontneemt Geert Wilders nog niet van één van zijn belangrijkste grondrechten: het recht op vrije meningsuiting.

Al in 1998 kwam Geert Wilders in de kamer. Dat was nog voor het Fortuyn-tijdperk, dus hij zal vast wel niet aangetrokken zijn voor het veiligheidsaspect. Maar mede door de invloed van Fortuyn groeide hij uit tot een ruwe diamant voor de VVD. Het is dan ook onbegrijpelijk waarom Van Aartsen deze ruzie zo hoog heeft laten oplopen. Geert Wilders was een potentiële politieke klasbak, die niet meedeed met politieke spelletjes maar gewoon zei waar hij voor stond. Dat is te waarderen, en dat slaat ook aan bij het publiek, maar je krijgt er op een gegeven moment problemen mee. Binnen de VVD bestonden er blijkbaar irritaties over het feit dat Wilders indruiste tegen het kabinetsbeleid. Dat is een zwak argument. Het duale stelsel bestaat omdat het kabinet dan niet zomaar alles kan gaan uithalen. Dat de VVD Wilders eruit heeft getrapt duidt op een gebrek aan kennis van de democratie. Kritische mensen zijn noodzakelijk voor de democratie. De eer van geen enkele politicus zou dat in de weg moeten liggen.

Wat zou Geert nu gaan doen? Hij zal vast wel een aanbieding van NieuwRechts hebben gekregen. Die zal hij met een glimlach naast zich hebben gelegd. Hij zal niet aankloten met een schimmig partijtje. Hij zal voor de hoofdprijs gaan. Veel zetels, kabinetsdeelname, de ideale conservatieve partij naast de VVD. Veel populisme, de pijlen richten op integratie en veiligheid. Onderwerpen die altijd goed werken als je een grote mond hebt. Hij zal best wat kans hebben, een paar zetels halen. Maar hij zal nooit een grote stemmentrekker worden. Daar is hij te saai voor, en te gedegen. Een echte volksmenner heeft flair en aparte trekjes. Wilders rijdt alleen maar in een standaard patserwagen en heeft een humoristisch kapsel. Dat zal heus geen miljoenen stemmen trekken.

Bij de VVD zullen de klappen wel wat harder aankomen. Iedereen beschouwt Jozias van Aartsen als de lompe boer in dit conflict. Bovendien hebben nou eenmaal veel mensen dezelfde mening over Turkije als Wilders. En dat was het centrale punt in het conflict. Jozias heeft zijn poot stijf gehouden. Ik had het niet gedaan, als ik hem was. Sterker nog, ik was er niet eens over begonnen. Welke politicus begint nou over principes wanneer je een keiharde veiligheidsexpert hebt? Iemand die misschien wel een deel van het electoraat aan de VVD kan binden? Ik had het iets professioneler verwacht van de VVD. Nu lijkt het ook nog of Van Aartsen zijn voetvolk op communistische wijze in het gareel wil houden. Niet echt positieve reclame.

Met Geert Wilders komt het nog wel goed. Onkruid vergaat niet. Als zijn partij mislukt, kan hij altijd nog in een praatgroep met Ali Lazrak. De leerlingen zullen hem toejuichen als hij in zijn nieuwe baan als schooldirecteur voor elke nieuwe regel twee regels schrapt. En hij zal aanbeden worden als directeur van het COA, want asielzoekers hoeven maar drie keer iets te jatten en ze blijven voor de rest van hun leven in Nederland. Ik hoorde iemand zeggen dat Geert maar onderhandelaar in Tsjetsjenië moet worden. Geen slecht idee, want ik denk dat terroristen best meevallen in vergelijking tot de anti-democraat Van Aartsen.